FilmKinoSnema seVojna zvezd

Kdo naj režira: Vojna zvezd: Epizoda IX?

Scena iz filma Star Wars: The Force Awakens.

Kdo naj režira: Vojna zvezd: Epizoda IX?

Ta teden je studio Lucasfilm sporočil, da se režiser Colin Trevorrow poslavlja od najbolj priljubljene filmske serije, po tem, ko je že dve leti sodeloval pri razvoju scenarija. Vojna zvezd: Epizoda IX je torej brez režiserja, zato smo pripravili nekaj predlogov.

A preden začnemo z novimi imeni, si oglejmo, zakaj je Colin Trevorrow sploh dobil to nalogo in kaj ga je odneslo. Trevorrow je zaslovel z indie ZF romantično dramo Varnost ni zagotovljena (Safety Not Guaranteed), v kateri se nadebudna novinarka odpravi raziskati nenavaden oglas človeka, ki trdi, da je popotnik v času. Lepo zgrajen film je s poudarkom na čustvih in odraščanju ter skozi nenehni razvoj glavnih junakov presegel vse žanre, v katere bi ga lahko uvrstili, in prikazal nekaj novega. Temu je hitro sledila ponudba za blockbuster, kar je zadnja leta pogost trend v Hollywoodu (zgolj za mlade belopolte režiserje). Treworrow je tako posnel Jurski svet, ki je postal eden najuspešnejših filmov vseh časov, podobne ponudbe pa so dobili tudi številni drugi mladi režiserji: Mark Webb je po 500 dni s Summer posnel Neverjetnega Spider-mana, Jordan Vogt-Roberts po Kraljih poletja Kong: Otok lobanj, Josh Trank po Kroniki Fantastične 4, Gareth Edwards pa po Pošastih Godzilo. Trank, Edwards in Trevorrow so vsi tudi dobili ponudbe za epizode Vojne zvezd. A tukaj se je ustavilo. Najprej je Trankov Fantastični 4 povsem pogorel in Lucasfilm ga je odpustil še preden so izdali o čem naj bi se v njegovem filmu Vojne zvezd sploh šlo. Nato je Edwardsov Rogue One potreboval ogromno dodatnih snemalnih dni, kjer je režijo prevzel soscenarist Tony Gilroy. Nedavno pa so sredi snemanja filma o Hanu Solu odpustili režiserja Chrisa Millerja in Phila Lorda, ker sta se preveč odmaknila od scenarija.

Colin Trevorrow
© Universal Pictures

Očitno so pri Lucasfilmu ugotovili, da so mladi režiserji sicer lahko bolj inovativni in cenovno učinkoviti, ne znajo pa zagotoviti konsistentne kakovosti s katero želijo zaznamovati filme Vojne zvezd. Zato je tudi režijo filma o Hanu Solu prevzel dosledni (oskarjevec) Ron Howard. Sredi tega napetega ozračja je med pripravami Epizode IX Trevorrow posnel dramo The Book of Henry, ki je pogorela pri kritikih in gledalcih, pa čeprav je temeljila na knjižni uspešnici in se ponašala z zvezdniško zasedbo. Kmalu je bilo jasno, da je njegova služba v zelo zelo oddaljeni galaksiji pod vprašajem, in ta teden so ga tudi dokončno odslovili. Pošteno ali ne, dejstvo je, da sedaj potrebujejo nekoga novega, zato si oglejmo nekaj kandidatov.

Steven Spielberg

Steven Spielberg
Foto: © Sony Pictures

Spielberg je zmeraj prva ideja za režijo Vojne zvezd in doslej so mu vsaj uradno ponudili že tri, pa je vsakič zavrnil. Nazadnje za Epizodo VII, ki jo je nato prevzel J.J. Abrams. Glede na to, da iščejo preverjeni kader, je Spielberg med resnimi kandidati, sploh ker se je nedavno vrnil v ZF z Ready Player One, ki je trenutno v postprodukciji. Ni dvoma, da bi znal Vojni zvezd pustiti svoj pečat in ob tem ohraniti vse, kar je pri teh filmih krasnega. In ni pretiravanje, če zapišem, da bi lahko bila to najboljša Vojna zvezd.

Verjetnost: nizka

Ava DuVernay

Ava DuVernay
Foto: © Pathé Films

Po Disneyjevem prevzemu Lucasfilm vodi Kathleen Kennedy in če (ponovno) ne bi uspela prepričati svojega prijatelja in pogostega sodelavca Stevena, bo najbrž poskusila z režiserji, ki imajo dobre odnose z Disneyjem. Trenutno je precej visoko na tej lestvici Ava DuVernay, režiserka  za oskarja nominirane drame Selma in dokumentarca 13. Podobno kot Spielberg ravno zaključuje epski, posebnih učinkov poln in po napovedniku sodeč čaroben film, Guba v času (A Wrinkle in Time), na katerega studio precej stavi. Ava bi k Vojni zvezd vsekakor lahko prinesla samosvoj pogled in pristop in čeprav si studio trenutno morda ne želi eksperimentiranja, bo potrebno zaključiti zgodbo princese Leie in Ava je s Selmo dokazala veliko senzibilnosti do tem, ki so ljudem pomembne.

Verjetnost: srednja

Rian Johnson

Rian Johnson
Foto: © Ascot Elite

Najbolj očitna izbira je seveda edini avtor, ki je uspel iti skozi celotni proces brez kakršnih koli težav, saj je tudi J.J. Abrams potreboval dodatnega pol leta, ker ni bil zadovoljen s scenarijem Michaela Arndta. To bi tudi prineslo lažji zaključek zgodbe in boljšo usklajenost med posameznimi epizodami, čeprav je bila razgibanost režiserskih pristopov zmeraj plus za Vojno zvezd. Seveda pa je Johnson s filmi, kot sta Opeka (Brick) in Časovna zanka (Looper), dokazal svoje mojstrstvo in raznolikost.

Verjetnost: visoka

Edgar Wright

Edgar Wright
Foto: @Sony Pictures

Čeprav je Wright še ne dolgo nazaj imel spor s studiem Marvel, ki prav tako sodi pod Disney, je Ant-Man že davna preteklost. Wright je namreč ravnokar z Voznikom (Baby Driver) dokazal, da zna posneti film, ki se zgleduje po predhodnikih v žanru, a je izviren in dinamičen kot le kaj. Če k temu dodamo javno znano obsesijo z Vojno zvezd, potem ni dvoma, da bi bil pravi človek za to nalogo.

Verjetnost: nizka

Denis Villeneuve, Doug Liman, Patty Jenkins

Foto: © Warner Bros

S Prihodom (Arrival) je Denis Villenuve potrdil svoj status v prvi ligi ZF režiserjev in vsi, ki pišemo o filmu, imamo v pogodbah člen, ki določa, da ga moramo uvrstiti na vsak seznam potencialnih projektov. Podobni členi obstajajo za Douga Limana že odkar je posnel Na robu jutrišnjega dne in zadnjih par mesecev tudi za Patty Jenkins, ki je poleti navdušila s Čudežno žensko. Vsi trije režiserji bi bili odlična izbira za Epizodo XI, a so trenutno zasedeni z drugimi, nič manj zanimivimi projekti. Villeneuve je posnel nadaljevanje Iztrebljevalca in pripravlja Dune, Liman snema priredbo romana Chaos Walking in se pripravlja na Na robu jutrišnjega dne 2, medtem ko je Jenkins tik pred podpisom pogodbe za Čudežno žensko 2, studio pa ji je bojda ponujal tudi nadaljevanje Supermana.

Verjetnost: zelo nizka

Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow
© Universal Pictures

Prva dobitnica oskarja za režijo je zelo cenjena kot profesionalka v branži in je v devetdesetih s Peklenskim valom (Point Break) posnela enega bolj slavnih akcionerjev, z Zadnjimi dnevi (Strange Days) pa tudi kultni ZF. Čeprav je njen aktualni film Detroit komercialno pogorel, pa je odgovornost za to že prevzel studio Anapurna, ki se je prvič poskusil kot distributer. Bigelow bi lahko naredila zares hudo Vojno zvezd, saj je prikazala veliko senzibilnosti za razvoj likov in osupljivo akcijo, težava je edino v tem, da je zadnja leta snemala izjemno politične filme o resnih vprašanjih, česar pa Lucasfilm v Vojni zvezd zagotovo noče. A po drugi strani je morda čas za premor, poleg tega bi imela ponovno možnost, da s svojim filmom povozi velikopotezni projekt svojega bivšega moža Jamesa Camerona. Prav ona je namreč speljala Avatarju oskarja za režijo in najboljši film, z Vojno zvezd pa bi lahko Avatarju 2 speljala gledalce.

Verjetnost: nizka

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *