DKinoFilmPickboxSerijaTVVideoteke

Ime rože v filmu in seriji

Ime rože v filmu in seriji

Ime rože, prvenec italijanskega pisatelja Umberta Eca, je s 50 milijoni prodanih knjig ena največjih literarnih uspešnic vseh časov. V osnovi gre za kriminalko oziroma detektivko, postavljeno v italijanski samostan v 14. stoletju, kjer je bilo v sumljivih okoliščinah zastrupljenih več menihov, nakar se primera loti frančiškanski pater Viljem iz Baskervilla. Ime je seveda poklon Sherlocku Holmesu in nasploh je zgodba polna referenc in poigravanja z žanrom.

Knjiga je že bila predelana v prav tako proslavljen film s Seanom Conneryjem in Christianom Slaterjem v glavnih vlogah in v režiji Jean-Jacquesa Annauda. Zdaj pa smo dobili tudi prestižno miniserijo, ki je nastala v koprodukciji RAI, Sky in Sundance TV, pri nas pa jo lahko spremljamo na AMC-ju. Glavno vlogo pred kamero in pri scenariju ima John Torturro, antagonista, inkvizitorja Guia pa igra Rupert Everett.

Ime rože so namreč posneli na različnih lokacijah po Italiji. Lokaciji, ki še posebej izstopata, sta grad Roccascalegna v regiji Abruzzo in majhna vasica Civita di Bagnoregio v Laciju, ki prikazujeta barvito zunanjost opatije. Grad Roccascalegna je zaradi svoje edinstvene lege – postavljen je prav na rob skalnate pečine – poznan tudi kot grad na nebu. Trdnjava Rocca Paolina in najlepši trg v mestu Perugia sta bila uporabljena za prizore srednjeveškega mesta. Notranjost izmišljenega samostana Pietranera je bila posneta v opatiji Montelabate, nekaj kilometrov severno od Perugie.

TV serija Ime rože je na sporedu kanala AMC ob ponedeljskih zvečer, naročniki Telekoma Slovenije pa jo najdete tudi v videoteki DKino. Film Ime Rože pa je dostopen v naročniški videoteki Pickbox, ki je v času epidemije koronavirusa na voljo brezplačno.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.