DKinoFilmHBO GoKinoVideoteke

Neverjetne filmske zgodbe: Črni KKKlanovec, 127 ur, Bling Ring

Scena iz filma Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman)

Neverjetne filmske zgodbe: Črni KKKlanovec, 127 ur, Bling Ring

V sedemdesetih se je temnopolti policist v ameriškem Koloradu uspešno infiltriral med lokalne kukluksklanovce. Sliši se neverjetno, a zgodba filma Črni KKKlanovec temelji na resničnih dogodkih oziroma temu, kako jih je v knjigi opisal glavni akter Ron Stallworth.

Seveda pa Črni KKKlanovec ni edini film, ki se zdi preveč fantastičen, da bi ga lahko navdihnili resnični dogodki, zato smo po pobrskali po spletnih videotekah in poiskali še druge neverjetne zgodbe z resničnimi temelji.

Črni KKKlanovec (BlacKkKlansman), 2018

Ron Stallworth se je s klanovci seveda pogovarjal le po telefonu, med drugim tudi z njihovim vodjo Davidom Dukom, medtem ko se je v živo z njimi dobil njegov sodelavec, belec. Film temelji na spominih kriminalista, a režiser Spike Lee ga naveže tudi na aktualno dogajanje v ZDA, pri čemer predvsem odmeva kritika predsednika Trumpa in njegovega spodbujanje sovraštva ter umestitev lanskih grozljivih dogodkov v Charlottesvillu, kjer se je fašistični shod končal s smrtnimi žrtvami med protestniki proti rasizmu.

Film Črni KKKlanovec je trenutno v kinu.

Bling Ring (The Bling Ring), 2013

V začetku tisočletja so premožni najstnikih brez vsakih težav vlamljali v hiše bogatih in slavnih v Los Angelesu in jih oropali, saj so zaradi objav v medijih in družabnih omrežjih natančno vedeli, kdaj jih ni doma, pogosto pa so našli tudi odprta vrata ali okna. Med drugim so oropali Lindsey Lohan, Megan Fox in Paris Hilton, zanimala pa so jih predvsem oblačila in obutev prestižnih blagovnih znamk. Film je režirala Sofia Coppola, eno od glavnih vlog pa je odlično odigrala Emma Watson, ki tukaj niti malo ne spominja na Hermiono iz Haryja Potterja.

Film Bling Ring je na voljo v DKinu.

127 ur (127 Hours), 2010

Brezskrbno pohajkujete po kanjonu v Utahi, ko vam na roko pade skala in je ne morete premakniti. Daleč naokrog ni nikogar in če se kmalu ne poberete od tam, boste umrli. Preostane vam le eno, da si odrežete roko in tako preživite. In kakorkoli neverjetno se sliši, je Aron Ralston moral storiti točno to. V filmu Dannyja Boyla ga odlično upodobi James Franco, ki je za vlogo prejel tudi nominacijo za oskarja.

Film 127 ur je na voljo v HBO Go.

Ujemi me, če me moreš (Catch Me If you Can)

Če te že pri devetnajstih letih lovi FBI, si verjetno ne predstavljaš, da boš nekoč delal za njih. A Franku Abagnalu se je zgodilo prav to. Več let se je uspešno pretvarjal, da je pilot, zdravnik in odvetnik, med tem ponaredil množico čekov ter ukradel zajetne vsote denarja. Po končani karieri sleparja in prestani kazni, pa je Fbiju pomagal loviti ponarejevalce. Film je posnel Steven Spielberg, v glavnih vloga sta Leonardo DiCaprio kot Frank in Tom Hanks kot agent, ki ga poskuša uloviti.

Film Ujemi me, če me moreš je na voljo v HBO Go.

Besedilo je bilo objavljeno oktobra na Tehniku.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *