HBO GoSerijaTVVideoteke

Priporočilo za verižno gledanje: Krepostni Gemstonovi (The Righteous Gemstones)

Priporočilo za verižno gledanje: Krepostni Gemstonovi (The Righteous Gemstones)

Serija o družini perverzno bogatih evangelističnih pridigarjev se morda ne zdi zanimiv koncept, a skozi črno-humorno perspektivo Dannyja McBrida najde bizarne zaplete med junaki in nepričakovan smeh, z impozantnim Johnom Goodmanom v vlogi družinskega patriarha pa dobimo iskreno in srčno dramo in eno najbolj zanimivih serij te jeseni.

Krepostni Gemstoni so na voljo v videotekah HBO GO in HBO OD, nove epizode pa so predvajane vsak ponedeljek na kanalu HBO.

Glavni junak serije Jesse Gemstone je na prvi pogled tipični lik komika Dannyja McBrida: vase zagledan, neupravičeno samozavesten, glasen in obkrožen z ljudmi, ki so ga prisiljeni ubogati. Takega smo ga gledali v številnih filmih in serijah, med drugim v še svežih Pomočnikih ravnatelja in kultni Minljivi slavi. A tokrat dobimo precej bolj kompleksnega junaka, saj Jesse v srcu ni zloben ali zavisten, temveč ga že kmalu spoznamo tudi kot ljubečega očeta in moža ter prepričanega vernika. Resda si Gemstonovi krščanski nauk razlagajo precej po svoje, z vidnim poudarkom na lastnem bogatenju ter širjenju svojega političnega in splošnega družbenega vpliva, a v doslej videnem se nikoli ne izkaže, da bi bil njihov namen opehariti svoje vernike, saj so vsi do zadnjega prepričano verni. So pa z Jessejem na čelu tudi vsi mojstri v iskanju obvozov okrog številnih božjih zapovedi.

Čeprav je McBride kot glavni igralec scenarist, producent in občasni režiser seveda v ospredju serije, pa je njen glavni adut John Goodman (Veliki Lebowski, Roseanne) kot Eli Gemstone. Ta je skupaj z nedavno pokojno ženo ustanovil svojo cerkev in jo popeljal do neslutenih uspehov. Sedaj je ostarel in ovdovel ter je osamljen v ogromni hiši polni služabnikov, medtem ko njegovi trije odrasli otroci živijo vsak v svoji nič kaj manjši hiši na glomaznem ograjenem družinskem posestvu. V svojem poklicu je neomajan, tako v pridiganju kot v taktnih, političnih spletkah, ki jih tke v želji po nenehni rasti svoje organizacije v službi vere, a nato ga vidimo doma, ranljivega in otožnega, kako pogreša svojo ženo.

Družinska dinamika

Večina humorja serije temelji na odnosih med Jessejem in njegovima sorojencema, bratom Kelvinom (Adam Devine) in sestro Judy (Edi Patterson). Kelvin gre Jesseju na živce z mladostjo in zagnanostjo, njuna pričkanja pa so povečini na povsem osnovnošolski ravni, denimo, ko se že v prvi sceni pričneta sredi masovnega krsta škropiti z vodo. A podobno kot ostali liki tudi on ni nek fičfirič, temveč se resnično trudi narediti spremembo, med drugim z najboljšim prijateljem in cimrom Keefom, ki ga je odrešil iz satanskega kulta. Judy je žrtev družinske šovinistične naravnanosti, saj se zaveda, da bi bila bolj primerna in sposobna voditi cerkev kot njena brata, vendar je nenehno odrinjena na stran, k temu pa ne pripomore nesposobna šleva s katero je zaročena.

Ključna nit zgodbe je poskus izsiljevanja, ko Jesse prejme posnetek iz divje zabave na kateri se on in še nekateri cerkveni uslužbenci drogirajo in zabavajo s prostitutkami. Ko se sam ne uspe spraviti iz godlje, za pomoč prosi brata in sestro, njihova nenehna pričkanja in kompliciranja pa vse skupaj še eskalirajo. No, kot se izkaže v drugi epizodi, tudi izsiljevalci niso kaj bolj sposobni. To se odvija v senci ključne širitve vpliva Gemstonovih z odprtjem nove mega cerkve, ki bi jo vodil Elijev svak Baby Billy (Walton Goggins), a se potezi uprejo lokalni pridigarji pod pobudo poštenega Johna Seasonsa (Dermot Mulroney).

Krepostni Gemstoni so šele pri tretji epizodi, a serija z zanimivo zgodbo že obljublja veliko, junaki pa so dovolj kompleksni in zabavni, da devet delov prve sezone bržkone ne bo dovolj. Če vam že zdaj niso dovolj, pa priporočamo tudi druge serije, ki jih je podpisal Danny McBride.

Minljiva slava

Kenny Powers je nekdanji bejzbolski zvezdnik, ki po koncu kariere pristane v svojem domačem mestu kot učitelj telovadbe. Razlog za propad njegove (minljive) slave je njegova nesramnost do vseh okrog sebe in tudi, ko se odloči obrniti svoje življenje na bolje ter popraviti krivice, ki jih je storil, ne more iz svoje kože. Danny McBride je v glavni vlogi, v stranskih pa se tekom štirih sezon pojavi cela paleta slavnih komikov, od Willa Ferrella, Lily Tomlin in Michaela Peñe.

Minljiva slava je na voljo v videoteki HBO GO.

Pomočnika ravnatelja

Neal Gamby in Lee Russell sta srednješolska pomočnika ravnatelja, ki se potegujeta za vodilni položaj. Ko pa namesto njiju izberejo sposobnejšo in bolj kvalificirano žensko, pričneta sodelovati, da bi ji zagrenila življenje. Črna komedija se pogosto spotika ob meje dobrega okusa, a Danny McBride in Walton Goggins naravnost žarita v glavnih vlogah in iz svojih likov spravita kar največ.

Pomočnika ravnatelja je na voljo v videoteki HBO GO.

Noč čarovnic

Danny McBride pa ni zgolj komik, temveč je tudi oboževalec drugih žanrov. Tako je nedavno dobil tudi priložnost soustvarjati nov zagon filmov Noč čarovnic in sicer kot soscenarist. V filmu se ne pojavi in pri tkanju zgodbe povečini spoštljivo nadgrajuje delo avtorja izvirnika Johna Carpenterja, vseeno pa v nekaterih stranskih likih ne gre zgrešiti njegovim junakom lastne prevzetnosti in humorja, ki izhaja iz tega. V pripravi sta že dve nadaljevanji.

Noč čarovnic je na voljo v videoteki DKino.

Osmi potnik: Zaveza

Nekoliko presenetljivo se je Danny McBride pojavil tudi v zaenkrat zadnjem filmu Osmi potnik, kjer je igral enega izmed zagnanih kolonistov, ki pristanejo na napačnem planetu in v pasti androida Davida ter njegovega peklenskega stvarjenja.

Osmi potnik zaveza je na voljo v videoteki DKino.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *