FilmKino

Deadpool se vrača

Scena iz filma Deadpool 2.

Deadpool se vrača

Superjunak s pikrim smislom za humor in moralno spornimi odločitvami, ki rad neposredno nagovarja publiko, je ponovno v kinu. Toda, ali je Deadpool 2 nadaljevanje vredno izvirnika?

Tudi v drugo je Deadpool še vedno poln humorja, popkulturnih referenc in seveda tudi nasilja, zato otroke pustite doma. Glavni igralec in soscenarist Ryan Reynolds v svoji najboljši vlogi kopico pikrih pripomb nameni tudi sebi. Ljubitelji naslovnega junaka in stripovskih filmov boste nedvomno uživali in se zabavali in čeprav so bila pričakovanja po uspehu prvega dela izredno visoka, jih Deadpool 2 večino celo doseže.

Film je že v kinu, spodaj pa si oglejte video oceno, ki ne vsebuje kvarnikov.

Video ocena filma Deadpool 2

 

Ali je pred ogledom filma Deadpool 2 treba videti prvi del?

Deadpool je eden najbolj norih superjunaških filmov zadnjih let, zato seveda predlagam, da si ga ogledate. Za uživanje ob nadaljevanju prvi del sicer ni obvezen, čeprav vam morda nekaj stvari ne bo povsem jasnih. Tukaj so osnove:

  • Deadpool je bolj ali manj neuničljiv, saj se njegovo telo samo zdravi, zrastejo mu lahko celo novi udi.
  • Še bolj neuničljiv je njegov piker smisel za humor, ki predvsem sestoji iz žaljivk in popkulturnih referenc.
  • Najbolj neuničljiva pa je njegova ljubezen do zaročenke Vanesse, kar je tudi osrednje gonilo obeh filmov, zato ni bilo naključje, da je prvi film prišel v kina na Valentinovo.
  • Deadpool je v stripih sicer občasno član ekipe Možje X, a je individualist, v filmih pa se druži le z nekaterimi manj znanimi mutantskimi superjunaki.
  • Deadpool se zaveda, da je filmski in stripovski junak in pogosto tudi izpostavi tovrstne povezave, predvsem pa pomanjkljivosti. To velja že za film, posebej pa si je dal duška kot posebni gost v iskrenem napovedniku.

 

Deadpool je na voljo v videoteki DKino.

Stvari, ki jih ne smete zamuditi

Kritike nadaljevanja so različne, nekateri celo menijo, da je drugi film celo boljši od prvega, drugi da se drži nazaj, vsi so mnenja, da je res smešen, vsekakor pa drži različica tistega citata iz Viteza teme, da je to film, ki si ga ljubitelji Deadpoola zdaj zaslužimo. Podrobnosti zgodbe naj ostanejo skrivnost, a skozi večino filma Deadpool poskuša rešiti mladega mutanta Russela, ki ga lovi mutantski časovni popotnik Cable. Deadpool se ponovno sreča tudi z Možmi X in ustanovi svojo ekipo superjunakov.

Zabavnih in zanimivih trenutkov ne manjka, zagotovo pa ne zamudite odjavne špice, ki je še posebej zabavna in vključuje precej presenečenj, tudi za prihodnje filme. Seveda ne manjka šal na račun superjunakov, Marvelovega sveta in igralcev samih, predvsem na samega Deadpoola, Ryana Reynoldsa. Tukaj je denimo video, v katerem se norčuje iz Marvelovega epskega filmskega sveta.

 

Deadpoolove uganke

Popkulturnih referenc ne manjka in čeprav jih bo najbrž cel kup zletelo mimo, vam pustimo še nekaj namigov na prav posebne trenutke v tem norem filmu.

V Deadpoolu 2 se pojavi eden največjih hollywoodskih zvezdnikov, ki se je potegoval tudi za vlogo Cabla, a je načrt padel v vodo zaradi drugih obveznosti. Vidimo ga le za sekundo, zato bodite pozorni, ko se nekdo zaleti v električne žice.

Vloga Cabla je tako šla Joshu Brolinu, ki si ga lahko na velikem platnu ravnokar ogledamo tudi kot negativca v Maščevalcih. Seveda ga Deadpool zbada glede tega, še bolj pa je zabaven dovtip na Brolinovo uspešnico iz najstniških let, Gunije.

Svoj prostor je dobila tudi igralka in partnerka Ryana Reynolds, Blake Lively, ki smo jo pri nas v kinu nazadnje videli v filmih Nevarnost iz globine in Kavarniška gospoda. V Deadpoolu sicer ne nastopi, a glavni junak je zelo nenavaden oboževalec njene prve uspešnice.

Vse od filma Batman proti Supermanu: Zora pravice je ime Martha med stripovskimi oboževalci postalo šala. Morda je res najlažja tarča, a Deadpool ni mogel mimo nje. Pa še vsaj tri reference na Batmana lahko najdete v filmu.

V podnapisih je zaradi manjše napake v prevodu omenjen tudi Poslednji Mohikanec. Deadpool se ne primerja z glavnim junakom romana Jamesa Fenimorja Cooperja ali Danielom Day-Lewisom, ki ga je igral v filmski različici iz leta 1992, seveda pa se norčuje iz Maščevalca Hawkeya, saj je njegova edina moč lokostrelstvo.

Besedilo je bilo objavljeno maja na Tehniku.

Foto: Blitz Film&Video Distribution

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *