FilmKinoPetkova grozljivka

Video ocena: Tisto: Drugo poglavje (IT Chapter 2)

Video ocena: Tisto: Drugo poglavje (IT Chapter 2)

Seveda en film ni zadoščal za verno priredbo masivnega romana Stephena Kinga (prek 1300 strani v prevodu), zato smo po uspešnici izpred dveh let dobili še skoraj triurno nadaljevanje. Zgodba prvega filma je zaokrožila spopad mladih junakov z zlom, ki se najpogosteje manifestira kot morilski klovn Pennywise, nadaljevanje pa se dogaja 27 let kasneje, v sedanjosti, ko se Tisto vrne in se mu morajo ponovno upreti. Pripovedno je zgodba manj povezana kot v prvo, saj so velik del filma junaki na ločenih misijah, hkrati pa jih prevevajo spomini na otroštvo. Zaradi tega trpita tempo in razvoj likov (sploh glede na knjigo), vendar pa režiser uspešno zamoti gledalca s srhljivimi scenami in presenetljivo veliko humorja.

Občasno so sicer smešne tudi scene, ki so bile mišljene kot strašljive, a režiser povečini vseeno vzpostavi pravo razmerje in ritem teh občutkov. K temu v veliki meri pripomore tudi dobra igra odrasle zasedbe, predvsem Billa Haderja, Jessice Chastain in James McAvoyja, seveda pa ponovno prepriča tudi Bill Skarsgård kot Pennywise. Struktura zgodbe ima nekaj nelogičnih zank glede na preteklost in mnogo neizkoriščenih potencialov razvoja likov, kar je bržkone posledica rezanja in krajšanja izvirnega materiala, vendar pa ima film dovolj proračuna in sposobno ekipo, da nam v primerjavi z mini serijo iz leta 1990 ponudi vsaj zadovoljiv zaključek. 

Najbrž nihče ni pričakoval, da bo roman Stephena Kinga mogoče ustrezno prenesti na film, vendar pa režiser Muschetti gledalcem postreže z gledljivim in zabavnim filmom, ki bo poskrbel, da bo morilski klovn ostal v družbeni podzavesti groze še par desetletij.

IT Chapter 2. ZDA, 2019. Režija: Andy Muschietti. Igrajo: Jessica ChastainJames McAvoyBill Hader, Bill Skarsgård, Sophia Lillis, Finn Wolfhard. Grozljivka. 165 minut.

Video sledi kmalu.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *