FilmKino

Video ocena: Čudo (Wonder)

Video ocena: Čudo (Wonder)

Literarna predloga filma je ena največjih uspešnic zadnjih let med mladimi, saj je s kompleksno zgradbo več kot le še ena zgodba o potrebi po razumevanju in spoštovanju drugačnosti. Film se ne uspe povsem izogniti tej pasti in je posledično bolj generičen, a vseeno kakovostno posnet in odigran.

Glavni junak zgodbe je 10-letni Auggie, ki se je rodil z redko genetsko napako. Zaradi številnih operacij, ki jih je prestal in povsem drugačnega videza, ga je mama šolala doma, zdaj pa so se odločili, da gre v šolo. Vodstvo šole in učitelji se trudijo vzpodbuditi ostale otroke, da bi ga sprejeli, vendar je to zelo počasen postopek. Medtem ima njegova starejša sestra svoje težave, starša pa se prav tako skušata navaditi na novo življenje.

Film ima številne pozitivne lastnosti, predvsem odlično igro Julie Roberts in Owena Wilsona, ki v vlogi staršev osredotočita zgodbo, zelo dober pa je tudi mladi Jacob Tremblay v vlogi Auggieja, čeprav zaradi maske ne more pokazati toliko kot je lani v filmu Soba. Težava je pretirano režiserjevo zanašanje na pripovedovalca, kar ubije tempo in odvzame dramatično napetost, predvsem ker je dogajanje postavljeno v bogatunsko okolje, kjer ne poznajo resničnih težav večine sveta.

Mladi ljubitelji romana bodo ob ogledu vseeno zadovoljni, pa čeprav bodo še vedno prisegali na knjigo, ogled pa je priporočljiv tudi za starše, saj je prava zakladnica idej za pogovore z najstniki. Hkrati pa tiste, ki knjige niso prebrali, lahko prepriča, da bodo segli po romanu, ki je na voljo tudi v slovenščini v odličnem prevodu Boštjana Gorenca – Pižame.

RežijaStephen Chbosky. IgrajoJacob Tremblay, Julia Roberts, Owen Wilson, Izabela Vidovic.

Ocena filma Čudo (Wonder)

Ocena vredno ogleda pomeni, da je to film, ki bo všeč vsakomur.

Tags:
En komentar
  1. zakaj ni celega filma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *