HBO GoIgra prestolovSerijaTVVideoteke

Komentar: Je svet Igre prestolov postal premajhen in pričakovanje 8. sezone

Kit Harrington (Jon Sneg) v sedmi sezoni Igre prestolov.

Komentar: Je svet Igre prestolov postal premajhen in pričakovanje 8. sezone

Igra prestolov se je poslovila za vsaj eno leto, zasedba se že pripravlja na snemanje zadnjih epizod. Teh bo 6, vendar lahko pričakujemo, da bodo daljše od ene ure. Nenazadnje nas nedvomno čaka še vrsta epskih spopadov in besednih dvobojev.

Sedma sezona je prinesla vse, kar smo oboževalci pričakovali in še več, a je kljub temu težko biti povsem navdušen. Pospešitev dogajanja in predvsem transportiranja naokrog po Zahodnjem je dodobra razbila iluzijo družbe podobne srednjeveški in obsežne dežele, ki so jo avtorji serije na čelu s pisateljem Georgom R.R. Martinom skrbno gradili skozi prejšnje sezone. Odločitev za manjše število epizod je prinesla tudi  nekaj težav v strukturi; v začetnih minutah zadnjih dveh epizod so se kar vrstili odlični dialogi, ki bi lahko bili iztočnice za prave pogovore, tako pa je bilo treba čim prej zdrveti do akcije. Tej ni mogoče oporekati, kaj takega na televiziji še nismo videli, vseeno pa ni potrebe, da je serija v službi tega. Zmaji (in golota) res pritegnejo gledalce, niso pa edina stvar, zaradi katere oboževalci željno pričakujemo vsak nov del.

Scena z Nočnim kraljem v sedmem delu sedme sezone serije Igra prestolov.

Še večjo težavo je predstavljal razvoj zgodbe v Zimišču skozi sezono. Kot sta v razlagi epizode povedala avtorja Benioff in Weiss, je bil povsem zavestno njun cilj celo sezono namigovati, da se bosta Arya in Sansa spopadli, nato pa presenetiti s preobratom. To je na prvo žogo in skorajda podcenjujoče do gledalcev. Nič ni narobe s tem, da je Mezinček zaključil kariero v tej igri (čeprav bi želeli izvedeti kaj več o tem, kako je nameraval dejansko pristati na prestolu), težava je v tem, da je bil ves konflikt med sestrama pretiran in je zaradi tega razplet postal povsem očiten. Lanski obračun Cersei z nasprotniki v Kraljevem pristanku, ki se je zaključil z eksplozijo septe, je bil podobno pričakovan, vendar ni bila vsa sezona zgrajena na namigovanju na Cersein propad, saj je bilo večino časa jasno, da je vsaj korak naprej in da so vsi, ki računajo, da se bo preprosto predala, zgolj naivni.

A pustimo zdaj napake ob strani in si oglejmo ključne iztočnice za naprej. Na Severu je Zid padel in vojska neživcev je zakorakala proti Zimišču. Njegova obramba bo najverjetneje že fokus prve epizode, razen če se bo vzpostavila  kakšna fronta že pred tem. Zanimivo bo videti, kako se bo neživi Viserion obnesel v bitki s preostalima zmajema in kaj bo prineslo preobrat. Bo morda Jaime prinesel načrte za škorpijona, ki bo s puščico iz zmajskega stekla veliko bolj učinkovit? Ali bo Bran/Trooki vran prevzel zmaja in tako končno poletel, kot mu je obljubil prejšnji Trooki vran? Ali pa bo Viserion ugasnil skupaj s smrtjo Nočnega kralja na neki drugi lokaciji? Možnosti je veliko in ni dvoma, da bodo epske. Sledi 8 ključnih stvari, ki jih pričakujem od osme sezone.

1. Bitka za Zimišče.

2. Razdor med Jonom/Aegonom in Daenerys ob razkritju njunih sorodstvenih vezi.

3. Kandidati za morilca Cersei: Jaime, Tyrion, Arya, morebitni nerojeni otrok.

4. Drugi liki, ki bodo umrli pred koncem serije: Melisandre, Varys, Beric Dondarion, Jaime Lannister in seveda Jon Sneg. Slednji se bo najbrž še enkrat vrnil od mrtvih.

5. Kandidati za morilca nočnega kralja (po vrstnem redu): Jon Sneg, Daenerys, Arya, Bran.

6. Dvojice od katerih si lahko obetamo kul dialoge: Sam + Bran, Bronn + Podrick, Arya + Sansa, Tormund + Beric (seveda sta še živa).

7. Bitka med zmaji.

8. Zaključek, ki bo vključeval predstavitev imigracijske politike novega vladarja Zahodnjega. Martina je pri Gospodarju prstanov motil zaključek trilogije, da je Aragorn po zmagi vladal kot moder kralj; pogrešal je podrobnosti in zdaj jih tudi mi na koncu upravičeno pričakujemo. Razen, seveda, če bo železni prestol zasedel Nočni kralj. Njegove politike so več kot očitne.

7 kandidatov za železni prestol

Pred zaključkom sezone smo si podrobneje ogledali 7 glavnih kandidatov za železni prestol in njihove kvalifikacije. Pravilno smo uganili, da se Sansa in Mezinček izključujeta, vsi ostali pa so še vedno v igri. Več v spodnjem videu. Ne pozabite na koncu videa klikniti “Subscribe”, da se naročite na YouTube kanal, saj boste tako lahko na tekočem z ocenami filmov, novosti v kinu, priporočil za TV serije in video eseji, ki jih pripravljamo.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *