DKinoFilmKinoSnema se

Snema se: Avatar 2 (in ostali)

Sam Worthington in Zoe Saldana v filmu Avatar.

Snema se: Avatar 2 (in ostali)

Po 8 letih čakanja na drugega dela najbolj uspešnega filma vseh časov smo te dni končno dobili potrditev, da je padla prva klapa na nadaljevanjih filma Avatar. Da, nadaljevanjih. V prvi fazi hkrati snemajo Avatar 2 in 3, po zaključku snemanja in postprodukcije, pa naj bi, takoj po premieri dvojke, začeli s snemanjem Avatarja 4 in 5, medtem ko bodo digitalni svetovi v pripravi že pred tem.

Scena iz filma Avatar
Foto: Twentieth Century Fox

Prav ste prebrali, režiser James Cameron nas namerava še štirikrat popeljati na Pandoro med Na’Vije, saj se ni šalil, ko je pred leti izjavil, da je njegov posel zdaj Avatar. No, tokrat ni sam. Pri ustvarjanju scenarijev sta se mu pridružila Josh Friedman in Shane Salerno, ki sta doslej že oba nadaljevala razvoj Cameronovih izvirnih vizij. Friedman je bil avtor in soscenarist serije Terminator: Kronike Sarah Connor, edinega dobrega nadaljevanja Terminatorja po T:2 in edinega, ki je predstavil novo različico katerega od kultnih junakov. Naslovno Sarah je namreč odigrala Lena Headey še preden je zaslovela kot Cersei v Igri prestolov in se je tudi edina približala Lindi Hamilton. Salerno je imel nekoliko manj srečno roko, saj je podpisan pod film Alieni proti Predatorju: Rekviem, ki sicer ni posebej dober film, a je boljši kot prvi AvP in nepričakovano nasilen.

Vrtoglavi zneski

Avatar z 2,7 milijarde dolarjev še zmeraj stoji na vrhu lestvice največjih globalnih zaslužkarjev, nadaljevanja pa se bodo zapisala kot najdražji filmski projekt vseh časov. Skupni proračun za vse 4 filme je namreč kar milijarda dolarjev. Najdražji projekt doslej je bil Hobit, kjer je bil proračun za sprva načrtovana 2 filma pol milijarde, a je nato še nekoliko narasel, ko so film raztegnili v trilogijo. Ko pride Avatar 2 v kino čez tri leta (za božič 2020) bo najbrž še zmeraj del najdražjega filmskega projekta, a ni nujno, da bo še zmeraj držal krono najuspešnejšega. Vojna zvezd: Sila se prebuja je predlani namreč prehitela Avatarja po prihodkih od prodanih vstopnic v ZDA in letošnje nadaljevanje Poslednji Jedi je še bolj pričakovano. Tudi če ga ne prehiti in se mu samo približa, je skoraj gotovo, da ga bo prehitel zaključek trilogije, ki je zaenkrat znan kot Epizoda IX, in prihaja v kino 2019. Ne gre pa spregledati tudi Maščevalcev 3 in 4, ki bi znali postati dražji in finančno uspešnejši kot Avatar ali katera koli Vojna zvezd.

Novi obraz in presenetljive vrnitve na Pandoro

Avatar je iz glavnih igralcev Sama Worthingtona in Zoe Saldana ustvaril zvezdnika. In medtem ko je slednja skozi leta dosegala vedno nove uspehe (Zvezdne steze, Varuhi galaksije), je Worthington povečini zgrešil pri izbiri akcijskih spektaklov (Terminator: Odrešitev, Bes Titanov). Vrača se tudi Giovanni Ribisi kot kapitalist s trohico srca, ki je bil izgnan iz Pandore v zaključku prvega filma, veliko večje presenečenje pa je, da se vračata lika Sigourney Weaver in Stephen Langa, ki sta oba umrla konec Avatarja. Weaver je edina doslej kaj povedala o snemanju, a tudi ona ni izdala konkretnih informacij, razen tega, da se bo pojavila v vseh nadaljevanjih, kar morda pomeni, da je njena dr. Grace nesmrtna. Največje novo ime je oskarjevka Kate Winslet, ekipi pa sta se pridružila tudi Oona Chaplin (Igra prestolov) in Cliff Curtis (Boj se živih mrtvecev).

James Cameron in Sigourney Weaver na snemanju filma Avatar.
Foto: Twentieth Century Fox

Zgodba

Cameron je tipično skrivnosten glede vsebine svojih filmov (Titanik je bil seveda izjema) in tako o nadaljevanju Avatarja vemo le, da se bo zgodba osredotočala na Jaka Sullyja (Worthington) in Neytiri (Saldana) ter njune otroke. Brez dvoma lahko pričakujemo, da se bo vsaj del zgodbe odvrtel v oceanih Pandore, saj je Cameron navdušen potapljač in tudi izumitelj nekaterih kosov opreme za globokomorske podmornice. Ni pa tudi izključeno, da se bo dogajanje premaknilo onkraj Pandore tudi na druge planete. Če še naprej sklepamo po avtorju in njegovih pristopih k ustvarjanju, bo ključna tema tudi civilizacija in življenje v sožitju z naravo in drugimi bitji, saj je že med ustvarjanjem Avatarja in kasneje še večkrat preživel veliko časa v brazilski džungli med domorodci.

Božič dvajsetih

Avatar 2 je že rezerviral 18. december 2020 za prihod v kino, Avatar 3 pa 17. december 2021. Četrti in peti del prideta v kino konec decembra 2024 in 2025. Vsi filmi bodo seveda v 3D in uporabljali tehnologijo HFR, tako kot trilogija Hobit, zagotovo pa lahko do 2025 pričakujemo še kakšne novotarije in čarovnije. Morda celo 3D brez očal.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *