DKinoFilmFilmske nagrade 2018HBO GoOtroški kinoRomanca tednaVideo esejiVideoteke

Lepotica in zver: 5 izboljšav

Lepotica in zver: 5 izboljšav

Filmski studio Disney želi predelati vse svoje animirane klasike v igrane filme. Lepotica in zver je bila leta 1991 prelomna uspešnica, ki si je prislužila nominacijo za oskarja za najboljši film in navdušila več generacij s prekrasno animacijo, čudovitimi pesmimi in poučno zgodbo. Igrana različica se trudi ostati na istih tirnicah, vendar hkrati vse nekoliko ozaljšati in narediti bolj privlačno. Kritike so bile deljene, saj so nekateri bili razočarani nad pomanjkanjem izvirne vizije, a vseeno ne gre spregledati, da igrani film ponudi tudi nekaj izboljšav glede na izvirnik.

Če ne utegnete pogledati videa, je tukaj pet lastnosti, ki jih igrani film naredi bolje.

1. Neodvisna junakinja

V izvirniku se Belle razlikuje od sovaščanov, ker je edina pismena, medtem ko je njen oče predstavljen kot nori izumitelj. V filmu Lepotica in zver je oče cenjen urar, izumljanje pa prevzame Bella. Tudi njena zavrnitev Gastona in odločitev za Zver sta veliko bolj tehtni kot zgolj izogibanje prisilni poroki in izbira princa.

Emma Watson in Kevin Kline v filmu Lepotica in zver.
Foto: © The Walt Disney Company

2. Bolj realističen odsev sodobne družbe

Film je še zmeraj postavljen v pravljični svet, ki temelji na Franciji 18. stoletja, vendar je v tem svetu tudi nekaj temnopoltih in gejevskih likov, kar je manjši, a opazen odklon od prikaza družbe v risanki. V obeh primerih gre za fantazijski svet, ki nima veze z realistično zgodovinsko ali sodobno družbo, a najbrž je odločitev za raznolike junake vsaj začetek poti v smeri prikaza enakosti.

3. Boljša izvedba pesmi

Pesmi iz animiranega filma Lepotica in zver veljajo za klasike in številni kritiki so nove različice označili za solidne priredbe vredne dobrega cover banda. A ti kritiki primerjajo film tudi z nagrajeno broadwaysko odrsko različico, ki pa je pri nas nismo imeli možnosti videti, in ta film je najboljši približek temu.

4. Širši okvir pravljice

Ročna animacija je težaven in dolgotrajen postopek in zato risanka z manj kot 90 minutami nekatere dele zgodbe skorajda preskoči. Film doda ključne drobce iz izvirne pravljice, ki vzpostavijo širši svet in ponudijo nekoliko bolj logično razlago za dejanja likov.

5. Luke Evans kot Gaston

Luke Evans je eden tistih igralcev, ki jim za glavne vloge praviloma zmanjka karizme, a v tem filmu zasije kot neumen, častihlepen in posesiven Gaston ter se izkaže še kot odličen pevec. Morda pa bi moral iskati vloge v mjuzikalih namesto akcijskih filmih, ali pa v Hitrih in drznih in Drakula: Skrita zgodba še kaj odpeti.

Luke Evans v filmu Lepotica in zver.
Foto: © The Walt Disney Company

Še ščepec težav

Seveda ima film tudi nekaj napak, vizualno izstopa denimo mestoma neposrečena digitalna podoba Zveri, saj spominja na volkodlake iz nadaljevanj Somraka, ki jih je prav tako režiral Bill Condon.

Nadalje film ne uspe odpraviti nekaterih osnovnih težav izvirne pravljice. Avtorji filma so se sicer potrudili še bolj v ospredje postaviti nauk, da ni pomembna človekova zunanjost, temveč njegova dejanja in celo dodali psihološko razlago prinčeve ošabnosti in oholosti, a hkrati niso odpravili elementov, ki opravičujejo vztrajanje v nasilju v družini. Tudi posodobljena in bolj neodvisna Belle, ki pogosto prevzame pobudo in aktivno poseže v dogajanje, spremeni Zver v princa predvsem s ponižnostjo in vztrajnostjo.

 

Lepotica in zver je na voljo v videotekah DKino in v HBO Go. Animirana različica je občasno na voljo v HBO Go in v Pickboxu.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *