FilmNetflixPetkova grozljivkaTVVideoteke

Petkova grozljivka: Povabilo* (The Invitation)

Srhljiva zabava v filmu Povabilo (The Invitation)

Petkova grozljivka: Povabilo* (The Invitation)

Ste imeli kdaj na zabavi nenavaden občutek, da nekaj ni povsem v redu, da so se ljudje spremenili in da se pripravlja zelo neprijetno presenečenje. Morda se morate samo sprostiti in se prepustiti zabavi, spoznavanju novih ljudi, morda plesu. Morda pa vas, podobno kot glavnega junaka filma Povabilo (The Invitation), šesti čut opozarja na nevarnost.

Film se odvije na večerni zabavi, kamor glavnega junaka Willa povabi njegova bivša žena Eden, skupaj z vsemi njunimi nekdanjimi prijatelji. Will in Eden sta se ločila po smrti sina v nesreči, in čeprav se Will še zmeraj trudi pretrpeti skozi bolečino, kaže da je Eden (skupaj s svojim novim možem Davidom) na nekih delavnicah našla nov smisel v življenju in novo srečo.

Film spremljamo skozi Willovo perspektivo in tako zaznavamo, da ne glede na koliko se Will trudi biti prijazen in družaben, se nenehno pojavljajo detajli, ki zmotijo njegovo spokojnost in v njem vzbujajo paniko. S tem pa tudi v gledalcu.

Film je režirala Karyn Kusama, ki je zaslovela s feminističnimi akcionerji Girlfight (Michelle Rodriguez kot boksarka), po risanki zasnovanim ZF spektaklom Æon Flux (prvi film v katerem se Charlize Theron bori proti distopičnemu totalitarnemu sistemu) in Telo lepe Jennifer (demonska od mrtvih vstala Megan Fox se hoče maščevati moškim). Povabilo je povsem drugačne vrste film, ki gradi napetost na dialogih in igri, brez akcijskih scen, a z odlično umerjenim tempom.

Zanimiva je denimo prva scena, kjer spremljamo Willa, ki se z novim dekletom Kiro vozi na zabavo. Med potjo z avtom podreta srno, ki obleži ranjena na cesti. Will jo mora ubiti, da jo odreši muk, saj ni v bližini nikogar, ki bi lahko pomagal. Podobno uvodno sceno je imela tudi letošnja uspešnica Zbeži! (Get Out), a je tam režiser to sceno in njen simbolni pomen speljal v povsem drugo smer. Will tukaj že na začetku pokaže, da ni žrtev in da bo naredil, kar je potrebno in pravično. Vprašanje, ki bo gledalca begalo vse do zaključnih scen, pa je, ali njegova predstava tega, kar je prav temelji na dejstvih ali potlačenih čustvih.

Napovednik za film Povabilo (The Invitation)

Režija: Karyn Kusama. Igrajo: Logan Marshall-Green, Tammy Blanchard, Michiel Huisman.

Povabilo (The Invitation) je na voljo na Netflixu in se bo najbrž kmalu znašel tudi na TV sporedu.

* Netflix še ni na voljo v slovenščini, zato so prevodi naslova serije in epizod zgolj (zelo verjetna) ugibanja. Ko bo Netflix uradno poslovenil serijo, bomo po potrebi prilagodili naslove.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *