29. LIFFeFilmOtroški kino

Otroški kino: Gordon in Paddy (Gordon & Paddy)

Scena iz filma Gordon in Paddy

Otroški kino: Gordon in Paddy (Gordon & Paddy)

Ljubljanski mednarodni filmski festival tudi letos prinaša odlične filme za otroke, zbrane v sklopu Kinobalona. Prvi, ki smo si ga ogledali, je švedski animirani film Gordon in Paddy, ki ne bo na rednem sporedu, ampak si ga je mogoče ogledati le v času festivala.

Film temelji na zgodbah švedskega pisatelja Ulfa Nilssona o živalskem detektivu Gordonu in njegovi pomočnici Paddy. Žal zgodbe niso prevedene v slovenščino, je pa pri Založbi Zala izšla avtorjeva otroška knjiga z naslovom Ko sva bila sama na svetu.

V središču je ostareli žabec, inšpektor Gordon, ki že dolgo časa skrbi za prebivalce gozda, a išče namestnika, saj bi se rad upokojil. Tako se mu pri primeru izginotja lešnikov pridruži miška Paddy, ki jo prijazno sprejme pod svoje okrilje. Gordon najprej osumi lisico, dolgoletno dežurno krivko za vse zločine v gozdu, ampak, ali je za vsem morda nekdo drug?

Animirani film Gordon in Paddy zgodbo poda počasneje, kot so otroci vajeni iz hollywoodske produkcije, tudi akcije je manj, a film vseeno pritegne in ne dolgočasi. Krasna animacija deluje kontemplativno, a primesi kriminalke hitro prebudijo iz zimske omame. Moralni nauki filma so za današnji čas prav pomirjujoči: prevladata naj prijaznost in sodelovanje, o starih vzorcih pa je dobro premisliti, da ne preidejo v predsodke.

Ker je film dolg le eno uro, je seveda primeren tudi za nekoliko mlajše otroke. Poseben bonus je pripovedovanje v živo, s katerim me je že lani navdušila Katja Preša in letos ni nič drugače.

Ogled priporočam. Primerno za otroke od petega leta naprej.

Režija: Linda Hambäck.  Pripovedovanje v slovenščini: Katja Preša.

Napovednik filma Gordon in Paddy

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *