FilmKino

Kje si ogledati zmagovalce Festivala slovenskega filma?

Scena iz filma Družinica.

Kje si ogledati zmagovalce Festivala slovenskega filma?

Festival slovenskega filma je ravno zaključil dvajseto edicijo, seznam zmagovalcev pa je eden daljših. To ni presenečenje, saj se je letos na FSF uvrstilo skoraj 100 filmov. Žirije in kritiki so bili zadovoljni s prikazanim, mi pa smo pogledali, kdaj bomo tudi ostali lahko videli zmagovalce.

Zmagovalci v Kinoteki

Danes, 19. septembra ob 19. uri, bo Kinoteka tradicionalno prikazala zmagovalne filme, vendar seveda ne celotnega nabora, saj bi potem morali ostati do jutra. Vseeno gre za eno redkih priložnosti za ogled tega izbora dobitnikov nagard vesna:

Anja Ganja

študentski film

Režija: Peter Bizjak. Igrajo: Tines Špik, Liza Marija Grašič, Žiga Oven.

Mlad par doživlja krizo, ker je dekle vse bolj razočarano nad nenehno zakajenim partnerjem. Sčasoma se njegova blažena odsotnost prične fizično manifestirati in stvari postanejo bizarne.

Scena iz filma Anja Ganja.
Foto: Boj Nuvak

Playing Men

dokumentarni film

Režija: Matjaž Ivanišin

Dokumentarni film o režiserju, ki sredi snemanja dokumentarnega filma izgubi veselje do dela in ne ve, kako naprej. Nato se spomni osnove igre in gibanja ter dogajanje steče naprej. Dobitnik nagrade že na festivalu v Marseillu.

Scena iz filma Playing Men.

 

Apoptoza

kratki film

Režija: Tomaž Gorkič

Igrajo: Viktorija Bencik, Primož Pirnat, Mare Bulc, Sebastian Cavazza, Nika Rozman

ZF distopija je poklon kultni klasiki Soylent Green, o nevarnosti korporativne nadvlade človeka.

Scena iz filma Apoptoza.

Družina

zmagovalec festivala

Režija: Rok Biček

Dokumentarni film v slogu cinéma vérité, kjer nevidna kamera prikazuje junake v resničnem življenju je pogosto težek pogled na medčloveške odnose in razumevanje družine. Kritike so izjemno pozitivne, celo tista v najbolj slavnem hollywoodskem časopisu, Variety.

Scena iz filma Družina.

Že na sporedu

Košarkar naj bo

izbor gledalcev, najboljša scenografija

Režija: Boris Petković

Igrajo: Klemen Kostrevc, Matija Brodnik, Gaja Filač, Marko Miladinovič, Lado Bizovičar, Gojmir Lešnjak Gojc, Matjaž Javšnik, Ana Maria Mitič

Mladinski film o visokem, a nerodnem fantu, ki se odloči postati košarkar, da bi naredil vtis na simpatijo, je posnet po priljubljeni knjižni uspešnici Primoža Suhadolčana in je prvi vikend predvajanja v kinu zlahka pometel s hollywoodsko konkurenco.

Scena iz filma Košarkar naj bo.

Kmalu na sporedu

Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer – Pljuni istini u oči

Kinodvor, 22. in 23. septembra

posebni dosežki

Režija: Varja Močnik

Po uspešnem predvajanju v letnem kinu na Kinodvorišču se dokumentarec o kultni plošči še bolj kultnih Buldožerjev vrača v Kinodvor za še en vikend.

Scena iz filma Buldožer.

 

Rudar

Kolosej, Cineplexx, Maribox, Kinodvor in drugod, od 27. septembra

režija, moška glavna vloga, montaža

Režija: Hanna A. W. Slak

Igrajo: Leon Lučev, Marina Redžepović, Zala Đurić Ribič, Tin Marn, Boris Cavazza, Nikolaj Burger, Jure Henigman, Boris Petkovič

Film o rudarju, ki odkrije povojno grobišče, je osebna zgodba, ki odstira enega najbolj temnih obdobij slovenske zgodovine ter vzpostavi bolj sodobne vzporednice, ki aktualizirajo temo.

Scena iz filma Rudar.

Družinica

Cankarjev dom, Kinodvor in Art kino mreža, od 10. oktobra

fotografija, izvirna glasba, kostumografija, zvok

Režija: Jan Cvitkovič

Igrajo: Primož Vrhovec, Irena Kovačević, Miha Košec, Ula Gulič, Borut Veselko, Vlado Novak, Marjuta Slamič, Eva Stražar, Ludvik Bagari, Nataša Burger.

Zgodba o spirali propada v kateri se znajde družina, je temačna, a mojstrsko posneta in odigrana, kar dokazuje tudi nagrada za glavno žensko vlogo iz montrealskega festivala.

Scena iz filma Družinica.

Ivan

Art kino mreža, Cankarjev dom: Film je za nagrado prejel distribucijo v Art kino mreži, najverjetneje pa bo predvajan tudi na Liffu 2018.

celovečerni igrani film, scenarij, ženska glavna vloga

Režija: Janez Burger

Igrajo: Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Polona Juh, Branko Šturbej, Leon Lučev, Mojca Funkl.

Glavna junakinja načrtuje, da bo njen ljubimec zapustil svojo ženo, ko bo rodila, a namesto tega izgine, ko postane tarča policijske preiskave, njo pa napadejo sodelavci njegove žene. Maruša Majer je s to vlogo postala vzhajajoča zvezda na letošnjem Berlinalu.

 

Maruša Majer v filmu Janeza Burgerja Ivan

Igor Harb in Tamara Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *