FilmFilmske nagrade 2018Kino

Video ocena: Zamolčani dokumenti (The Post)

Video ocena: Zamolčani dokumenti (The Post)

Težko bi si v današnji dobi zamislili bolj politično aktivistični film, kot je Zamolčani dokumenti. Steven Spielberg nikoli ni omahoval pri postavljanju jasnih sporočil v svoje filme in to ne velja zgolj za klasike, kot sta Schindlerjev seznam in Reševanje vojaka Ryana, saj je potreba po pravni državi prisotna tudi v Posebnem poročilu, E.T.ju in Mostu vohunov, medtem ko je v Indiani Jonesu jasno izrazil prezir do nacizma. A Zamolčani dokumenti so drugačna zgodba, večja in bolj aktualna.

Dogajanje je postavljeno v redakcijo Washington Posta. Podjetje se pripravlja na vstop na borzo, zaradi česar je založnica Kay Graham izjemno živčna, saj to pomeni izgubo dela neodvisnosti. Uredništvo ravno takrat pridobi študijo Ministrstva za obrambo, ki razkriva desetletja prikrivanja podatkov oblasti glede vietnamske vojne. Čeprav gre za državno skrivnost, se urednik Ben Bradlee odloči, da je vsebina pomembna za javnost, tudi ko predsednik ZDA prek sodišč pritisne na medije.

Osrednja dilema filma je pravice do obveščanja, moralna imperitiva medijev, a film na drugi strani uspešno postavi bolj neposredno eksistencialne dileme, kot je možnost zapora in propada celotnega podjetja. Spielberg mojstrsko stke zgodbo s pomočjo zmeraj odličnih Toma Hanksa in Meryl Streep v glavnih vlogah. Za tempo se sicer pogosto zanaša na klišejske posnetke tiskarskih strojev in pretiranega prikaza polarizacije spolov, saj se po vsaki junaški potezi Kay Graham ta nenadoma znajde sredi množice žensk, ki z občudovanjem strmijo vanjo.

Tom Hanks in Meryl Streep v sceni iz filma Zamolčani dokumenti (The Post)Steven Spielberg ima odličen občutek za to, kdaj je pravi trenutek za pravo zgodbo. Koristi tudi dejstvo, da je obkrožen z bolj ali manj isto ustvarjalsko ekipo, kar mu omogoča, da projekte izvede z rekordno učinkovitostjo. Tak film je tudi Zamolčani dokumenti, ki ga je odkril marca 2017, s snemanjem je pričel maja, decembra istega leta pa je bil film že v kinu.

A tudi klišejskih rešitev poln Spielbergov film je še zmeraj boljši kot velika večina filmov na sporedu, sploh ob izjemni igralski zasedbi in relevantnem političnem sporočilu. In čeprav Zamolčani dokumenti ni presežek v sklopu Spielbergovega opusa, je vsekakor vreden ogleda.

Ocena filma Zamolčani dokumenti (The Post)

Ocena NUJEN OGLED pomeni, da gre za film, ki bo najbrž všeč vsakomur.

Zamolčani dokumenti je med glavnimi nominiranci za filme z letnikom 2017. Vse o nominirancih nadete v posebni kategoriji Filmske nagrade 2018.

RežijaSteven Spielberg. IgrajoMeryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Alison Brie, Carrie Coon.

Igor in Tamara Harb

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *