FilmKino

Video ocena: Ne bom več luzerka (My Last Year as a Loser)

Video ocena: Ne bom več luzerka (My Last Year as a Loser)

Slovenski filmarji radi upodobijo junaka, ki je ujet v spiralo obupa na poti k dnu. S tem opozarjajo na krivice v družbenem ustroju, na šibkost človekovega značaja, ali pa preprosto ne marajo svojih junakov ali celo gledalcev. Kot namigne že naslov igranega prvenca Urše Menart, se ona te zgodbe loti drugače.

Glavno junakinjo Špelo spremljamo na trnovi poti osamosvajanja, pri katerem se zdi, da za vsak poskus koraka naprej pade dva nazaj. Razmerje, kariera, finančna varnost, vse se ji podira kot hiša iz kart, vendar hitro ugotovimo, da film oziroma njegova avtorica krivde za to ne skuša zvrniti na nobenega izmed običajnih osumljencev. Resda je sodobna družba karneval metanja polen pod noge milenijcem, ki jih nikjer ne čakajo službe ali  socialna varnost, vendar to ni fokus tega filma.

Eva Jesenovec v filmu Ne bom več luzerka
Foto: Željko Stevanić

Ne bom več luzerka že z naslovom jasno pokaže, da to ni zgodba o propadu. Špeli stvari v življenju ne uspevajo, a rešitev ni v tem, da odkrije svoje mesto znotraj kolesja, temveč v iskanju notranjega gonila. To pa je v sistemu, ki je tako naravnan proti njej, lahko zgolj zavrnitev sistema samega. Zaključni kader tako ne prinese pričakovanega konca v konformistični sreči ali bolečem propadu, temveč dvignjen sredinec generacije, ki bo morala spremeniti svet.

Eva Jasenovac, Saša Pavček in Brane Završan v filmu Ne bom več luzerka.
Eva Jasenovec, Saša Pavček in Brane Završan v filmu Ne bom več luzerka.
Foto: Željko Stevanić

Odlično igro glavne igralke Eve Jesenovec dopolnjuje prekaljena zasedba v vlogah njenih družinskih članov, scenarij pa poskrbi za pristne utrinke skupnega življenja. Blizu pa gledalcu ni le izkušnja glavne junakinje, ampak tudi podoba Ljubljane, sodobne, neolepšane in drugačne kot smo je bili vajeni skozi oči prejšnje generacije filmarjev.

Video ocena filma Ne bom več luzerka

RežijaUrša MenartIgrajoEva JesenovecŽiva SelanSaša PavčekBranko Završan. Napovednik najdete na tukaj.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *