FilmFilmske nagrade 2018KinoSnema se

Snema se: Zamolčani dokumenti (The Post)

Snema se: Zamolčani dokumenti (The Post)

Film je praviloma nominiran za oskarja, če izpolnjuje enega od naslednjih kriterijev: režiral ga je Steven Spielberg, glavni igralec je Tom Hanks, glavna igralka je Meryl Streep. Film Zamolčani dokumenti (The Post) izpolnjuje vse tri, poleg tega pa je dramatizacija resničnih dogodkov, razkritja zaupnih dokumentov o vpletenosti ZDA v vietnamsko vojno. Ti tako imenovani pentagonski dokumenti (Pentagon Papers) so med drugim dokazali, da so kar 4 zaporedni ameriški predsedniki lagali o obsegu vojaških operacij v Vietnamu in Kambodži in Laosu ter preprečevali medijske objave o dejanskih vojaških operacijah.

Meryl Streep igra založnico časopisa Washington Post Katherine Graham, ki je kot prva ženska na tem položaju vodila časopis tudi skozi škandal Watergate, Tom Hanks pa igra urednika časopisa Bena Bradleeja. Scenarista filma sta Liz Hannah in oskarjevec Josh Singer, ki je podpisan pod že dva filma o razkritjih, Peti veji oblasti (Wikileaks) in V žarišču (prikrivanje zlorabe otrok v bostonski nadškofiji), pri čemer je za slednjega prejel tudi oskarja. No, v tem filmu se bodo pa za oskarje za stranske vloge med drugim potegovali: Alison Brie, Carrie Coon, Bob Odenkirk, Bradley Whitford, Sarah Paulson in Michael Stuhlbarg.

Zamolčani dokumenti ima premiero v ZDA za zadnje dni leta, da se lahko še uvrsti v letošnjo tekmo za zlate kipce, pri nas je napovedan 11. januarja 2018.

Napovednik za film Zamolčani dokumenti (The Post)

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.