FilmKino

Snema se: Deadpool 2

Ryan Reynolds kot Deadpool pred kaminom.

Snema se: Deadpool 2

Norost z naslovom Deadpool 2 prihaja v kino šele prihodnjega junija, a ekipa na čelu z Ryanom Reynoldsom je pričela objavljati prve žmohtne fotografije, zato poglejmo, kaj lahko pričakujemo.

Na kratko: še več komedije, bolj dodelane akcijske scene, Deadpoolova najboljša prijatelja iz stripov in predvsem še eno izjemno vlogo Ryana Reynoldsa, ki si je več kot deset let zavzeto prizadeval posneti pristni film o njegovem najljubšem stripovskem junaku.

Zazie Beetz kot Domino in Ryan Reynolds kot Deadpool v filmu Deadpool 2
Foto: Fox

Monty Python med superjunaki

Deadpool namreč ni vsakdanji superjunak, temveč je lik, ki ruši žanrska in ostala pravila, nenazadnje z nenehnim razbijanjem t.i. četrte stene, z direktnim nagovarjanjem bralcev in polnim zavedanjem, da se nahaja v stripu. Avtorji prvega filma, scenarista Rhett Reese in Paul Wernick, režiser Tim Miller in seveda Ryan Reynolds v glavni vlogi so zato premišljeno zgradili absurdno dinamično zgodbo, jo podali skozi nepričakovan humor, ki se je pogosto naslanjal – in mestoma neposredno kopiral – Monty Pythone.

Ryan Reynolds in Morena Baccarin Deadpool
Foto: © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation

Razpoke v zmagovalni ekipi

Deadpool je bil nepričakovana mega uspešnica lanskega leta, nadaljevanje z višjim proračunom pa je bilo nemudoma odobreno. Več denarja je pomenilo več težav in hitro je prišlo do kreativnih razlik v zmagovalni ekipi, ki jo je zapustil režiser Tim Miller. Po govoricah naj bi Miller želel posneti bolj klasičen akcioner, medtem ko so Reynolds in scenarista zagovarjali podobno gverilski pristop kot je zaznamoval prvi del. Tak pristop naj bi pomagal zagotoviti David Leitch, nekdanji kaskader in sorežiser prvega Johna Wicka.

Nov pristop k akciji

To najbrž pomeni povsem drugačen pristop k ustvarjanju filma, saj je Miller kot lastnik agencije za digitalne posebne učinke Blur precej stavil na digitalno magijo, Leitch pa kot kaskader raje dela posebne učinke v živo. Za Johna Wicka je denimo pomagal razviti borbeno koreografijo, ki je omogočila 50-letnemu Keanu Reevesu, da se giblje v sklopu zmožnosti njegovega telesa, ampak je vseeno videti super kul. No, Reynolds od poškodbe vratnega vretenca pred desetimi leti večino nevarnih stvari prepušča kaskaderjem (zdravnik mu je dejansko dal recept za »kaskaderja«). Več o tem, kako bodo videti akcijske scene v Deadpool 2 pa si lahko ogledamo v Leitchevem aktualnem filmu Atomska blondinka, ki pride ta teden v kino in kjer je v glavni vlogi Charlize Theron.

Cable in Domino

Josh Brolin kot Cable v filmu Deadpool 2
Foto: Fox

Deadpool seveda ne deluje sam. V prvem filmu smo spoznali njegovo dekle Vanesso (ki v stripih pridobi mutantske moči, v filmu na to še čakamo), cimro slepi Al in pomočnika Weasla, ki ga je odigral neustavljivi T.J. Miller. V nadaljevanju se bosta ekipi pridružila Deadpoolova najbolj slavna soborca (in občasna nasprotnika) iz stripov: Cable in Domino. Cable ima grozovito zapleteno poreklo, a je v osnovi mogočen mutant, okužen s tehno virusom iz prihodnosti, medtem ko je Domino plačanka z mutantsko sposobnostjo sreče; po sklopu naključij se vsak spopad obrne v njeno prid. Cabla bo odigral Josh Brolin, ki bo s tem prevzel že tretjo stripovsko vlogo; čeprav smo že pozabili na obupno vestern superjunaško polomijo Jonah Hex, bo prihodnje leto zasijal kot ultimativni negativec Marvelovega filmskega vesolja Thanos. Domino bo odigrala nekoliko manj znana Zazie Beetz iz serije Atlanta, ki jo bomo kmalu videli tudi v apokaliptičnem trilerju Geostorm.

 

Mutantsko vesolje

Medtem ko klasična serija filmov o Možeh X po skoraj dveh desetletjih izgublja zagon (sploh z Apokalipso), je studiu Fox uspelo z Deadpoolom najti formulo, kako jo ponovno oživiti. Tako ne nameravajo več zaostajati za Disneyjevim Marvelom in Warner Brosovim DC-jem, saj bodo od prihodnjega leta v kino pošiljali 2 do 3 stripovske filme iz mutantskega sveta Mož X. Ti so sicer licenčno zakupljeni od Marvela, a vključujejo dovolj junakov, da materiala ne bo še kmalu zmanjkalo. V začetku prihodnjega leta bomo tako spoznali mutantski podmladek v Možje X: Novi mutanti, konec leta pa še uradno nadaljevanje sage Možje X: Dark Phoenix, kjer bodo glavne junake ponovno odigrali Michael Fassbender, Jennifer Lawrence in James McAvoy.

Drugače, a isto

Julian Dennison in Ryan Reynolds v filmu Deadpool 2
Foto: Fox

Deadpool 2 bo torej deloval v sklopu širše zgodbe, a režiser, scenaristi in predvsem Ryan Reynolds obljubljajo, da bo to še zmeraj isti Deadpool, ki je lani navdušil in zaslužil milijone. Seveda bo zgodba večja in zagotovo ne bo pozabil prinesti orožja na zaključni spopad, a upajmo, da se bo še zmeraj v enaki meri boril z dovtipi kot z udarci. In nenazadnje, v stranski vlogi se pojavi tudi mladi Julian Dennison, ki je ukradel krasni novozelandski film Lov na divjaka, tako da ni dvoma bo film imel tudi srce. In to je zmeraj najpomembnejše.

(Pred)napovednik za Deadpool 2

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *