FilmVideo eseji

Video esej: Romance za eno noč

Video esej: Romance za eno noč

Kratke noči in poletje v zraku spominjajo, da je prišel čas za vroče romance. In pa seveda tudi romantične filme. Če torej iščete idealen film za prvi zmenek, pozabite na oskarjevce in akcionerje. Izberite raje katero od romanc, ki se odvijejo v eni noči.

Pred sočnim vzhodom (Before Sunrise)

Režija: Richard Linklater. Igrata: Julie Delpy in Ethan Hawke.

Ena najbolj slavnih romanc je spodbudila še 2 odlični nadaljevanji. Jesse je Američan, ki backpacka po Evropi, Celine je Francozinja na poti k babici. Spoznata se na vlaku v Avstriji, izstopita na Dunaju ter skupaj preživita en dan. Njun odnos se razvije počasi kot leno poletno popoldne, a niti za trenutek ne izgubi gledalčeve pozornosti ali čustev. Potovanje z vlakom pa je spet postalo seksi.

Nick in Norah: Zmenek za en večer (Nick and Norah’s Infinite Playlist)

Režija: Peter Sollett. Igrata: Michael Cera in Kat Dennings.

Film je v prvi vrsti komedija zmešnjav, a z vsako newyorško minuto jo izpodriva romanca. Mladostnika Nick in Norah sta izgubljena in ujeta v divji noči, ki se ne ustavi, in ju prepričuje, da drug ob drugem odrasteta in se zaljubita.

Žuriranje (Human Traffic)

Režija: Justin Kerrigan. Igrata: John Simm in Lorraine Pilkington.

Petek zvečer in Cardiff se odpravi žurat. Skupina dolgoletnih prijateljev je nezadovoljna s službami in življenji, a petkov rave je tisto kar naredi vse skupaj vredno truda. Eklektično posnet živahen film se ne boji izletov v nadrealizem, čeprav je vse, kar prikaže, resnično in zabavno.

Man up

Režija: Ben Palmer. Igrata: Lake Bell in Simon Pegg.

Najnovejšo romanco na seznamu zakuhata komika Simon Pegg in Lake Bell. Ko Nancy skuša nadležni sopotnici na vlaku vrniti knjigo za samopomoč, sreča njen zmenek na slepo. Jack zaradi knjige misli, da je našel pravo. Sprehod skozi London je vse bolj zmešan in prismuknjen, junaka pa zacopana, pa čeprav tega ne zmoreta ugotoviti.

No, kasneje sva odkrila še režijski prvenec Stotnika Amerike Chrisa Evansa, Before We Go, ki bi si nedvomno zaslužil mesto na tem seznamu.

Igor in Tamara Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *