HBO GoIgra prestolovSerijaTVVideoteke

Igra prestolov: Vzhodna straža, 7. sezona, 5. epizoda

Tyrion Lannister (Peter Dinklage) in Danerys (Emilia Clarke) v Igri prestolov.

Igra prestolov: Vzhodna straža, 7. sezona, 5. epizoda

Po treh bitkah se tehtnica vojne v seriji Igra prestolov ponovno nagiba na stran matere zmajev, a v tej epizodi smo spremljali predvsem, kako se bodo pred zaključnimi spopadi sezone premešale karte. In nenadoma so se odprla številna vprašanja.

POZOR: Povzetek in analiza razkrivata vsebino 5. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 14. avgusta 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Zgodba Igre prestolov poteka na številnih lokacijah in s še bolj številnimi junaki. Za potrebe povzetka in analize dogajanja smo pregled razdelili po lokacijah, večino analize in pričakovanj za naprej pa najdete v zaključku.

Dalja/Kronske dežele: Neupognjeno koleno Tarlyjevih

Lokacija bitke v prejšnji epizodi in začetka dogajanja v tej ni povsem določena na zemljevidu Sedmih kraljestev, saj je nekje na meji med Daljo in Kronskimi deželami. Zaradi tega ni bila nič manj epska in razrešitev napetega zaključka nič manj pričakovana. Bronn je bil tisti, ki je rešil Jamieja pred zmajevim ognjem in nato še pred utopitvijo. In seveda se odtihotapita proti Kraljevemu pristanku, medtem ko Daenerys od zajetih vojakov zahteva pokorščino. Nekateri takoj upognejo koleno, večino k temu pripravi Drogonovo rjovenje, Randyll Tarly in njegov sin Dickon pa se odločita ostati zvesta Cersei in ju Daenerys zažge, navkljub Tyrionovemu prepričevanju o nasprotnem. Tarlyjevo vztrajanje je na prvi pogled nekoliko nepričakovano, saj je pred le nekaj epizodami izdal svojo voditeljico Olenno v zameno za Cersei, a je po drugi strani smiselno, saj je bil že v prejšnji sezoni predstavljen kot načelen (in okruten in brezsrčen) mož. Ko enkrat spremeni smer, je zlepa ne bo ponovno.

Zmaj Drogon v Igri prestolov.

Staro mesto: Prihodnost hiše Tarly?

Ko smo že ravno pri Tarlyjih; Sam razloži zboru moistrov, kaj je pomembno, vendar ga še zmeraj ne upoštevajo, poleg tega mu začne presedati, da mora prepisovati stare zvitke, zato si nabere zalogo morebiti pomembnih knjig in se odpravi na pot. Ni prav jasno, kam se je odpravil, a zaradi očetove in bratove usmrtitve je Sam postal tudi glava hiše Tarly. Dejstvo, da je v Nočni straži (in se za povrh še šola za moistra) mu sicer preprečuje, da bi sprejel naziv. No, bi mu preprečevalo v običajnih časih, tako da morda še bo kaj iz tega. A trenutno je glava njegova sestra Talla.

Zmajev kamen: Zarota, ki je (še) ni

Jon ima prvo bližnje srečanje z zmajem in ugotovi, da se z njimi razume. Daenerys se ravno vrača in je očitno presenečena ter nekoliko ljubosumna, a sprejme, da je Jon poseben in par vladarjev nekoliko nadaljuje nakazano dvorjenje. Medtem imata Varys in Tyrion veliko pomembnejši pogovor. Iz napovednika za to epizodo je bilo mogoče sklepati, da morda kujeta zaroto proti Daenerys, vendar se izkaže, da se predvsem soočata s preteklo grozo, ki sta jo preživela. Oba imata namreč resne zadržke glede sežiganja ljudi, Varys zato, ker je bil priča okrutnostim norega kralja, Tyrion pa kot branilec Kraljevega pristanka z ognjico. Iz njunega pogovora ni mogoče sklepati, da resno nasprotujeta Daenerys ali da menita, da bi jo lahko kdo zamenjal, ustaviti želita le sežiganje ljudi. Medtem Branovo sporočilo na hitro razkrije Jonu vse, kar je zamudil, odkar je zapustil Zimišče, in Jona očitno ne zmede prav posebej, da sta se vrnila polbrat in polsestra, niti to, da ima en od njiju vizije. Po vsem, kar je doživel, najbrž ni pričakoval nič manj bizarnega. Vrne se tudi Jorah Mormont in Daenerysin vojni svet se odloči za nenavadno strategijo. Jorah bo šel z Jonom na Sever, da bi zajeli neživca in ga pripeljali k Cersei, da jo prepričajo o resnični nevarnosti. Na HBO je bil napačen prevod, saj je pisalo, da bodo zajeli Belega hodca, zato osvežimo razliko: Beli hodci so vodje vojske, tisti z belo kožo in modrimi očmi. Njih ni mogoče zajeti, saj ob dotiku ubijejo človeka. Neživci (angl.: wight) so zombijem podobna bitja, ki so jih Beli hodci ubili in jih zdaj nadzorujejo kot lutke.

Tyrion Lannister (Peter Dinklage) in Varys (Conleth Hill) v Igri prestolov.
Foto: HBO

Kraljevi pristanek: Četrti Lannister

Jaime se vrne potolčen in prestrašen, a Cersei noče slišati o pogajanjih ali predaji. Zaveda se, da ju Daenerys ne bi pustila živeti. Nato Bronn odvede Jaimeja na skrivni sestanek s Tyrionom, kjer mu slednji razloži, da nameravajo pripeljati neživca v dokaz nevarnosti s Severa. Cersei seveda izve za srečanje, a je sedaj mnenja, da je začasna diplomatska rešitev najboljša in da lahko z Jamiejem premagata vsakogar. Sploh, ker ugotovi, da je noseča. To sproži več vprašanj; na začetku 5. sezone smo izvedeli Cerseijino prerokbo, da bo imela tri otroke, ki bodo nosili zlate krone in zlate mrliške prte. To se je tudi zgodilo. Četrti otrok ni bil omenjen, vendar pa je čarovnica Maggy omenila tri otroke kot odgovor na vprašanje, ali bo imela otroke s kraljem. Resda oče prvih treh ni bil kralj Robert, temveč Jaime (tako kot tega četrtega), a vseeno se zdi, da usoda ni naklonjena še enemu mlademu Lannisterju. Zagotovo pa bo kakšno o tem rekel tudi Euron Greyjoy. Medtem pa v Bolšjem dnu Davos odkrije dolgo pogrešanega Gendryja in ga povabi s seboj na služenje Jonu Snegu. Mimogrede navrže še šalo, ki je krožila med oboževalci serije, češ da je pričakoval, da Gendry še zmeraj nekje vesla, saj je bila to zadnja scena, v kateri smo ga videli v 3. sezoni.

Zimišče: Spletke znotraj spletk

Spletke se tkejo in maske padajo, a vse kaže, da je Mezinček resnično zmožen v svoji glavi biti vse bitke naenkrat. Med Aryo in Sanso je vse več razdora zaradi različnih pogledov na svet; medtem ko Sansa skuša reševati dnevne posle in vzdrževati krhko zavezništvo, je Arya zagovornica vladanja s trdo roko. Najprej pa skuša ugotoviti, kaj ima za bregom Mezinček, in čeprav sprva kaže, da se zmore spretno zliti s sencami, se izkaže, da je Mezinček v tem še boljši. Gledalci niti ne izvemo, kakšne informacije je odkrila, le da so najverjetneje podtaknjene, in glede na Mezinčkove mojstrske manipulacije, ki smo jim doslej že bili priča, kaže, da bo Aryi trda predla. Očitno je nevede postala Mezinčkovo orodje ali celo orožje in edino vprašanje je, proti komu jo bo usmeril. Najlažje bi najbrž bilo proti Sansi, a glede na Mezinčkovo temačno podobo zna biti rezultat še hujši, kot si lahko predstavljamo.

Vzhodna straža ob morju: Sanjska ekipa

Stari rek o tem, da vse poti vodijo v Rim, bi se tukaj moral glasiti, da vse poti vodijo v grad Vzhodna straža ob morju oziroma da sem vodijo poti vseh ključnih igralcev. Bran skozi oči vran vidi vojsko Nočnega kralja (in previdno ubeži njegovemu vplivu, tako da prevzema zavest ptice samo za kratke trenutke). Tja prispe Jon z Davosom, Gendryjem in Jorahom Mormontom ter za pohod na drugo stran rekrutira še Tormunda in njegove ujetnike: Psa, Berica Dondarriona in Thorosa (oz. vse, kar je ostalo od Bratovščine na poti na Sever). Možje hitro ugotovijo medsebojne povezave in zamere (Jorahov oče je preganjal Tormunda, Dondarrion in Thoros sta Gendryja predala Melisandri), vendar Jon sklene, da so vsi na isti strani – ker imajo srčni utrip. V zadnji sceni epizode odjezdijo skozi Zid Nočnemu kralju naproti. Jon je hotel biti izvidnik Nočne straže – in to bo izvidnica, kakršne še ni bilo.

Jon Sneg, Pes, Thoros, Gendry, Tormund in Dondarrion v Igri prestolov.

Vzhodna straža

Čeprav smo videli le uvod v nedvomno epski spopad z vojsko mrtvih (napovednik za sezono ga je že obljubljal), smo na povsem neznanem ozemlju. Misija bo vsekakor uspešna in na jug bodo odpeljali vsaj enega neživca, ampak za to bodo gotovo plačali visoko ceno. Jonove modre oči na plakatu in Cerseijin ledeni dih v prvem napovedniku sta zelo zloglasni podobi, ki morda res ne razkrivata zgodbe, lahko pa pripeljeta do šokantnega zaključka sezone. Potem je tukaj zgodba Zimišča, ki se zdi, da drvi proti novi katastrofi. Sansa je v prejšnji sezoni končno postala junakinja in po vsem trpljenju bi si zaslužila postati še carica, Arya pa si je prav tako prislužila možnost maščevanja. Sploh proti Mezinčku, človeku, ki je dejansko izdal njenega očeta. Morda bo Bran tisti neznani dejavnik, ki bo zajezil Mezinčkov kaos, preden bo prepozno. Medtem v Kraljevem pristanku Cersei krepi svoje sile in mimogrede – če še ni bila dovolj osovražena med gledalci – zagrozi Bronnu z usmrtitvijo. Jaime ga ne bi pustil na cedilu, a ni nujno, da ga bo imel možnost rešiti, če Cersei misli resno. Bronn je še edini z zares odličnimi in zabavnimi dialogi to sezono, v tej epizodi sta se celo Tyrion in Varys zgledovala po Branu in zganjala depresijo. No, Tyrion + Davos je bila dobra kombinacija, čeprav kratka, nekaj potenciala za besedni dvoboj pa je pokazal še Gendry. Poleg spopada z Nočnim kraljem lahko v preostalih dveh epizodah pričakujemo še razrešitev situacije v Livarski skali in obračun Greyjoyevih. Zaenkrat ne kaže prav obetavno za Sivega črva, Yaro in Theona, a ta sezona je že večkrat presenetila in morda bo še tukaj sledil še kak nepričakovan preobrat.

Top Tedna

Vrnitev tedna

Po vseh namigovanjih o vrnitvi Gendryja, nezakonskega sina Roberta Baratheona, ki ga je Davos rešil pred Melisandrinimi plameni, smo ga končno našli v Kraljevem pristanku. Seveda je bila Davosova šala o njegovem večletnem veslanju neizogibna.

Gendry (Joe Dempsie) in Davos (Liam Cunningham) v Igri prestolov.

Grožnja tedna

Čeprav je Jaime napovedal, da bo Tyriona ob ponovnem srečanju presekal na pol, se to seveda ni zgodilo. Ko pa Cersei po omenjenem srečanju zabiča Jaimeju, naj je nikoli več ne izda, je jasno, da ne bo ostalo le pri grožnjah.

Nauk tedna

Sam je s pomočjo neučakanosti in neposlušnosti sicer ozdravil Jorahov sivolusk, a tokrat je zamudil pomembne informacije. Preslišal je Gilly, ki mu je omenila, da je bil moister izredno natančen in je med drugim ločil in skrivaj poročil Rhaegarja Targaryena v Dorniji. To pomeni, da je Jon Sneg zakoniti sin in pravi naslednik železnega prestola. Podrobni moistrovi zapisi pa bi lahko skrivali tudi kakšno drugo pomembno informacijo, morda celo pomembnejšo kot tisti zvitki in knjige, ki jih je na videz naključno vzel s seboj.

Veličastnih sedem tedna

Po množici srečanj in vrnitev se je na severu v gradu Vzhodna straža ob morju zbrala gruča bojevnikov, ki se bo podala onkraj Zidu in poskušala ujeti neživca. Jon Sneg, Jorah Mormont, Gendry, Pes, Dondarrion, Thoros in Tormund nas ob zaključku epizode popeljejo v neskončno belino.

 

 

Nove epizode Igre prestolov si lahko ogledate na HBO-ju ob ponedeljkih ob 3.00 in 20.00, najdete pa ga na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 6, v visoki ločljivosti pa na programskem mestu 201. Vse sezone Igre prestolov so na voljo tudi v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

Igor in Tamara Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.