FilmNetflixPetkova grozljivkaVideoteke

Petkova grozljivka: Varuška* (The Babysitter)

Bella Thorne v filmu Varuška (The Babysitter)

Petkova grozljivka: Varuška* (The Babysitter)

Film bi si zaslužil manj generičen naslov kot je Varuška (The Babysitter). Najbrž nekaj v stilu Varuška v paktu s hudičem ali pa Moja varuška in njen satanistični kult, morda celo Vražja varuška. Vsekakor nekaj, kar bi film uvrstilo ob bok horror komedijam, kot so Skavti proti zombijem, Izganjalci lezbičnih vampirk in Janko in Metka: Lovca na čarovnice.

Glavni junak filma je 12-letni Cole (Judah Lewis), ki ga starša še zmeraj ne upata pustiti samega doma, ko gresta zvečer ven. Cola vrstniki zaradi tega zbadajo, a kot pove tudi sam, utihnejo, ko zagledajo naslovno varuško Bee (Samantha Weaving). Sanjsko dekle nima zgolj lepe postave in na pogled prijetnega obraza, temveč je tudi Colova zaščitnica, prijateljica in ob njunih večernih zabavah tudi soplesalka in fanatična oboževalka ZF filmov. A ta večer se Cole odloči, da bo skrivaj ostal pokonci in ugotovil, kaj počne Bee, ko on spi. Izkaže se, da veliko več, kot si je mislil. Najprej vleti skupina njenih prijateljev in ob popivanju se igrajo zavrti steklenico. Bee dobi izziv, da naj poljubi vse prisotne in v do skrajnosti razvlečeni sceni to tudi stori, a kmalu sledi morija. Ko pade prva žrtev in kri poškropi pol dnevne sobe, Cole iz svojega skrivališča na vrhu stopnic ugotovi, da so Bee in njeni prijatelji člani kulta, ki se želijo s človeškim žrtvovanjem dokopati do uresničitve svojih želja. Potrebujejo le še kri nedolžnega. Njega. In lov se kmalu začne.

Žanrske klasike in standardi

Film je režiral McG, ki ima za seboj kar nekaj celovečercev (Terminator: OdrešitevČarlijevi angelčki), pri tem filmu pa pride najbolj do izraza njegov širok opus videospotov. V številnih scenah se namreč posluži nestandardnih postavitev kamere in prikazov dogajanja, ki imajo le minimalni vpliv na izraznost scene, a popestrijo in pohitrijo akcijo, pogosto pa tudi prikrijejo najbolj očitne nastavke zgodbe. Film namreč povsem sledi žanrskim klasikam in standardom, med drugim na začetku mimogrede predstavi, kje so vse pasti, ki jih bo Cole lahko uporabil v boju za preživetje, a nato uspe skoraj vsako od teh zadev še malenkost nadgraditi, kar korenito poživi film.

Varuška je film poln izpiljenih kadrov in je vizualno zanimiv, pa tudi zgodba je dobro izpeljana. Elementi grozljivke so predvsem slasherski, z veliko razpršene krvi, in zabadanja, zato pa je v zgodbi tudi dobra mera komedije. Zasedba je solidna, predvsem zgoraj omenjena Lewis in Weaving, pri čemer je še zanimivo, da je ona nečakinja slavnega avstralskega igralca Huga Weavinga, negativca Matrice, V-ja v V kot Vroče maščevanje in Elronda v Gospodarju prstanov.

Film bodo cenili predvsem tisti ljubitelji grozljivk, ki jim je všeč, če so žanrski klišeji uporabljeni z dobro mero humorja in iščejo v filmu bolj zabavo kot dejansko grozo.

Napovednik filma Varuška (The Babysitter)

RežijaMcG. Igrajo: Judah Lewis, Samara Weaving, Robbie Amell, Ken Marino, Leslie Bibb, Hana Mae LeeBella Thorne.

Varuška* (The Babysitter) je na voljo na Netflixu.

* Netflix še ni na voljo v slovenščini, zato so prevodi naslovov filmov zgolj (zelo verjetna) ugibanja. Ko bo Netflix uradno poslovenil film, bomo po potrebi prilagodili naslove.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *