DKinoFilmVideo esejiVideoteke

Kaj je to: Lego Batman film

Kaj je to: Lego Batman film

V Batmanovem letu 2017 smo se žal poslovili od enega najbolj slavnih igralcev, ki je upodobil zakrinkanega križarja, Adama Westa. Preden se je poslovil, je še posodil glas Batmanu v zabavni risanki Batman: Return of the Caped Crusaders, ki je izšla na videu. A to ni prispevek o tej risanki, temveč o bolj visokoproračunskem LEGO Batman filmu,  prvem Batmanu, ki je na voljo tudi v sinhronizirani različici.

1. LEGO film

Lego Batman je nadaljevanje Lego filma, presenetljive animirane uspešnice iz leta 2014. A zgodba v najnovejšem filmu postavljena v Batmanov svet iz filmov in stripov in ne v širši svet iz Lega film. Če je verjeti napovedniku, bo prisoten isti humor.

2. Batman iz Novega mesta (in Maribora)

Večina nas je gledala risanke o Batmanu na tujih kanalih in praviloma v angleščini. Lego Batman bo prvi sinhronizirani Batman, Vitezu teme je glas posodil v Novem mestu rojen igralec Kristijan Ostanek, ki je sicer član ansambla SNG Maribor. Za humor bosta poskrbela tudi Domen Valič kot Robin in Klemen Slakonja kot Joker.

3. Robot Chicken

Režiser filma Chris McKay je eden od avtorjev animirane serije Robot Chicken, ki je pri Lego filmu sodeloval kot montažer in pomočnik režije za animacijo. Med scenaristi so tudi avtorji serij Community, American Dad in Risana druščina.

Že iz napovednikov veje postmoderni, grobi humor, ki ga je mogoče prepoznati iz teh serij, a glede na to, da Lego Batman cilja tudi na mlade, ne bo pretirano nazornih šal glede spolnosti ali naključnih, komičnih obglavljenj, ki so stalnica tako v Robot Chicken kot v Risani druščini.

4. Drugi svetovi

Lego že vrsto let proizvaja kocke z motivi filmskih in stripovskih junakov ter sodeluje pri produkciji z njimi povezanih računalniških iger in risank. Med drugim v ta sklop sodijo Lego Indiana Jones, Lego Harry Potter in seveda Lego Batman. Vendar te risanke in igre nimajo veze z Lego Batnam filmom, temveč so namenjene najmlajšim gledalcem in igralcem, od 8. let naprej.

Prav tako Lego Batman ni povezan s filmskim svetom tako imenovanega DCjevega razširjenega vesolja, kjer bomo Batmana letos videli v Ligi pravice. Za nameček obstaja še DCjevo animirano vesolje in februarja bo izšla nova celovečerna risanka Temna liga pravice, kjer se bo Batman boril ob boku Močvirskega stvora in Johna Constantina.

5. En in edini Batman

Ob vsakem novem filmu o Batmanu se pojavijo kritike v stilu, da to ni pravi Batman, pri čemer pravi običajno pomeni tisti ob katerem je avtor kritike odraščal. Lego Batman se zaveda, da ni edini pravi, je eden v množici pravih Batmanov in to pove že v napovedniku, ko Alfred našteje vse njegove čudaške faze.

Vsaka izmed teh faz je filmska različica. Batman ni en sam, vsak je produkt časa v katerem je nastal, in to velja tudi za Lego Batmana. V slovenščini.

Tamara in Igor Harb

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *