DKinoFilmKinoNetflixVideoteke

Vesolje na filmu: od Prvega človeka do Marsovca

Ryan Gosling v sceni iz filma Prvi človek First Man

Vesolje na filmu: od Prvega človeka do Marsovca

Prvi človek je zgodba astronavta Neila Armstronga, prvega človeka, ki je stopil na Lunino površje. A ne pričakujte epskega filma, ustvarjalce je namreč bolj zanimalo, kdo je bil ta mož in kaj ga je pripeljalo do tega ključnega trenutka.

Režiser Damien Chazelle je podobne teme raziskoval že v svojih prejšnjih filmih, Ritem norosti in Dežela La La, s katerima je posegel po oskarjih in najverjetneje bo tako tudi tokrat. V filmu ne manjka veličastnih posnetkov Lune in misij, ki so pripomogle k pristanku na Luni, a Chazella veliko bolj zanima, kaj se je dogajalo pri Armstrongovih doma, kakšni so bili njegovi strahovi, dileme, in občutki, ki so ga pripeljali do priložnosti postati prvi človek na Luni.

Oglej si video oceno filma Prvi človek.

Medtem, ko si Prvega človeka lahko ogledate v kinu, Ritem norosti najdete v DKinu, mi pa smo poiskali še nekaj izjemnih filmov o vesolju.

Medzvezdje

Christopher Nolan velja za režiserja vizualno presunljivih in tehnično dovršenih filmov kot so Izvor, trilogija Vitez teme in Dunkirk, in vse to velja tudi za Medzvezdje. Film, ki nas s prekrasnimi posnetki popelje iz vedno bolj neugodnih življenjskih razmer na Zemlji na potovanje po vesolju v iskanju planeta, ki bi ga človeštvo lahko naselilo v prihodnosti, je prejel tudi oskarja za vizualne učinke. Poleg mojstrov posebnih učinkov je pri ustvarjanju filma – tako zgodbe kot tudi podob, ki jih človeško oko še ni uzrlo – sodeloval tudi fizik Kip Thorne, tako da so veličastni posnetki potovanja skozi črvino in vplivov črne luknje več kot le eksplozije barv.

Medzvezdje, Izvor in trilogija Viteza teme so na voljo v DKinu. Dunkirk je na voljo HBO Go.

Gravitacija

Glavna junaka, astronavta v podobi Georga Clooneya in Sandre Bullock, ostaneta ujeta v vesolju, ko plaz nepredvidenih dogodkov povzroči nesrečo, v kateri izgubita posadko in vesoljsko postajo z raketoplanom za vrnitev na Zemljo. Sandra Bullock je vlogo med drugim dobila tudi zaradi plesnih izkušenj, ki so ji pomagale pri igranju v »breztežnostnem prostoru«.

Gravitacija režiserja Alfonsa Cuaróna, ki je letos ponovno v igri za oskarje z bolj osebnim filmom Roma, je prejela 7 oskarjev, med drugim za režijo in fotografijo, ki nam s čudovitimi posnetki prikaže strašljivo prostranost vesolja, a pričara tudi občutek domačnosti ob pogledu na Zemljo iz vesolja.

Film Gravitacija sicer trenutno ni v nobeni od videotek, a je vreden ogleda, če ga slučajno ujamete na TV sporedu.

Marsovec

Ridley Scott je žanr znanstvene fantastike zaznamoval s svojima zgodnjima filmoma Osmi potnik in Iztrebljevalec, nato pa se je šele leta 2012 s filmom Prometej ponovno vrnil v prihodnost. Ideja za Prometeja je sicer nastala že veliko prej, saj naj bi to bil peti film v seriji in predzgodba Osmega potnika, a je nato do 2009 ideja ostala v predalu.

Kmalu po Prometeju je Scott v navalu ljubezni do vesolja posnel še Marsovca, priredbo knjižne uspešnice Andyja Weira, ki je na voljo tudi v slovenščini. Med raziskovalno misijo na Marsu nepričakovana nevihta povzroči razdejanje, v katerem se poškoduje en od astronavtov. Ker mora ekipa nemudoma oditi, da se lahko reši, ga pustijo tam, misleč, da je že mrtev. Izkaže se, da je Mark preživel, nakar film spremlja njegovo življenje na Marsu (še sreča da je botanist), vzporedno z njegovimi pajdaši na vesoljski ladji in pripravo načrta na Zemlji za njegovo reševanje. Scene iz Marsa so posneli v Mesečevi dolini v Jordaniji.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *