DKinoFilmTVVideo esejiVideoteke

Kaj je to: Sedem veličastnih (The Magnificent Seven)

Kaj je to: Sedem veličastnih (The Magnificent Seven)

Sedem veličastnih iz leta 1960 je en najbolj slavnih vesternov vseh časov. In kot tak si seveda zaslužil priredbo. Ampak že vestern iz 1960 je bil priredba kultnega samurajskega epa Sedem samurajev, tako da so v novi različici pokloni tudi temu izvirniku.

Samuraji in kavboji

Sedem veličastnih je predelava istoimenskega vesterna režiserja Johna Sturgesa iz leta 1960. Ta pa je osnovan na japonski klasiki Sedem samurajev režiserja Akira Kurosawe. V vseh treh filmih je osnovna zgodba ista: revno vasico ogrožajo nepridipravi, zato najamejo skupino nevarnih odpadnikov, da jih branijo.

Karizmatični igralci

Vse tri filme so ustvarili uveljavljeni režiserji, ki so glavno vlogo vodje zaščitnikov zaupali zelo karizmatičnim igralcem, okrog njega pa zgradili skupine zanimivih likov. Pri Kurosawi je bil med slednjimi mlad Toshiro Mifune, ki je postal eden najbolj slavnih japonskih igralcev, pri Sturgesu pa takrat neuveljavljena Charles Bronson in Steve McQueen. V novi različici je vodja skupine režiserjev pogosti sodelavec Denzel Washington, okrog njega pa so zbrani Chris Pratt, Ethan Hawke in Vincent D’Onforio. V duhu revizionističnega vesterna so preostali trije veličastneži drugih ras oziroma nacionalnosti.

Dan za trening

Režiser Antoine Fuqua je zaslovel z Dnevom za trening, ki ga je posnel po scenariju odličnega Davida Ayerja. Večina njegovega opusa po zgodbi zaostaja za tem presežkom, vendar pa je skozi leta ustvaril možno stilizirano vizualno podobo, ki je najbolj prišla do izraza v nedavnem Pravičniku. Za Sedem veličastnih je ponovno dobil spodobnega scenarista, Nica Pizzolatta, avtorja Pravega detektiva.

To so ključna dejstva o Sedem veličastnih. Če se vam zdi koncept dober, ampak imate raje komedije, potem priporočava Tri Amigose iz leta 1986, odlično parodijo z Martinom ShortomStevom Martinom in Chevyjem Chasom v glavnih vlogah. Če pa ste bolj za ZF, pa bo treba počakati do februarja, ko pride v kina Temni stolp, priredba serije knjig Stevena Kinga, ki jih je prav tako navdihnil Sedem veličastnih.

Tamara in Igor Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *