Akcija do koncaDKinoFilmHBO GoKinoVideoteke

Kaj je to Thor: Ragnarok in kaj počne Hulk?

Scena iz filma Thor: Ragnarok

Kaj je to Thor: Ragnarok in kaj počne Hulk?

Thor: Ragnarok je tretji film o tem superjunaku in kar sedemnajsti v sklopu Marvelovega filmskega sveta, a brez skrbi, za užitek, smeh in solze ob novem filmu si ni treba ogledati vseh šestnajstih, ki so privedli do te točke, tukaj so ključne informacije

POZOR KVARNIK! V nadaljevanju razkrivamo razvoj dogodkov prejšnjih Marvelovih filmov in splošno znane podatke o novem filmu. Na koncu pa še kratka video ocena filma Thor: Ragnarok.

Kdo je Thor?

Bog groma in prestolonaslednik Asgarda, Thor, tisti, ki rad vihti kladivo, izhaja z skandinavske mitologije, v stripih pa se je pojavil v šestdesetih. Trenutno ga upodablja avstralski igralec Chris Hemsworth, ki se nam je na filmskem platnu prvič predstavil 2011 in takrat tudi prvič drastično povečal svojo mišično maso. V prvem filmu ga je zaradi lahkomiselnosti vladar Asgarda in njegov oče Odin izgnal na Zemljo in mu odvzel moč. Medtem je za nadaljnji zaplet poskrbel njegov polbrat Loki, ko je poskušal zavzeti prestol. Thor se na Zemlji nauči ponižnosti in požrtvovalnosti, zraven pa se še zaljubi v znanstvenico v podobi Natalie Portman. Na koncu se zmagoslavno vrne, a ohrani stik z Zemljo.

Scena iz filma Maščevalci.
Foto: Marvel

 

Tako tudi pristane v ekipi Maščevalcev, ki jo je za boj proti nevarnostim, ki pretijo Zemlji ustanovil Nick Fury, vodja organizacije S.H.I.E.L.D. Poleg Thora pa so v njej še Iron Man, Stotnik Amerika, Hulk, Črna vdova in Hawkeye.

Kam je privedel konec Ultronove dobe?

Thora smo nazadnje videli v filmu Maščevalci: Ultronova doba, v katerem je imel vizijo popolnega uničenja svojega sveta Asgarda. Tako je zapustil Zemljo in se odpravil v domače loge, da bi ugotovil, kaj se dogaja. Zemlje pa takrat ni zapustil le Thor, tudi Hulk se odločil odleteti neznano kam, da ne bi ogrožal drugih, predvsem Črne vdove, do katere je njegov alter ego Bruce Banner razvil čustva. Tudi Hulka ponovno srečamo šele v Ragnaroku na planetu Sakaar.

Medtem na Zemlji

Med Ultronovo dobo in Ragnarokom pa se je na Zemlji veliko zgodilo. V filmu Stotnik Amerika: Državljanska vojna so se Maščevalci razdelili v dva tabora, ena je držala s Stotnikom Ameriko, ki ne odobrava nadzora OZN nad Maščevalci, druga je bila na strani Iron Mana. Spoznali smo tudi Črnega panterja in novega Spidermana, Maščevalcem se je pridružil še Ant-Man.

Kaj je medtem počel Thor oziroma kako je preživljal svoj čas v Avstraliji, lahko izveste v kratkih filmih, ki jih je posnel režiser novega filma o Thoru Taika Waititi.

 

Marvel se je po Državljanski vojni podal tudi v najbolj mistične kotičke vesolja in predstavil Doktorja Stranga, superjunaka, ki zna čarati. Ekipa Maščevalcev je zdaj že resnično velika, kako bodo zgladili spore, pa bomo lahko morda videli že v Črnem panterju februarja prihodnje leto.

Ragnarok

V nordijski mitologiji ragnarok prinaša konec sveta, skupek dogodkov, med drugim tudi velika bitka, naj bi povzročil tudi smrti pomembnih božanstev. To ni daleč od Thorove vizije iz Ultronove dobe in kmalu tudi ugotovi, da Loki ni umrl konec Sveta teme, temveč je prevzel Odinovo podobo in vlada Asgardu. Kombinacija spopada in prisiljenega sodelovanja med bratoma je tako ponovno v ospredju, a Ragnarok ne sledi temačnosti Sveta teme in Državljanske vojne, temveč odpre novo poglavje.

 

 

Že ko so se pojavile prve fotografije Ragnaroka, je bilo jasno, da se bo marsikaj spremenilo, vizualno osvežilo, glede na filme Team Thor pa smo upali tudi na več humorja. In res, Taika Waititi in ekipa so v Marvelov svet vnesli barvitost likov, odnosov in vizualne podobe in končno na koncu filma nismo priča dolgočasni, dolgovezni bitki ena na ena. Plus dobili smo negativko in še eno nenadkriljivo superjunakinjo.

Medtem v vesolju

Dogajalo se je na Zemlji, v Asgardu, pa tudi drugje. Medtem ko so se Maščevalci borili med sabo, so galaksijo reševali Varuhi galaksije, in to dvakrat. Prvi film je popolnoma presenetil z zabavno zgodbo, ki je povezala na videz nezdružljive junake in nas popeljala skozi film z odlično glasbo, ki jo posluša glavni junak. Drugi pa je vse še nadgradil. Jasno je, da se Varuhi počasi bližajo Zemlji, saj se tja tudi odpravlja Thanos, tako imenovani vesoljski titan, ki se je že opekel v spopadih tako z Varuhi kot z Maščevalci. Prihodnje leto tako prihaja film Maščevalci: Brezmejna vojna, kjer se bodo prav vsi Marvelovi junaki zoperstavili Thanosu in njegovi želji po uničenju vesolja. To bo že zaradi ogromnega števila zvezdnikov in velikih posebnih učinkov en najdražjih filmov vseh časov in glede na vse sodelujoče upamo, da tudi eden najboljših.

chris pratt in zoe saldana v filmu varuhi galaksije guardians of the galaxy
Foto: Marvel

Filmi iz Marvelovega filmskega vesolja v videotekah

Prvi maščevalec: Stotnik Amerika, Stotnik Amerika: Zimski vojak in Doktor Strange so na voljo v videoteki HBO On Demand in HBO Go, Varuhi galaksije 2. dejanje in Neverjetni Hulk pa v DKino.

Kratka video ocena filma Thor: Ragnarok

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *