FilmNetflixVideoteke

Odbito priporočilo: I Don’t Feel at Home in This World Anymore

Melanie Lynskey in Elijah Wood v filmu I Don't Feel at Home in This World Anymore.

Odbito priporočilo: I Don’t Feel at Home in This World Anymore

Letošnji zmagovalec festivala Sundance, I Don’t Feel at Home in This World Anymore (Ne počutim se več doma v tem svetu*), je eden bolj nenavadnih filmov, pa čeprav se občasno zdi povsem vsakdanji.

Glavna junakinja Ruth je negovalka, ujeta v prazen tek življenja, nezadovoljna in nezmožna rešitve. A ko ji vlomijo v hišo in jo policija ignorira, ji prekipi in se odloči vzeti stvari v svoje roke.

Skupaj s čudaškim sosedom Tonyjem se odpravi na lov za ukradenim prenosnikom in vdre v hišo polno ljudi, na naslovu v getu, kjer ji telefon sporoči, da se je računalnik nenadoma pojavil v omrežju. A to je le zajčja luknja v vse bolj čudežno deželo, ki jo Ruth spoznava okrog sebe, ko se s Toyjem zapletata vse globlje v iskanje njenih stvari. Zadeva postane resna, ko prekrižata pot skupini džankijev, ki načrtujejo velik rop.

Iz monotonosti v nasilje

Film je v osnovi zgrajen na razvoju glavne junakinje, na njenem prebujanju iz apatije srednjih let in iskanju veselja, življenja in energije v pustolovščini in ljubezni. S postavitvijo junakinje v liberalni Portland film pridobi nekaj svobode pri prikazu odštekanosti, vendar se večinoma osredotoča bolj šovinistične stranske like, denimo bolnico, ki Obamo primerja z opico in številne moške, ki Ruth ignorirajo, ker je ženska. Ko Ruthina raziskava steče, se film vse bolj spreminja v triler in monotonost se spreminja v nevarnost, z njo pa pride tudi nasilje, ki se stopnjuje vse do konca. Hkrati je gledalec zmeraj postavljen pred vprašanje verjetnosti, saj bi dejstvo, da Ruth ne verjame nihče razen nekoliko neuravnoteženega Tonyja lahko razumeli ne le kot prikaz šovinizma vpetega v družbo, temveč tudi kot posledico pogrešanih zdravil, ki jih od vloma naprej ne jemlje več.

V glavnih vlogah sta Melanie Lynskey in Elijah Wood, ki odlično učinkujeta skupaj pred kamero, v vlogi ene od džankijev pa navduši tudi Jane Levy, ki se je po komični seriji Vice v predmestju (Suburgatory) očitno osredotočila na bolj nasilne vloge, saj smo jo videli v predelavi Zlobnih mrtvecev (Evil Dead) in lanski uspešnici Ne dihaj! (Don’t Breathe).

Lynskey je sicer zaslovela pri šestajstih s prelomnim filmom Petra Jacksona Nebeška bitja (Heavenly Creatures), zadnja leta pa se zdi, da skorajda ni pravega indie mumblecore filma ali serije, če se ne pojavi v njem tudi ona. Jackson je seveda tudi poskrbel za Woodov preboj, ko mu je dal glavno vlogo v Gospodarju prstanov (The Lord of the Rings).

Režija: Macon BlairIgrajo: Melanie Lynskey, Elijah WoodJane LevyDavid Yow.

Film je takoj po zmagi na festivalu Sundance odkupil Netflix, tako da je na voljo za ogled zgolj naročnikom te videoteke.

* Netflix zaenkrat še ne deluje v slovenščini, vendar sklepamo, da bo to uraden prevod filma, ko bodo lokalizirali vsebine. Sicer pa bomo takrat popravili.

Napovednik za film I Don’t Feel at Home in This World Anymore:

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *