FilmKinoOtroški kino

Otroški kino: Fant z oblaki in Potovanje na ladji Beagle

Otroški kino: Fant z oblaki in Potovanje na ladji Beagle

Fant z oblaki (Cloudboy)

Nov film v Kinodvorovem otroškem programu Kinobalon in Art kino mreži je belgijska koprodukcija, postavljena v arktični krog. Fant z oblaki je zgodba o odraščanju in spoznavanju ter sprejemanju novih kultur in novih družin, ki bo navdušil mlade. Kinodvor priporoča film devetletnikom in starejšim, kar je tudi blizu starosti glavnega junaka Niilasa, tako da se bodo z njim zlahka poistovetili.

Zgodba se bo še posebej dotaknila otrok ločenih staršev, saj spremljamo Niilasa, kako se odpravi iz Belgije na počitnice k svoji mami na Švedsko, kjer ta živi z novo družino. Izkušnja bi težko bila bolj radikalna, saj je fant iz urbanega okolja prestavljen na Arktiko, med pastirje severnih jelenov.

Scena iz filma Fant z oblaki.

Ključna nauka filma sta krepitev družinskih vezi in sprejemanje drugačnosti, saj Niilas uspe združiti svoja urbana znanja z izkušnjami v divjini, da pomaga najti izgubljeno košuto. A pred tem pustolovski duh zgodbe na realna tla postavi prikaz Niilasove stiske ob kulturnem šoku in pogrešanju očeta.

Fant z oblaki skozi otroške oči spregovori o družini, drugačnosti in stiku z naravo, ki glavnemu junaku odpre nov svet. Vse to skozi razburljivo dogajanje in prelepe podobe laponske pokrajine.

Režija: Meikeminne Clinckspoor. Igrajo: Sara Sommerfield, Geert Van Rampelgerg, Mikkel Gaup, Daan Roofthooft, Ayla Gáren Audhild Nutti.

Oglejte si tudi Kinobalonovo knjižico Fant z oblaki, v kateri med drugim najdete predstavitev filma, zanimivosti s snemanja,  pa tudi intervju z režiserko in glavnim igralcem.

Predfilm: Potovanje na ladji Beagle – Ljubezen galapaške želve

Scena iz filma Ljubezen galapške želve.

Film Fant z oblaki spremlja kratki animirani film Ljubezen galapaške želve, že drugi v seriji filmov Potovanje na ladji Beagle. Avtorji so za iztočnico vzeli življenje Charlesa Darwina in njegove dnevniške zapise iz potovanj z ladjo Beagle, glavni junaki vsake zgodbe pa so živali, ki jih je Darwin popisal. V prvem delu smo se s pasavcem podali v Južno Ameriko, tokrat pa na galapaške otoke, kjer spoznamo galapaško želvo.

Srečna želvja družina se razveseli podmladka, a med prvim izletom proti morju izbruhne vulkan in oče ostane ločen od družine. Otok nenehno obiskujejo tudi ljudje, ki pobirajo zanimive živali, da jih preučujejo. Ko želvak že skoraj obupa, da bi kdaj še videl svojo družino, se na otok vrnejo zdaj že ozaveščeni raziskovalci, ki tam ustvarijo varno zatočišče za živali, nazaj pa prinesejo tudi vse živali, ki so jih odpeljali.

Otroci skozi film spoznajo nekaj življenjskih navad orjaških želv in pomembnost skrbi za naravno okolje.

Režija: Jernej Lunder. Scenarij: Jernej Lunder, Maja Dolores Šubic, Sandra Ržen. Animacija: Zarja Menart. Glasba: Jaka Strajnar, Tomaž Vrabič. Glasovi: Igor Žužek, Matija Vastl, Nina Valič.

Ljubezen galapaške želve je dolga enajst minut in primerna za otroke od šest let naprej.

Fant z oblaki in Potovanje na ladji Beagle – Ljubezen galapaške želve bo na sporedu Kinodvora od 10. februarja naprej. Za natančen spored si oglejte spletno stran Gremo v kino.

Tamara in Igor Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *