Akcija do koncaFilmKino

Akcija do konca: Krij mi hrbet (The Hitman’s Bodyguard)

Ryan Reynolds in Samuel L. Jackson v filmu Krij mi hrbet (The Hitman's Bodyguard)

Akcija do konca: Krij mi hrbet (The Hitman’s Bodyguard)

Krij mi hrbet je komična akcijska kriminalka o dveh nezdružljivih partnerjih, ki sta prisiljena sodelovati, se nenehno prepirata, a na koncu premostita težave, da rešita primer. Tovrstni filmi so že od nekdaj hollywoodski standard, saj ta podžanr vključuje tudi klasike, kot so Smrtonosno orožje, 48 ur in Slabi fantje. Tudi oba zvezdnika filma Krij mi hrbet sta se že preizkusila v tovrstnih filmih: Samuel L. Jackson denimo v Umri pokončno 3 in po krivici spregledanem Veliki plen, Ryan Reynolds pa v R.I.P.D.  – Urad za pokojnike in Varna hiša.

Glavna junaka sta Michael (Ryan Reynolds), elitni varnostnik za največje barabe na svetu, in Darius (Samuel L. Jackson), najboljši plačani morilec, ki ga pri izbiri nalog vodi srce. Darius je v zaporu in je pripravljen pričati proti beloruskemu diktatorju Dukoviću (Gary Oldman) v zameno za prostost svoje žene Sonie (Salma Hayek). A transport do Haaga je težaven, saj na Dariusa prežijo Dukovićevi plačanci in tako pristane v Michaelovem varstvu. Moža se ne preneseta, saj je Darius že večkrat skušal ubiti Michaelove tarče, a ugotovita, da bosta lažje preživela, če sodelujeta. Tako se prične divja dirka iz Manchestra do Amsterdama in Haaga, ki vključuje ogromno streljanja, eksplozij in norih avtomobilskih (ter v Amsterdamu tudi čolnarskih) kaskaderskih podvigov. Praktično vsi dialogi med glavnima junakoma so prežeti s pikrim humorjem in šalami, ki povečini nasmejijo.

Samuel L. Jackson in Salma Hayek krij mi hrbet hitmans bodyguard v filmu krij mi hrbet (hitmans bodyguard)
Foto: 20th Century Fox

Zgodba, akcija in humor so solidni in poskrbijo, da film ni dolgočasen, a vseeno ne ponudijo kaj več od tega. Karizmatična glavna igralca že z minimalnim trudom dosežeta ta učinek, najbolj pa v redkih scenah navduši Salma Hayek, ki je že leta nismo videli tako nevarne. Režiser Patrick Hughes je s Krij mi hrbet posnel najboljši film  kariere, a tretjega dela Plačancev ni bilo težko preseči. Zanimivo je opaziti, da se je Hughes pri montaži, akcijskih scenah in načinu vključevanja humorja pričel močno zgledovati po Edgarju Wrightu, predvsem seveda po Vročih kifeljcih, s katerim ima precej vzporednic v zgodbi. A glede na to da ima Wright trenutno v kinu Voznika, je še toliko bolj očitno, koliko vaje je še pred Hughsom, da bo dosegel svojega vzornika.

Ocena kokice in kokakola! pomeni, da gre za nezahteven in mestoma zabaven film.

Režija: Patrick Hughes. Igrajo: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Salma Hayek, Elodie Yung

Film Krij mi hrbet je na kino sporedu.

Napovednik za film Krij mi hrbet (Hitman’s Bodyguard)

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *