FilmFilmske nagrade 2018KinoOtroški kino

Video ocena: Koko in velika skrivnost s predfilmom Olafova prigoda

Video ocena: Koko in velika skrivnost s predfilmom Olafova prigoda

Koko in velika skrivnost je čudovit film, ki bi si zaslužil vso pozornost, a ga je Disney v kina poslal z več kot 20-minutnim predfilmom Olafova prigoda, ki služi kot opomnik, da Ledeno kraljestvo 2 že snemajo.

Podobno kot Ledena vročica (Frozen Fever) pred par leti je tudi Olafova prigoda (Olaf’s Frozen Adventure) plehek in puhel izgovor za prikaz Elze, Ane in Olafa, ki Disneyju predstavljajo znaten delež prodanih igrač, oblačil in zvezkov. Pesmi so povprečne in zgodbo razvlečejo, izogibanje povezovanju božiča s krščanstvom pa je skorajda bizarno in res upamo, da bo ustvarjalcem v nadaljevanju ponovno uspelo najti čarovnijo in čustva, ki so Ledeno kraljestvo povzdignila v eno največjih uspešnic vseh časov. A brez skrbi najmlajši gledalci bodo zadovoljni z Olafovimi norčijami.

Olaf, Elza in Ana v filmu olafova prigoda frozen ledeno kraljestvo
Foto: Disney

Glavni junak osrednjega filma Koko in velika skrivnost (Coco) je Miguel, ki želi postati glasbenik, a mu družina tega ne dovoli. Njegova praprababica je namreč izgnala glasbo iz družinskega življenja, ko jo je zapustil mož, glasbenik. A ko Miguel ugotovi, da naj bi to bil slavni glasbenik in filmski zvezdnik Ernesto de la Cruz, se odloči podati po njegovih stopinjah. Namesto takojšnje slave pa ga pot pripelje v deželo mrtvih in če se hoče vrniti nazaj, mora do sončnega vzhoda dobiti blagoslov svojih pokojnih prednikov.

Na ravni zgodbe, preobratov in zgradbe likov film sledi uspešnicam, kot so Wall-E, V višave in tudi Ledeno kraljestvo. Za mlajše gledalce film tako skriva veliko presenečenj, ki jih znajo mogoče tudi prestrašiti, a je vredno vztrajati, saj je konec zelo pozitiven. Tematika je tesno povezana s smrtjo in odnosom do pokojnih, ki je predstavljen skozi prizmo mehiške kulture. Ta ima precej vzporednic z našimi pogledi in običaji, a je veliko bolj barvita in vsebuje precej magičnih elementov. Vseeno bo večina staršev otrokom zlahka razložila razloge zanje in poiskala primerjave s tem, kako dan mrtvih obeležujemo pri nas.

Koko in velika skrivnost je priporočljiv za otroke od 7. leta naprej, deloma zaradi tematike, pa tudi zato, ker je skupaj s predfilmom dolg skoraj dve uri.

RežijaLee Unkrich in Adrian Molina. Režija sinhronizacije: Vojko Sfiligoj in Tanja Đurić Ribič. Glasovi (izvirnik)Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt. Glasovi (slovenski): Sebastijan Kušar, Leon Rudolf, Jan Bučar, Uroš Buh, Nuška Drašček Rojko, Danijel Bavec, Tilen Artač, Maja Boh, Vesna Jevnikar, Alenka Tetičkovič, Žiga Bunič, Srđan Milovanović.

Ocena filma Koko in velika skrivnost (Coco)

Ocena TAKOJ V KINO! pomeni, da gre za film, ki ga priporočava in ga je fajn videti na velikem platnu.

Za sveža priporočila otroških filmov vabimo k ogledu rubrike Otroški kino na spletni strani Gledal_a bom.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *