FilmIgra prestolovKino

Intervju: Jason Momoa, Liga pravičnih (Justice League)

Jason Momoa kot Aquaman v Ligi pravičnih.

Intervju: Jason Momoa, Liga pravičnih (Justice League)

V Ligi pravičnih bomo prvič spoznali filmsko različico enega največjih stripovskih junakov Aquamana. Lik je v stripih plavolas in v okviru Lige pravičnih servira več šal kot udarcev. Jason Momoa, ki je zaslovel kot khal Drogo v Igri prestolov, pa je temnolas, samoanskega porekla in znan predvsem po vlogah mišičnjakov.

Jason Momoa v Igri prestolov.
Foto: HBO

Kako ste se odzvali, ko vam je režiser Zack Snyder ponudil vlogo Adama Curryja/Aquamana, da na novo vzpostavite tega junaka za novo generacijo?

Ko me je Zack prvič kontaktiral, je bilo vse skupaj zavito v skrivnost, predvsem ker je hotel, da berem za vlogo Batmana – to pa je takrat že imel Ben Affleck. Tako sem vedel, da je posredi nekaj drugega in sem besedilo pač interpretiral z veliko mero samozavesti, kot da mi je vseeno, kaj tam piše! (smeh) In potem me Zack vpraša, če vem, koga bom igral. Pa sem rekel, da seveda, da bom nek zlobnež, ki se bo boril proti Batmanu, to pa je seveda zabavno. On pa odvrne, ne, ti boš Aquaman.

In potem sem obstal v šoku. V glavi sem imel sliko tradicionalnega Aquamana iz stripov – belega in blond in oblečenega v oranžno-zelen kostum. Mislil sem, da se šali, ampak mi je razložil, da želi Aquamana prikazati kot outsiderja, nekako v slogu likov Clinta Eastwooda iz vesternov. Rojen sem bil na Havajih in odraščal v Iowi, tako da se vsekakor lahko identificiram z outsiderji. Všeč mi je tudi ideja, da je Arthur napol človek, ki ne sodi v nobenega od svetov, niti na Zemljo niti na Atlantido. Poleg tega ima moje havajsko poreklo tudi vzporednice z Aquamanovo mitologijo, saj imamo tudi mi veliko vodnih božanstev. Zato mi je zelo v čast, da lahko igram takega junaka.

Koliko ste vedeli o Ligi pravičnih preden ste dobili vlogo? Ste kot otrok brali stripe?

Seveda, bil sem velik oboževalec stripov, predvsem Batmana. Ko sem prvič videl film Tima Burtona, me je skoraj sezulo. O sami Ligi nisem vedel vseh podrobnosti, a sem med pripravami spoznal producenta Geoffa Johnsa, ki je prava enciklopedija vsega o Aquamanu in celotnem svetu DCjevih stripov.

Katere vidike Aquamana je bilo zabavno odigrati in kateri so bili večji izziv?

Zack nas je prepričeval naj v lik vnesemo tudi nekaj sebe, kar je bilo zanimivo. Nikoli še nisem igral nekoga, kot je Arthur, tako uporniškega, navihanega in izobčenega. Tako da sem lahko bil tečnoba in nadležen in vzpostavil plasti, ki jih doslej še nisem v nobenem liku. Največji izziv je bilo zavedanje, da bomo v tem filmu videli le drobec njegove epske zgodbe, tega kako najde svoje mesto v svetu in postane veliki bojevnik in kralj. V Ligi pravičnih je zgolj zlovoljni upornik, ampak ne izvemo od kod prihaja in kakšna usoda ga čaka. Srečamo ga v odročni ribiški vasici na Islandiji, kjer domačini gledajo nanj kot na boga, saj jim pomaga, ko ni dovolj ulova ali pa so prekinjene povezave s civilizacijo. Nikoli ga niso povabili, ampak jih je sam vzel pod zaščito. Ko ga pride iskati Bruce, ga hočejo sprva skriti. In tudi Arthur noče pomagati Batmanu, želi le, da ga vsi pustijo na miru. Šele, ko ugotovi, da je cel svet na kocki – ne zgolj zemlja, temveč tudi oceani – se zave, da mora prevzeti odgovornost. Ko začne raziskovati svoje moči in spoznavati, kdo pravzaprav je, začne tudi verjeti sam vase.

Aquaman v ekipi Lige pravičnih.
Foto: Warner Bros

V Ligi pravičnih ste del izjemne zasedbe, ki oživi te veličastne junake – Ben Affleck je Batman, Gal Gadot je Čudežna ženska, Ray Fisher je Kiborg in Ezra Miller je Flash. Kako je bilo, ko ste se prvič srečali na setu v polni superjunaški opravi?

Pretvarjal sem se, da sem kul, ampak v resnici ne bi mogel biti bolj geekovsko navdušen (smeh). Na setu smo se ves čas imeli super. Drug drugemu smo nudili podporo in se zabavali tako pri scenah, kjer se ekipa sestavlja, kot pri ambicioznih in zapletenih kaskaderskih podvigih. Bil je pravi užitek.

Ena najboljših stvari glede teh igralcev v teh vlogah je, kako idealno so izbrani. Batman je seveda moj najljubši lik in videti Bena Afflecka v maski in s plaščem je bilo neverjetno kul. Res je neverjeten Batman. In Gal Gadot je idealna Čudežna ženska, prav neverjetna in njen film je bil izredno dober. Ima močno prezenco in je hkrati topla in krasna oseba. Za Flasha se ne bi mogel spomniti nikogar boljšega, kot je Ezra. On je inteligenten, zabaven in krasen – samo eden Ezra je na svetu. In potem je Ray kot Kiborg, kar je po mojem mnenju najtežja vloga v tem filmu, saj je napol človek in napol stroj, on pa je liku vdihnil človečnost in ga prizemljil. No, na setu smo se morali res truditi, da si ga predstavljamo kot Kiborga, saj smo bili vsi ostali v kostumih, on pa v pikčasti pižami z vizualnimi oznakami za zajem slike, tako da smo mu precej težili. Ampak z Rayem je bilo super igrati. Najina lika se namreč sprva ne razumeta in sta si nenehno v laseh, potem pa postaneta kot brata.

Ekipa Lige pravičnih.
Foto: Warner Bros

In kar se tiče mojega lika, me nič ne moti reči, da sem najbrž najboljši Aquaman, kar jih je kdaj bilo. Saj ne, da je prav veliko konkurence in v tem pogledu ni kul biti Batman. (smeh) Res je bilo super vzpostaviti ton tega junaka za filmsko platno in zanima me, kaj bodo menili oboževalci. Česa takega vsekakor še niso videli v stripih, ampak upam, da bo zvest Aquamanu, ki ga poznajo.

Nedavno ste zaključili s snemanjem Aquamanovega lastnega filma v režiji Jamesa Wana. Nam lahko namignete, kaj lahko pričakujemo?

Odgovore na vsa vprašanja boste dobili čez leto dni. (smeh) Aquaman je sicer zgodba o junakovih začetkih, a videli boste na kako nepričakovani točki jo začnemo in kako se zaključi. Ponosen sem, da sem del tega krasnega filma; z Jamesom je krasno delati in snemati v Avstraliji je bilo čudovito. Takšne pustolovščine pod oceanom svet še ni videl in takšnega podvodnega kraljestva tudi ne. Komaj čakam, da bom lahko svoje otroke peljal gledati film. Moj sin se nenehno igra z akcijskimi figurami Batmana in me prav zanima, kako se mu bodo zdele Aquamanove. Nisem še posnel veliko filmov, ki bi jih lahko moji otroci gledali, tako da se tega res veselim.

Kaj menite, da je pri superjunakih takega, da že več generacij navdušujejo ljudi po vsem svetu?

Zmeraj mi je bilo pri superjunakih najbolj všeč, da so ljudem vzor, da jih navdihnejo, da presežejo ovire v svojem življenju. Pomagajo nam, da začnemo verjeti vase – in to vsi potrebujemo. Vsi potrebujemo navdih in ti liki nas učijo, da smo tudi mi lahko junaki; vsak lahko pomaga drugim in ustvarja boljši svet.

Intervju z Jasonom Momoo je prirejen iz promocijskega gradiva družbe Warner Bros. in slovenskega distributerja Blitz.

Vse podrobnosti o članih Lige pravičnih lahko najdete v predstavitvi ekipe, za portal Tehnik pa smo pripravili tudi vse o DCjevem filmskem vesolju.

Jason Momoa v IMDbjevi rubriki Ni majhnih vlog (No Small Parts)

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *