HBO GoIgra prestolovSerijaTVVideoteke

Igra prestolov: Onkraj Zidu, 7. sezona, 6. epizoda

Daenerys (Emilia Clarke) v seriji Igra prestolov epizoda Onkraj zidu.

Igra prestolov: Onkraj Zidu, 7. sezona, 6. epizoda

Sedmero bojevnikov se poda onkraj Zidu in se spopade z Belimi hodci, a to je le uvod v največjo bitko sezone in razplet, ki povsem spremeni razmerja v Igri prestolov.

POZOR: Povzetek in analiza razkrivata vsebino 6. dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 21. avgusta 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Zgodba Igre prestolov praviloma poteka na številnih lokacijah in s še bolj številnimi junaki, zato je povzetek običajno razdeljen po lokacijah. To pot je drugače, saj se večina dogajanja odvije onkraj Zidu, kot obljublja že naslov epizode.

Tek neživcev v Igri prestolov epizoda Onkraj Zidu.

1. dan Onkraj Zidu: Maratonski pogovori in maratonski tek

Ekipa sedmih bojevnikov, ki se je pod vodstvom Jona Snega odpravila v lov za neživcem, si je med oboževalci prislužila več vzdevkov: sedem veličastnih, podlih sedem, sedem umazancev, odred odpisanih in kar je še variacij na slavne filmske naslove. Pri tem nas zmoti ena malenkost: ekipa je poleg sedmih bojevnikov vključevala še nosače, ki so se izkazali kot idealna topovska hrana, saj niso niti pokazali obraza kameri. A več o tem v nadaljevanju. Prvi del poti – v krasnem sončnem zimskem vremenu – je vključeval za celo sezono odličnih, hudomušnih in hkrati povsem resnih dialogov med junaki. Pogovorov, ki so v likih (oziroma scenaristih) brbotali več sezon v pričakovanju tega snidenja. In za gledalce, ki pri Igri prestolov cenimo prav to, je bil ta pohod mana, vse, kar smo lahko pričakovali, in še več. Jon in Jorah se pogovorita o staremu Mormontu. Gendry očita bratovščini, da so ga prodali, a mu trdi možje brez kakršne koli sentimentalnosti očitajo, da je vsaj preživel; medtem ko je Beric že šestkrat umrl. Tormund in Pes obujata spomine na Brienne. Ugotovimo celo, da imata Jorah in Thoros skupno zgodovino iz davnega upora Železnorodnih, iz bitke, ki se je Thoros sploh ne spomni, na mladega Joraha pa je naredila vtis o pomenu junaštva, ki še ni zbledel.

Sedem bojevnikov v Igri prestolov epizoda Onkraj Zidu.

Zabave je konec, ko jih v priročno nepregledni kratki nevihti napade neživ medved. Beric ga z gorečim mečem hitro zažge, a Pes se še vedno boji ognja in Thoros ga reši, vseeno pa mu medved zadane hudo rano. Pravzaprav podobno, kot jo je utrpel khal Drogo v prvi sezoni. Mimogrede jim umre nosač. Beric Thorosovo rano izžge z mečem in druščina se odpravi naprej. Kmalu naletijo na Belega hodca s skupino neživcev. Majhno skupino. Besen napad, mož na moža (oz. neživca), in Jon hitro z mečem iz valyrijskega jekla raztrešči Belega hodca. V trenutku se vsi neživci razen enega spremenijo v prah. Z neživci je torej podobno kot z vampirji v popularni kulturi: ko umre vampir, izgine njegovo celotno potomstvo. Tudi bojevniki to ugotovijo in najdejo hitro pot do končne zmage: treba je ubiti Nočnega kralja, ki je ustvaril vse hodce in neživce. No, tako vsaj sklepajo, povsem mogoč je tudi drugačen razplet. Preden uspejo svojega ujetnika zavarovati, ta s kriki prikliče okrepitve. In teh ni malo. Jon nemudoma pošlje Gendryja nazaj v Vzhodno stražo, naj na pomoč prikliče Daenerys. In medtem ko Gendry dokazuje, da je v (arktičnem) maratonu ravno tako uspešen kot v veslanju, preostali bojevniki zbežijo na skalo sredi majhnega jezera, kjer je led ravno prav krhek, da ga masa neživcev prebije, bojevniki pa tako dobijo začasno varno zavetje. Gendry medtem priteče do Vzhodne straže in se kot prvi maratonec zgrudi na cilju, ko preda sporočilo. No, za razliko od grškega vojaka vseeno preživi.

Zimišče: Obrazi

Napetost med Aryo in Sanso se stopnjuje: v prvem soočenju dejansko druga drugi očitata, katera je bolj trpela v življenju. Kar je najbrž najbolj slovenska scena v seriji doslej. A s tem ni konec. Arya Sansi grozi s starim pismom Robbu, ki ga je ta napisala pod prisilo, zato ga Sansa skuša ukrasti ali uničiti. Ob tem v Aryini sobi odkrije obraze Walderja Freya in drugih, kar jo prestraši, zato od Arye zahteva odgovore. Njuna debata ne pripelje do razrešitve konflikta, je pa jasno, da Sansa postaja panična in se začenja bati Arye. Mlajša je namreč ugotovila, da Sansina želja po moči presega njen odpor do Mezinčka, zato jo skuša držati v šahu. Sansa prisluhne Mezinčkovemu nasvetu in odpošlje Brienne v Kraljevi pristanek, da se ne bi vmešala med njiju. Pri tem ni jasno, ali je pismo dejansko prišlo od Cersei ali ga je nastavil Mezinček. In, ne nazadnje, tudi ni jasno, ali ni Arya morda že naredila preskoka na višjo stopnico v teh spletkah, saj bi lahko že vzela obraz komur koli in usmerjala dogajanje iz ozadja. Varni sta najbrž le Brienne in Sansa.

Sansa (Sophie Turner) in Arya (Maisie Williams) v seriji Igra prestolov epizoda Onkraj zidu.
Foto: HBO

Konflikt se med sestrama sicer kuha že od prve sezone, a glede na njuno rast skozi serijo se vseeno zdi, da se zdaj predolgo vleče. Čeprav vse kaže, da vse vodi v obračun med njima, pa je glede na pogoste obrate v seriji povsem mogoče, da jo bo skupil Mezinček.

Zmajev kamen: Nasledstvo je tabu

Daenerys in Tyrion debatirata o značajih voditeljev in junakov, a ko hoče Tyrion od Daenerys izvedeti načrte glede nasledstva, ga ta ostro prekine. In že prileti vran s sporočilom s Severa, Daenerys pa v hipu mobilizira svojo zmajsko eskadriljo, da priskoči na pomoč – Tyrionovim protestom navkljub.

2. dan Onkraj Zidu: Deus ex na kvadrat

Ko se bojevniki zjutraj zganejo, ugotovijo, da je Thoros čez noč umrl, zmrznil. Kar je za podanika boga ognja nekoliko ironična smrt, a Jon in Beric nemudoma zažgeta truplo. Med tem je jezero ponovno zaledenelo in neživci zajurišajo ter stisnejo obroč okrog otočka. Meči sekajo kosti in lomijo telesa, a skupina se vse bolj umika in je vedno bolj stisnjena. Neživci že plezajo izpod ledu in zagrabijo Tormunda ter ga odvlečejo, vendar ga Pes v zadnjem trenutku reši. To skoraj zanesljivo pomeni, da bo Tormund še nekaj časa živel, saj si tak lik zasluži junaško smrt, in če je preživel to, mu najbrž ne bodo kmalu spet segli po življenju. Ko že kaže, da je vse izgubljeno (saj so umrli vsi nosači) se pojavi deus ex machina: Daenerys  prileti na Drogonu, ki zažge neživce in reši junake. Vsi se povzpnejo na zmaja, le Jon se odloči braniti položaj pred osamljenimi neživci. Medtem Nočni kralj prime ledeno kopje in ga na vso moč zaluča ter zadene Viseriona, zlatoluskastega zmaja z oranžnimi krili. Iz zmajeve rane začne liti kri in zmaj trešči na tla ter se potopi v jezero. Jona v šoku podrejo neživci in ga zbijejo v vodo – podobno kot je Bronn Jamieja pred dvema epizodama. Daenerys odleti s preostalimi bojevniki in ujetim neživcem ter se izogne naslednjemu ledenemu kopju Nočnega kralja. A bitke ni konec. Jon priplava na površje ravno ob svojem meču, in brž ko zleze na led, že neživci planejo nanj. Tedaj se pojavi še drugi deus ex machina – Benjen Stark, ki odžene morilske zombije in prepusti Jonu svojega konja. Tako uspe pobegniti in Daenerys ga zagleda z vrha Vzhodne straže. Jonu oskrbijo rane in Daenerys ga z ladjo odpelje nazaj proti Zmajevi skali. Ko se prebudi, vse kaže, da se med njima razpleta pristna romanca. Jon je tudi pripravljen priznati, da je njegova kraljica, kar pa bo najbrž težko prodal podanikom na Severu. Medtem pa neživci iz zamrznjenega jezera potegnejo zmaja in Nočni kralj ga obudi kot neživca.

zmaji napadejo neživce v seriji IIgra prestolov epizoda Onkraj Zidu.

Onkraj Zidu

Ta epizoda spremeni vse. Za začetek je jasno, kako bodo Beli hodci lahko prečkali Zid: na zmaju. Morda ga z njegovo pomočjo lahko celo uničijo. Poleg tega je jasno, da se bo romanca med Jonom in Daenerys razplamtela, ne glede na tabu incesta. Prav tako bo še v tej sezoni prišlo do končnega obračuna v Zimišču, ki bo usoden za Aryo, Sanso ali Mezinčka. Medtem pa Cersei nedvomno kuha nov peklenski načrt in tudi teh ni mogoče jemati zlahka. Ne nazadnje je v prejšnji sezoni uspešno pokončala vse nasprotnike.

Ne glede na to, kako fenomenalna je bila epizoda, ne moremo mimo nekaterih težav. Če Beli hodci ohladijo vse okrog sebe do te mere, da se jim plameni umikajo, zakaj niso zamrznili vode v jezeru? Možna teorija je, da so čakali na zmaje, saj je Nočni kralj doslej večkrat izkazal moči zelenega vidca in bi torej lahko poznal razmerje med Daenerys in Jonom (in Jorahom) ter predvidel njen odziv. Vseeno so zmaji prišli v zadnjem mogočem trenutku, na točki, ki je ni mogoče izračunati. Potem je tukaj že omenjena težava z razmerjem med Aryo in Sanso, ki jo še potencira dejstvo, da Bran ne zine nobene. Če se za Brana čas res odvija skozi prepleteno preteklost, sedanjost in prihodnost in so torej vse njegove poteze le minimalno usmerjanje toka zgodovine, potem bi lahko bilo še sprejemljivo, da se le Aryi podari nož in se umakne, dokler ga ona ne bo uporabila. V vseh drugih primerih pa je to pač nesmiselno. Zadnja epizoda bo dolga skoraj uro in pol. V njej se bodo vrnili vsi pozabljeni liki iz te sezone in upajmo, da bo končno tudi Bran naredil kaj koristnega.

Top tedna

Slovesa tedna

Benjen Stark, ki se tako priročno prikaže vsakič, ko je kdo od sorodnikov v nevarnost onkraj Zidu in potrebuje rešitev pred Belimi hodci, se je z Jonovo rešitvijo dokončno poslovil. Modrooki severni medved pa je bil usoden za Thorosa, ki je v sanjski ekipi edini znal obuditi človeka od mrtvih, kot je to večkrat storil z Bericom. In seveda zmaj. No, Viserion še ni rekel zadnje.

Atletski disciplini tedna

Gendry je ponovno presenetil, saj ni zgolj veslač in metalec kladiva, temveč tudi maratonec. Ko se ekipa sedmerih znajde v težavah, neumorno teče in teče in priteče do Vzhodne straže, da lahko še pravočasno na pomoč pokličejo Daenerys. Nočni kralj pa izvede popoln met kopja, ki moštvu Belih hodcev prinese zmaja – če pa bi bile to prave olimpijske igre, bi jim tudi zlato.

Argument tedna

Pes je po videnjih v ognju očitno dobil tudi več smisla za humor. Ko se Gendry pritožuje, da ga je Bratovščina prodala Melisandre, ki ga je hotela ubiti, mu Pes dokončno zapre usta.

– Ubiti me je hotela. Ubili bi me, če …

– Pa te niso, ne? Zakaj potem jamraš?

– Ne jamram.

– Tvoje ustnice se premikajo in nad nečim se pritožuješ. To je tarnanje. Tega so že šestkrat ubili, pa se ne pritožuje.

Onkraj Zidu v Igri prestolov.
Foto: HBO

Primanjkljaj tedna

Ustvarjalci so v drugi polovici sezone kar precej niti zgodbe in likov pustili v ozadju: Brana, Eurona, Theona, Yaro, Sivega črva in še koga. Če hočejo vsaj približno razrešiti vse te niti zgodbe ali zaključiti usode likov, bodo res potrebovali celo uro in pol, kolikor traja zadnja epizoda.

Vsake oči imajo svojega malarja

Tormund in Pes vidita Brienne vsak po svoje.

Tormund: V Zimišču me čaka lepotica. Če se kdaj vrnem. Zlatolasa, z modrimi očmi. Najvišja ženska, kar si jih videl. Skoraj tako visoka kot ti.

Pes: Kako pa te gleda? Kot da te hoče razsekati in ti požreti jetra?

Nove epizode Igre prestolov si lahko ogledate na HBO-ju ob ponedeljkih ob 3.00 in 20.00, najdete pa ga na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 6, v visoki ločljivosti pa na programskem mestu 201. Vse sezone Igre prestolov so na voljo tudi v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

Igor in Tamara Harb

 

 

 

 

 

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *