HBO GoIgra prestolovSerijaTVVideoteke

Igra prestolov: Zmajev kamen, 7. sezona, 1. del

Daenerys v 1. epizodi 7. sezone serije Igra prestolov: Zmajev kamen pred svojim prestolom iz zmajevega stekla.

Igra prestolov: Zmajev kamen, 7. sezona, 1. del

En najbolj pričakovanih televizijskih dogodkov leta je vsekakor vrnitev serije Igra prestolov – in čeprav je ponudil vse, kar je obljubljal, je večina prve epizode predvsem nastavek za naprej. In do naslednjega dela je še 7 dolgih dni.

POZOR: Povzetek in analiza razkrivata vsebino 1. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 17. julija 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Zgodba Igre prestolov poteka na številnih lokacijah in s še bolj številnimi junaki. Za potrebe povzetka in analize dogajanja smo pregled razdelili po lokacijah, večino analize in pričakovanj za naprej pa najdete v zaključku.

Zmajev kamen: Bomo začeli?

Začnimo na koncu, v Zmajevem kamnu, v utrdbi in na sedežu družine Targaryen, rojstnem kraju matere zmajev Daenerys, ki pristane na njegovih obalah z vsem spremstvom. Grad je po Stannisovem odhodu na Sever ostal prazen in začuda v njem ne najdejo skvoterjev, samo prah. V poetičnih zadnjih scenah epizode se Daenerys sprehodi skozi sobane ob obujanju spominov in pripravah na vladanje, ki jih simbolizira prestol iz ogromnega kosa zmajskega stekla. Daenerys pogleda svoje najzvestejše svetovalce in reče: »Bomo začeli?« kar je njen edini stavek in tudi zadnja scena epizode. No, pa dajmo.

Daenerys pristaja na Zmajevi skali v 1. epizodi 7. sezone serije Igra prestolov
Foto: HBO

Dvojčka: Obležimo skupaj!

Namesto pričakovane udarne špice, ki bi ob odlični glasbi prikazala še lokacije sezone, nas 7. sezona vrže in medias res v nagovor Walderja Freya potomcem in sorodnikom, kar je dvojno presenečenje. Najprej, ker smo seveda upravičeno pričakovali špico, sploh za uvod v sezono, kot drugo pa, ker je patriarh Walder precej spektakularno umrl pod Aryinim nožem na koncu prejšnje sezone. Seveda traja le nekaj sekund, da se spomnimo, da zna Arya prevzeti obraze drugih in da njeno maščevanje ni bilo omejeno zgolj na Walderja, temveč na vse Freye, saj so bili prav vsi odgovorni za pokol njenih sorodnikov na čelu z bratom in materjo na rdeči poroki. Njen načrt je preprost in učinkovit: zbrala je vse Freye »ki kaj pomenijo« in jih pozvala k zdravici z zastrupljenim vinom. Popoln pokol družine Frey, ki je upravljala most in grad imenovan Dvojčka, je hkrati dokaz, da smrt ujame vsakogar. Walder Frey je namreč nenehno menjaval žene za mlajše, da je imel veliko otrok, ki naj bi zagotovili obstoj družine in posledično njegovo nesmrtnost. Aryino skrbno načrtovano maščevanje ga je oropalo tudi tega. Preživi ga le par žensk, ki jih je zaničeval. In slogan njegove hiše »Stojimo skupaj!« je na koncu popolnoma sprevržen, saj prav vsi Freyi skupaj obležijo.

Zimišče: Grehi in napake očetov

 

Igra prestolov: Zmajev kamen, Lyana Mormont
Foto: HBO

Vrnitev na Sever se začne z vstopom Brana in Meere skozi Zid, kjer ju pričaka novi poveljnik Ed, in Bran ga z opisom svojih videnj takoj prepriča, da ju spusti naprej. Ta nit se nadaljuje v Zimišču, kjer Jon kot novi kralj Severa nagovarja plemstvo in ga seznanja s svojim načrtom vladanja. Ta je v osnovi preprost: zima je tukaj, beli hodci prihajajo, okrepiti moramo obrambo in se pripraviti na spopad vseh spopadov. Zaplete se pri podrobnostih. Hiši Karstark in Umber sta stopili na stran Boltonov v bitki pankrtov in Sansa predlaga, da njune potomce razdedini in podari gradova – ključni utrdbi v boju proti zavojevalcem s severa – zaslužnim zaveznikom. Jon ideje ne podpira in udari po mizi ter od mladoletnih dedičev Umberjev in Karstarkov zahteva ponovitev zaveze, rekoč, da zaradi grehov nespametnih staršev ne bo kaznoval otrok. Prvi konflikt med Jonom in Sanso iz ozadja z zadovoljnim nasmeškom opazuje Mezinček. Vezi med Jonom in Sanso so še trdne in njun pogovor o konfliktu je konstruktiven, saj se Jon pričenja zavedati, da pravično vladanje, kot ga je učil Ned Stark in kakršno sta prakticirala tudi sin Robb Stark, prvi kralj Severa, in Jon kot poveljnik Nočne straže, vodi v smrt. Sansa je vešča tudi drugačnih prijemov, ki se jih je, kot tudi sama prizna, naučila od kraljice Cersei. Ta pa je Jonu ravnokar zagrozila z vojno. Kot bonus smo v Zimišču ponovno lahko videli prikaz voditeljskih sposobnosti mlade Lyanne Mormont (ki so jo v podkastu Glave poimenovali mlada Angela Merkel) in borilnih sposobnosti edinstvene vitezinje Brienne, ki so jo zaljubljeni pogledi divježa Tormunda končno vsaj malo zmedli. Zdi se, da Sever stoji združeno, vendar najbrž ne bo treba dolgo čakati na rezultate Mezinčkovih spletk. Vseeno je videti splošni napredek, saj, denimo, nihče ni nasprotoval pravici divježev do pomoči pri obrambi in zasedbi dveh praznih gradov na Zidu.

Kraljevi pristanek: Lev in kraken

Igra prestolov: Zmajev kamen, Euron Greyjoy
Foto: HBO

Kraljica Cersei Lannister, prva svojega imena, stoji sredi orjaškega zemljevida Sedmih kraljestev v nekakšnem atriju, ki smo ga že videli v napovednikih, medtem ko mojster še zaključuje Sever. Pogovor z bratom (in ljubimcem) Jamiejem ponudi krasno ekspozicijo in s pomočjo zemljevida odlično umesti gledalca v trenutno stanje razporeditve moči v kraljestvu. Cersei je obkrožena s sovražniki, a je našla novega zaveznika v Euronu Greyjoyu. Avdienca vladarja Železnih otokov pri kraljici s predlogom zaroke je najbrž najboljša scena v epizodi, saj danski igralec Pilou Asbaek v Euronu združi zlobo, pragmatizem in presenetljiv humor, ki je na videz prostaški, skorajda pijanski, a služi predvsem prikrivanju neposredne nevarnosti, ki jo Euron predstavlja. A Cersei z njim sklene načelni dogovor: Euron mora najprej prinesti darilo. Glede na nekatere kratke scene iz napovednikov in fotografij iz zakulisja snemanja naj bi to darilo predstavljalo njegovo nečakinjo Yaro in par t. i. peščenih kač, nezakonskih potomk Oberyna Martella, ki vladajo Dorniji skupaj z njegovo nekdanjo ljubico Ellario Pesek. Glede na to, kako zelo smrtonosne so te ženske, ni jasno v kakšni bitki jih bo uspel zajeti, bo pa nedvomno epska.

Rečnjava: Lisica in pes

Najbolj čustvena scena epizode je postavljena v Rečnjavo, kjer Sandor Clegane – Pes z Bericom Dondarrionom, duhovnikom Thorosom iz Myra in njuno bratovščino prispe do opustošene kmetije, ki jo prepozna. V epizodi iz 4. sezone je tod potoval z Aryo; gospodar hiše, ki je ostal sam s hčerko, ju je nahranil, nato pa skušal najeti za pomoč pri obrambi čez zimo, misleč, da je Pes vitez. A ta hladno oceni situacijo in se odloči za bolj srhljivo pot – kmetu vzame vse srebro, rekoč: »Mrtvec ne potrebuje srebra!« Kljub Aryinim glasnim protestom odrineta naprej, medtem ko oče in hči hlipata, nezmožna za upor proti silaku. Ob vstopu v hišo ju najdejo na postelji: že zdavnaj sta mrtvi trupli, shirani in z nožem ob strani, ki daje vedeti, da sta si vzela življenje. Thoros nagovori Psa naj se zazre v ogenj, kjer neustrašni bojevnik s fobijo pred ognjem doživi vizijo. Sever, Zid, vojska mrtvih koraka proti jugu. Treba jih bo ustaviti. A preden Pes lahko sledi božjemu klicu, h čemur ga je vabil že duhovnik, ki mu je Pes pomagal graditi cerkev v prejšnji sezoni, se mora oddolžiti za grehe. Kolikor je pač mogoče. Tako ga Thoros sredi noči najde, kako v zmrznjeno zemljo koplje grob za očeta in hčer, nato pa nerodno skuša zanju še zmoliti, a ne zna. Ta scena pokaže, kako nov, drugačen in v vseh pogledih boljši lik je postal Pes, kot je bil na začetku, ko je pobijal na Joffreyev ukaz.

Igra prestolov: Zmajev kamen, Sandor Clegane
Foto: HBO

Drugačna pa je tudi njegova nekdanja sopotnica Arya, nekoč čustvena in bojevita deklica, ki je zdaj zmožna hladnokrvno pokositi polno sobo ljudi, ves klan. Pozneje jo ponovno srečamo, ko v gozdu naleti na prijazne Lannisterjeve vojake, ki jih daje domotožje (med njimi je tudi glasbenik Ed Sheeran). Fantje jo povabijo k obedu in ji ponudijo tudi vino, nato pa kramljajo v sproščenem vzdušju, celo ko jim zaupa, da namerava ubiti kraljico. Ta scena in to, da je prizanesla Freyevim ženskam, daje slutiti, da za Aryo morda še obstaja svetla, neobremenjena prihodnost. A fokus pri zamenjani vlogi Arye in Psa daje slutiti, da bosta oba končala Igro prestolov v mukah.

Staro mesto: Higienski minimum

Ta epizoda Igre prestolov se bo najbrž zapisala v zgodovino kot tista z največ humorja, saj je poleg Euronovega nastopaškega govora vsebovala tudi zelo zabavno montažo Samovega življenja v Citadeli, kjer kot vajenec za moistra vrača knjige na police, čisti nočne posode in raznaša hrano, saj očitno v Starem mestu ne dajo prav veliko na higienski minimum. Ključna scena je nagovor nadmoistra Ebrosa (ki ga upodobi slavni Jim Broadbent) mlademu vajencu, ko mu razloži, da naj nikoli ne hiti, saj je bistvo njihovega poklica dolgoročni vpogled v razvoj sveta. Običajni ljudje ob krizi postanejo panični in pričakujejo apokalipso, a prelomnice so le redko tako usodne. Sicer pa še dve sceni: Sam sreča Joraha Mormonta, ki je v nekakšnem zaprtem oddelku oz. karanteni in ga bolezen vse bolj najeda, nato pa še v stari knjigi odkrije, da je Zmajev kamen zgrajen na skali iz zmajskega stekla – enega od dveh materialov, s katerima lahko ubiješ belega hodca.

Zmajev kamen

Uvod v sezono je bil širok in postopen, z veliko dobro umeščene ekspozicije in dejanskimi zemljevidi za lažjo orientacijo. Resda se je vse začelo s pomorom, a nato smo večino časa spremljali dialoge in razprave. Epizoda bo pustila ljubitelje epskih akcijskih scen nekoliko hladne. A vse, kar smo videli, je bilo v epskem duhu serije izpiljeno do potankosti. Dobili smo tudi dobro mero humorja, a najbolj navdušujoč vidik je bil brez dvoma čustveni oziroma svetovnonazorski, pri čemer smo pri Jonu Snegu in Sansi spremljali en način vladanja, pri Cersei pa povsem drugačnega, podobno filozofsko dihotomijo pa sta imela tudi Arya in Pes. In to je tudi najboljša popotnica za preostanek sezone.

Igra prestolov: Arya na konju
Foto: HBO

TOP TEDNA

Kraljica tedna

Lyanna Mormont, kraljica srečanj severnjaških družin, tudi tokrat ni ostala nikomur dolžna. Predvsem pa je jasno povedala, da ne potrebuje nikogaršnjega dovoljenja za bojevanje.

Nasvet tedna

Jon Sneg si je pridobil obilo izkušenj pri vladanju, a, kot mu namigne Sansa, se je ona veliko naučila – tudi od Cersei. Morda bi jo moral poslušati, da ne dobi še enkrat noža v hrbet.

Vrnitev tedna

Sama Tarlyja prestraši roka s sivoluskom, ki se nenadoma iztegne skozi lino. Roka pripada Jorahu Mormontu, ki smo ga nazadnje videli v žalostni epizodi Vrata, ko ga je Daenerys poslala, da bi poiskal zdravilo in se vrnil k njej, ko bo osvojila Zahodnje.

Obed tedna

Divji zajec na žaru z domačim borovničevim vinom ter v družbi in ob pesmi Eda Sheerana.

 

Nove epizode Igre prestolov si lahko ogledate na HBO-ju ob ponedeljkih ob 20.00, ki ga najdete na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 6, v visoki ločljivosti pa na programskem mestu 201. Vse sezone Igre prestolov so na voljo tudi v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

 

Za osvežitev spomina o dogodkih prejšnje sezone in o tem, kam kaže, da bo krenilo 7 ključnih figur 7. sezone si oglejte spodnji video.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *