HBO GoIgra prestolovTVVideoteke

Igra prestolov: Vojni plen, 7. sezona, 4. epizoda

Jamie Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) in Bronn (Jerome Flynn) v Igri prestolov.

Igra prestolov: Vojni plen, 7. sezona, 4. epizoda

Konec je ugibanja, kam je šel proračun te sezone serije Igra prestolov. Res je bil že čas, da Daenerys predstavi nov načrt – in ta je vključeval veliko ognja. Plus eden najbolj napetih zaključkov epizode.

POZOR: Povzetek in analiza razkrivata vsebino 4. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 7. avgusta 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Zgodba Igre prestolov poteka na številnih lokacijah in s še bolj številnimi junaki. Za potrebe povzetka in analize dogajanja smo pregled razdelili po lokacijah, večino analize in pričakovanj za naprej pa najdete v zaključku.

Zimišče: Snidenja

Arya se vrne domov v Zimišče. To je prvo večje presenečenje, saj sta njena apatija in otožno snidenje z Nymerio nakazovala, da bo nadaljevala po poti maščevanja. Presenečeni pa nismo zgolj gledalci, temveč celo Bran oz. Trooki vran, ki naj bi sicer videl in vedel vse. Ustavimo se za trenutek pri njem. Isaac Hempstead Wright odigra Brana/Trookega vrana brez kakršnih koli čustev ali zanimanja, kot otopelega depresivnega najstnika na heroinu. Pri tem še vedno ni znan obseg njegovega védenja, saj bi denimo moral vedeti, da mu Mezinček laže glede bodala (to je namreč pripadalo prav njemu in s tem je hotel odstraniti pričo incesta med Cersei in Jaimejem ter za umor obtožiti Tyriona, kar mu je delno uspelo). Čeprav je jasno, da Bran/Trooki vran ni več »zgolj« človek, pa je njegov odnos do Meere in Arye vseeno pretiran. Njegov predhodnik na položaju Trookega vrana je bil namreč tako poln empatije in zagona, kot ju je zmogel prikazati legendarni igralec Max von Sydow. Bran je morda res še vedno v šoku zaradi vsega znanja, ki ga je vsrkal, a kot nekdo, ki pozna sedanjost, preteklost in morda tudi prihodnost, bi se morda lahko bolj zavedal vpliva, ki ga ima njegov odnos na druge. Kar do neke mere tudi uspe, ko Mezinčku vrže nazaj njegov najbolj znan citat iz serije: »Kaos je lestev.«

Arya (Maisie Williams) in Brienne (Gwendoline Christie) v Igri prestolov.

A dovolj o Branu, scena urjenja med Aryo in Brienne je kot ekshibicija in ponovni dokaz, da je za vse najbolje, da smo zaključili s Peščenimi kačami. V luči tega, kar prikažeta Maisie Williams in Gwendoline Christie v tem dvoboju, je še bolj očitno, kako nepripravljene so bile igralke, ki so upodobile Peščene kače. Mezinček z zanimanjem opazuje ta dvoboj. Kot je omenil v prejšnji epizodi, v mislih ves čas bije vsako potencialno bitko, tako da je vprašanje, ali vidi Aryo kot potencialno orodje/orožje/zaveznico ali kot pretečo nevarnost.

Zmajev kamen: Čas za nov načrt

Tisti, za katere Branovi dialogi niso bili dovolj čudaški ali nadležni, bodo veseli dogajanja v Zmajevem kamnu. Jon Sneg povabi Daenerys k ogledu nahajališča zmajskega stekla v skali, potem pa ji pokaže še slike Otrok gozda (bitij, ki so na Zahodnjem živela pred ljudmi) in Prvih mož, kako se skupaj uprejo Belim hodcem. Igralca Kit Harington in Emilia Clarke v teh scenah ne pokažeta nič prepričljivega, najbrž tudi zato, ker so njuni poceni dialogi skoraj na nivoju B-grozljivke. K sreči scena ne traja prav dolgo in v naslednjih se kakovost besedila in igre bistveno izboljšata. Na plaži Daenerys izve za usodo Brezmadežnih na Livarski skali in obupana ne ve več, kaj lahko naredi. Za nasvet prosi celo Jona Snega, ki ji odsvetuje napad Kraljevega pristana z zmaji, pač pa vladanje s pridobivanjem ljudi na svojo stran. A na zadnje poraze mora odgovoriti. Na koncu vidimo še Theonovo vrnitev in snidenje z Jonom Snegom. Glede na to, da so bili Starkovi otroci in varovanci (tj. Jon in Theon) narazen od prve sezone, smo v par epizodah videli kar preveč snidenj.

Kraljevi pristanek: Zunanja vlaganja

V Kraljevi pristanek je postavljena le kratka scena s Cersei in Tychom iz braavoške banke, ki se večino časa pogovarjata o bančništvu, a dialogi in igra so tako dodelani, da se serija odkupi za Brana in Jona.

Cersei (Lena Headey) in Tycho (Mark Gatiss) v Igri prestolov.
Foto: HBO

Dalja: Kdo je Bourne?

Najbolj pa se odkupi z Bronnom in Jaimejem, ki skupaj s Tarlyji varujeta transport naslovnega vojnega plena. Bronnov odziv na ime mlajšega Tarlyja je sploh zlata vreden, čeprav malo izgubljen s prevodom. Dickon bi namreč lahko bila narečna beseda za penis. Kmalu po tem, ko scena vzpostavi vzdušje na bojišču, saj izvemo, da je Randyll Tarly hladen sadist, ki predlaga bičanje počasnejših vojakov, njegov sin pa ima nekaj zavesti in sočutja (podobno kot njegov brat Sam, ki smo ga v tej epizodi pogrešali), vsi obnemijo in prisluhnejo topotu konjev.

Tisočerih konjev dothraške horde, ki drvi proti njihovi obrambni liniji. In če imajo na začetku še nekaj upanja za obrambo, ko postrojijo ščite in kopja, jih podoba zmaja na nebu šokira, požig dela obrambne linije in celotnega transporta pa jih vrže v kaos bitke. Lannisterji se dobro borijo, a nimajo pravih možnosti. Edina je škorpijon, ki ga je razvil Qyburn in ki, kot smo videli v drugi epizodi, lahko prebije zmajeve kosti. A kosti nepremičnega zmaja iz bližine. Bronn steče do naprave in jo aktivira, najprej z njo odstrani dothraškega bojevnika, ki ga je zasledoval, nato skuša nameriti. Zaradi dima je to sprva težko, a nato nameri in … zgreši.

Daenerys opazi strelo, ki leti mimo njene glave, in se osredotoči na škorpijona, Bronn pa že naloži novo strelo. V napetih trenutkih je jasno, da je to odločilen trenutek, in ko se zmaj ravno pripravi, da bo bruhnil ogenj, Bronn izstreli, puščica pa ga zadene v ramo. Zmaj prične strmoglavljati, a izkaže se, da zadetek ni bil smrtonosen. Zmaj pristane in zažge škorpijona, Bronn pa se v zadnjem trenutku reši. Daenerys skuša odstraniti strelo, ko jo zagleda Jaime in s kopjem v roki odjezdi v napad. Ponovno je za trenutek videti, da bo zmaga pripadla Lannisterjem, a zmaj bruhne ogenj v Jamieja. A tik preden bi ga zažgalo, ga nekdo (ponoven počasni ogled potrdi, da skoraj zagotovo Bronn) vrže s konja v reko. Tudi ta rešitev je le začasna, saj se Jamie v težkem oklepu prične potapljati v kadru, ki je videti kot kopija zaključne scene trilogije o Jasonu Bournu (pretvarjajmo se, da 4. in 5. del ne obstajata). S to razliko, da se Bourne zdrzne in splava nazaj na površje, Jaime pa kar tone …

Bronn (Jerome Flynn) v Igri prestolov.

Vojni plen

Najbolj akcijska epizoda sezone doslej se zaključi s serijo napetih, prelomnih trenutkov, ki bi lahko razvoj Igre prestolov obrnili v povsem različne smeri. Pred tem imamo še več nastavkov zgodbe, za katere je težko ugotoviti, kam jo bodo peljali. Bo Bran končno komu povedal o svojih vizijah? Bo Mezinček naredil kak korak, ki bi razkril njegove spletke? Bo Sansa zmogla vladati? Bo Arya našla srečo, ali pa se bo odpravila nazaj proti Kraljevemu pristanku? Ali sploh potrebuje urjenje z Brienne? Kaj bo s Theonom in Yaro? Kaj z Missandei in Sivim črvom? Vsekakor pa je ključno vprašanje, kaj bo naredila Daenerys. Njen napad je oklestil vojsko Lannisterjev in jim odrezal poveljniško glavo. Še vedno je sicer mogoče, da bi se Jaime in Tarly vrnila v Kraljevi pristanek, a to je malo verjetno. Predvsem pa jim je uničila zaloge hrane, ki bi jih potrebovali za obleganje. Cersei je dobila zlato, tako da bo zdaj najela plačance, kot je omenila Tychu, a to pomeni, da bo tudi ona »tista s tujo vojsko«, kar ji vzame precej prednosti. Daenerys se lahko odloči za takojšnji napad ali pa za rešitev Brezmadežnih z Livarske skale. Hkrati pa bo kmalu potrebna tudi odločitev glede zaščite Severa pred vojsko Belih hodcev. Do konca sezone so še samo trije deli, in če lahko sklepamo po zaključku Vojnega plena, bodo epski.

Top tedna

Srečanje tedna

Srečanja družine Stark so postala stalnica te sezone. Tokrat smo bili priče dvema: Arya se vrne v Zimišče, kjer jo pričaka presrečna Sansa in srhljivo hladen Bran oz. Trooki vran. Medtem v Zmajevem kamnu na obalo prispe Theon, ki mu Jon prizanese le zato, ker je pomagal Sansi pri pobegu od Ramsaya.

Theon Greyjoy (Alfie Allen) v Igri prestolov.
Foto: HBO

Urjenje tedna

Če bi bilo Aryino urjenje v Hiši črne in bele bolj podobno bojevanju z Brienne, bi bilo tudi njeno bivanje v Braavosu v peti sezoni za gledalce veliko bolj zanimivo.

Darilo tedna

Bodalo iz valyrijskega jekla, ki je Brana in Tyriona skoraj stalo življenja in povzročilo Vojno petih kraljev, je iz rok svojega lastnika prešlo v roke Starkov in pristalo pri družinski nindži, kjer bo verjetno tudi najbolje služilo svojemu namenu.

Slovo tedna

Zagotovo nismo potrebovali še dodatnega pojasnila, da Bran ni več to, kar je bil, oziroma da je Trooki vran, saj to omeni vsakič, ko se prikaže na zaslonu. A je vseeno s svojim slovesom to dokončno potrdila še Meera Reed, ki je povsem nezadovoljna z njegovim odzivom, saj ji nameni le kratek »hvala«.

Lannister tedna

Bronn je začel v Igri prestolov kot Tyrionov najeti varnostnik, a je skozi genialen smisel za humor v besednih dvobojih postal en najbolj priljubljenih likov. Po Tyrionovem odhodu je ostal Jamiejev tovariš in kljub pritožbam nad tem, da še ni prejel obljubljenega gradu, se je v Vojnem plenu kar dvakrat dokazal kot najboljši vojak Lannisterjev. Najprej s strelom na zmaja, nato pa še ob rešitvi Jamieja s konja.

Nove epizode Igre prestolov si lahko ogledate na HBO-ju ob ponedeljkih ob 3.00 in 20.00, najdete pa ga na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 6, v visoki ločljivosti pa na programskem mestu 201. Vse sezone Igre prestolov so na voljo tudi v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

Igor in Tamara Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *