NetflixSerijaTVVideoteke

Priporočilo za verižno gledanje: Nezlomljiva Kimmy Schmidt* – 3. sezona (Unbreakable Kimmy Schmidt)

Elle Kempe v seriji Nezlomljiva Kimmy Schmidt (Unbreakable Kimmy Schmidt)

Priporočilo za verižno gledanje: Nezlomljiva Kimmy Schmidt* – 3. sezona (Unbreakable Kimmy Schmidt)

Nezlomljiva Kimmy Schmidt ima eno bolj morbidnih premis za komedijo, a rezultat je tudi v tretji sezoni še zmeraj otroško navdušujoč. Naslovna glavna junakinja je bila namreč kot najstnica ugrabljena in nato dolga leta ujetnica v bunkerju, kjer jo je karizmatični duhovnik skupaj s še tremi dekleti prepričeval, da je zunaj postapokaliptična pustinja. Po rešitvi se odloči, da mora izkusiti življenje in se preseli v New York, kjer si za sostanovalca najde obubožanega geja z broadwayskimi ambicijami in delo kot asistentka bolestno nadute žene bogataša.

Več kot riba na suhem

Osnovni koncept humorja je temeljil na Kimmyjinem začudenju ob delovanju sveta in njenem nepoznavanju osnovne kulture zadnjih desetletij (ter pogostim referencam na pozabljene kulturne mejnike iz devetdesetih). A Tina Fey in njeni soustvarjalci niso ostali pri teh osnovah, temveč so Kimmy in njeno druščino razvili v samosvoje, zabavne in kljub stereotipizirani parodiji pogosto docela plastične like. Še posebej zabaven je prikaz bogatunov, ki imajo praviloma priimke po morilcih ali pošastih (Voorhes, Gozer), potujejo z baloni, da ne bi bili v stiku z masami in nimajo nobenega občutka za denar ali soljudi. Poleg tega se Kimmy redno sooča s perečimi aktualnimi težavami, kot sta rasizem in šovinizem, pri čemer humor včasih postane temačen, a začuda ton serije zmeraj ostane pristno otroški.

Skozi odlično prvo sezono smo spremljali Kimmy, kako je obiskovala večerno šolo, da je zaključila šolanje in se ob tem zaljubila. To prilagajanje novemu svetu je bilo potencirano v zaključnih epizodah, ko je Kimmy poklicana za pričo na sojenju človeku, ki jo je ugrabil. V eni bolj ostro satiričnih scen se duhovnik skorajda izmaže, saj sta tožilca povsem nesposobna, sam pa je privlačen na pogled (igra ga Jon Hamm iz Oglaševalcev), pogosto omenja, kako je veren in kako ženskam ni posebej za verjeti vsega, kar rečejo.

V drugi sezoni Kimmy izgubi nekaj svojega navdušenosti, ko si dobi na videz idealno delo v trgovini z božičnimi okraski, precej več fokusa je tudi na razvoju ostalih likov, ki znotraj svojih klišejev postajajo presenetljivo plastični, realistični in življenjski.

Epizodična 3. sezona

Tretja sezona je prišla na Netflix to poletje in je najšibkejša doslej. A to vseeno pomeni znotraj zelo visokih standardov, tako da smeha vseeno ne manjka. Tema sezone je fakulteta, saj Kimmy ugotovi, da to pač belci po srednjo šoli počno. Kljub sosledju je ta sezona najbolj epizodna doslej in posledično si avtorji tudi vzamejo precej več svobode pri formatu in zgodbi kot doslej. Tako recimo drugi del parodija/komentar/priredba Lemonade, filma, ki ga je lani naredila Beyonce skupaj z istoimenskim albumom. Najboljša epizoda je nedvomno peta, kjer Kimmy pomaga Fbiju reševati svojo nekdanjo sojetnico, ki je začela lasten kult. Zaključek sezone prestavi zgodbo vseh junakov naprej in ponudi odlične iztočnice za nadaljevanje, ki ga vsi oboževalci že željno pričakujemo.

 

Epizode serije Nezlomljiva Kimmy Schmidt po nujnosti ogleda

1. Kimmy se ločuje?!* – srednje

2. Kimmyjin cimer Limonadira* – nujno za oboževalce Beyonce

3. Kimmy ti ne more pomagati* – ni nujno

4. Kimmy gre na faks* – srednje

5. Kimmy stopi na razpoko* – nujno

6. Kimmy je feministka* – nujno

7. Kimmy se poduči o vremenu* – ni nujno

8. Kimmy zaključi sestavljanko* – ni nujno

9. Kimmy gre v cerkev* – nujno

10. Kimmy izvede rop* – ni nujno

11. Kimmy pogugla internet* – srednje

12. Kimmy in dilema s tramvajem* – nujno

13. Kimmy zagrize v čebulo* – nujno

Avtorja: Tina Fey in Robert Carlock. Igrajo: Ellie Kemper, Jane Krakowski, Tituss Burgess, Carol Kane, Jon Hamm, Tina Fey, David Cross, Anna Camp. Režiserji: Tristram Shapeero, Maggie Carey, Shawn Levy, Steve Buschemi.

Vse tri sezone serije Nezlomljiva Kimmy Schmidt so na voljo na Netflixu.

* Netflix še ni na voljo v slovenščini, zato so prevodi naslova serije in epizod zgolj (zelo verjetna) ugibanja. Ko bo Netflix uradno poslovenil serijo, bomo po potrebi prilagodili naslove.

Igor Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *