SerijaTV

Orville (The Orville)

THE ORVILLE: L-R: Penny Johnson Jerald, Mark Jackson, Seth MacFarlane, Peter Macon, Scott Grimes, Adrianne Palicki, J. Lee and Halston Sage in THE ORVILLE premiering this fall on FOX. ©2017 Fox Broadcasting Co. Cr: Noah Schutz/FOX

Orville (The Orville)

Orville je ZF serija, ki se zgleduje po Zvezdnih stezah, vendar akcijo začini s ščepcem humorja. Avtor Seth MacFarlane je zaslovel kot avtor temnohumorističnih risank Family Guy in American Dad!, a Orville dolguje več njegovi ljubezni do znanosti in znanstvene fantastike. Kot razloži njegov nesposoben junak Albert v komičnem vesternu Kako ne umreti na zahodu, je pač nerd, piflar. Svojih barv pa ni dokazal zgolj s hvalisanjem, temveč je izkoristil slavo, finančni uspeh in vpliv, da je spoznal zvezdniškega astrofizika Neila deGrasse Tysona in mu omogočil, da je posnel dokumentarno serijo Kozmos: Odisejada v času in prostoru.

Glavni junak serije Ed (Seth MacFarlane) pride domov in odkrije ženo z drugim. Ker je to prihodnost in vesolje, je ljubimec modre barve in iz njega brizgajo modre tekočine. Ta scena, prva v seriji, nakaže, da humor ne bo sofisticiran in da se bo povečini odvijal v ozadju, brez poudarka, ki bi pri gledalcih vzbujal občutek, da se morajo glasno smejati. Tako spremljamo Edovo usodo leto dni kasneje, ko končno dobi možnost prevzema lastne vesoljske ladje, pri čemer mu admiral večkrat razloži, da je to predvsem zaradi pomanjkanja kadra. S tem se Orville postavi v družbo serij Pisarna in Silicijeva dolina, vendar je MacFarlanova humorna senzibilnost povsem drugje, le njegovi junaki se ukvarjajo s podobnimi dilemami.

Vesoljska ladja The Orville
Foto: Fox

Bolj zabavno kot smešno

Ko se dogajanje končno premakne v vesolje, je vse skupaj videti zelo zelo znano. Dizajn vesoljskih ladij, postaj, orodij uniform in vesoljskih bitij namreč spominja na Zvezdne steze. Vendar pa se Orville ne odloči paradirati zasnov tega sveta (kot denimo odličen film Galaxy Quest), temveč preprosto vzpostavi to realnost in jo gledalcem predstavi skozi Edovo perspektivo neizkušenosti.

Posadka se odpravi na misijo in pridruži se jim še Edova bivša žena Kelly kot prva častnica (kadrovska podhranjenost flote). To je kakopak osnova za napetost in humor, ki je ponovno dokaj rezerviran in bolj zabaven kot smešen. Kmalu sledi akcija, spopad z zlobnimi vesoljci tedna, ki jih vse bolj harmonična raznobarvna ekipa s sodelovanjem premaga.

To je šele začetek serije, ki je simpatična in všečna. Kritiki so povečini serijo popljuvali, predvsem pomanjkanje klasičnega in pričakovanega humorja, a po gledanosti Orville zaenkrat podira rekorde. Zanimivo bo videti, kam bo MacFarlane razvijal zgodbo in svet v katerega je postavljena ter koliko bodo doprinesli zvezdniški sodelavci. Med režiserji je tako zaslediti Jona Favreauja (Iron Man) in Jonathana Frakesa, poročnika Rikerja iz Zvezdne steze: Naslednja generacija.

Avtor: Seth MacFarlane. Igrajo: Seth MacFarlane, Adrianne Palicki, Penny Johnson JeraldMark Jackson. Režija: Brannon BragaJon FavreauSeth MacFarlaneJonathan FrakesRobert Duncan McNeill

Orvilla zaenkrat še ni pri nas na sporedu, ampak bomo obvestili takoj, ko bo.

Top serije jeseni: ZF in vesolje (Zvezdne steze: Discovery, Orville, Prostranstvo)

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *