FilmKino

Video ocena: Gajin svet (Gaja’s World)

Tara Milharčič in Anže Gorenc v filmu Gajin svet

Video ocena: Gajin svet (Gaja’s World)

Gaja je mlada in navihana junakinja po vzoru Toma Sawyerja in Pike Nogavičke, ki se zaveda, da je reševanje težav preveč pomembno, da bi ga prepustili odraslim. Ko se njena mama pridruži Zdravnikom brez meja in je skrb za družino na očetovih neveščih plečih, se Gaja potrudi, da vsi ostanejo živi in zdravi, tudi ko se njena najstniška starejša sestra zaplete s spletnimi zlikovci.

Film je v prvi vrsti zabaven in napet, natančno ustvarjen, da pritegne osnovnošolce in mlade najstnike, ki jih bo prepričal Gajin neposredni pristop s pristnimi dialogi in uporabo pestre palete medijev, od plošč do telefonov in družabnih omrežij, medtem ko jih bodo humorne pustolovščine povsem navdušile. Kinodvor film priporoča otrokom starim osem let in več.

V glavni vlogi Gaje se odlično odreže Tara Milharčič, prav tako preostali del mlade ekipe, za kar gre zahvala tudi odličnosti odraslih igralcev, Sebastiana Cavazze, Ajde Smrekar in Jane Zupančič. Pristnost družinskih odnosov, najstniškega nerganja in sestrskih razprtij gre torej pripisati tako dobremu scenariju kot tudi igralski ekipi, ki je ustvarila potrebno dinamiko.

Poleg resnih tem, kot sta ločitev in spletno nasilje, pa Gajinemu svetu seveda ne manjka humorja. Od otroških šal, družinskih zabav, pa do najbolj smešnega lika v filmu, višjega inšpektorja Haceta, ki ga upodobi Lotos Vincenc Šparovec.

Gajin svet odlikuje tudi močno, a niti najmanj prisiljeno sporočilo o pomembnosti varne uporabe spleta med mladimi ter nevarnostmi, ki tam pretijo. Ta zgodba se tudi odlično povezuje s širšo kampanjo Odklikni. Priporočamo obisk odklikni.si za več informacij. Priporočamo pa tudi obisk Gajinega sveta programiranja.

Režija: Peter Bratuša. Igrajo: Tara MilharčičSebastian CavazzaNeža SmolinskyAjda SmrekarLotos Vincenc Šparovec, Jana ZupančičMiha BrajnikManca Dorrer.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *