FilmHBO GoTV

Klasika: Solaris (Solyaris)

Plakat za film Solaris v režiji Andreja Tarkovskega po romanu Stanislawa Lema.

Klasika: Solaris (Solyaris)

Težko je reči, ali je bolj kultna in vplivna knjiga Stanislava Lema ali film Andreja Tarkovskega, ni pa dvoma, da je Solaris v obeh različicah ključno delo znanstvene fantastike in hkrati kritike avtokratskih režimov.

Knjiga Stanislawa Lema Solaris je izšla leta 1961 in je bila že leta 1970 prevedena v pomembnejše jezike kot sta angleščina in francoščina. Na slovenski prevod Tatjane Jamnik smo morali čakati do leta 2010, a je zavoljo filma bila knjiga pri nas brana tudi pred tem. Pri knjigi sta posebej zanimiva dva vidika. Prvi je odmik od antropocentrizma v ZF, saj se zgodba osredotoča na stik človeštva z vesoljskim bitjem, ki deluje in komunicira na tako drugačen način, da razumevanje pravzaprav ni mogoče. To seveda ne ustavi preučevanja in to privede do drugega pomembnega vidika, kritike birokratizacije totalitarnega režima. Vesoljec je namreč nekakšno morje, ki prekriva cel planet Solaris in ob stiku z ljudmi se nad gladino prikažejo podobe. Preučevanje Solarisa ne vodi nikamor, a to ne ustavi nenehnega in nekoristnega katalogiziranja raznih pojavov, pa čeprav je vse samo sebi namen.

 

Tisti drugi (in tretji) Solaris

Film Andreja Tarkovskega iz leta 1972 se poglobi v ta ista vprašanja, a naredi film v povsem samosvojem slogu, veliko bolj poetičnega in z manj neposredno simboliko. 30 let kasneje je priredbo naredil še Steven Soderbergh z Georgem Clooneyjem v glavni vlogi, ki pa je razhudil Lema, s fokusom na človeške like in iskanjem razlage. V žolčnem zapisu je zaključil, da je želel v romanu predstaviti stik z nečim tujim kot nekaj, kar je zunaj našega razumevanja in »zato ima knjiga naslov Solaris, ne pa Ljubezen v vesolju«.

Mimogrede, tandem Soderbergh/Clooney je bil druga izbira za predelavo Solarisa. Pravice za film je namreč kupil James Cameron, v glavni vlogi pa je želel imeti Daniela Day-Lewisa. Čeprav nikoli ne bomo izvedeli, kak film bi uspela posneti ta dva, smo lahko prepričani, da ga Lem ne bi poimenoval Ljubezen v vesolju. Zadovoljen pa tudi najbrž ne bi bil.

Poetična harmonija

Več o tem, zakaj je Tarkovski en najpomembnejših filmarjev pa si lahko ogledate v 15-minutnem video eseju Poetična harmonija (Poetic Harmony) Lewisa Bonda, ki vodi odličen YouTube kanal za filmske video eseje Channel Chriswell.

Solaris v režiji Andreja Tarkovskega lahko ujamete na HBO Go in občasno na sporedu kanalov HBO in Cinemax.

Igor Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *