FilmKinoPetkova grozljivka

Bo novi Krik poskrbel za ponovni odmev?

Bo novi Krik poskrbel za ponovni odmev?

V kinu je film Krik, že peto nadaljevanje kultne grozljivke, ki je zamajala temelje žanra, in po prvih odzivih sodeč, bi tudi ta lahko pustil svoj pečat.

Zamaskirani morilec, ki zalezuje najstnice, ko so same doma, je bil zastarel koncept že pred 26. leti, ko ga je uporabil prvi film Krik. A pri tem je uvedel en nov trik: morilec se je hotel pogovarjati o grozljivkah in tako nenadoma ni bil več gledalec edini, ki je vedel, da gleda grozljivko; tudi žrtvam je kliknilo. A jim vseeno ni pomagalo. Krik je zgodba o Sidney Prescott, najstnici, ki je nedavno prestala pričanje na sodišču proti morilcu svoje matere. Te predzgodbe ni v filmu, kjer je fokus na v strašljivega duha zamaskiranemu morilcu, ki lovi Sidney in njene prijatelje, ter jih enega za drugim ubija. Ko jih pred napadom po telefonu nadleguje z debato o grozljivkah, stopnjuje napetost in strah tako žrtve kot tudi gledalca. Premeteno napisan scenarij Kevina Williamsona in odlična režija takrat že uveljavljenega mojstra groze Wesa Cravena sta poskrbela, da je film učinkoval na več ravneh, v prvi vrsti kot grozljivka, v drugi pa kot komentar tovrstnih filmov in njihove publike.

V Kriku je svojo življenjsko vlogo ustvarila Neve Campbell, nekdanja balerina in igralka v muzikalih, ki jo je nato skozi leta premišljeno in prepričljivo še naprej gradila tudi v nadaljevanjih. Danes si je seveda nemogoče predstavljati koga drugega v tej vlogi, a napisana je bila za Molly Ringwald, ki se je takrat počutila prestaro, druga izbira Drew Barrymore pa se je odločila, da bi raje igrala dekle, ki jo morilec ugonobi na začetku, saj je pravilno ocenila, da bi to povsem šokiralo gledalce. Povsem obraten rezultat  je z zamenjavo lika dosegel David Arquette, ki so mu najprej ponudili vlogo Sidneyjinega fanta Billyja, a je raje izbral vlogo mladega (in ne posebej brihtnega) policista Deweyja, ki Sidney pomaga iskati morilca, kar mu je omogočilo, da se k tej vlogi vrača tudi v aktualnem filmu. Njegova bivša žena Courteney Cox, s katero sta se spoznala prav na snemanju Krika, pa je agresivno lobirala za to vlogo ambiciozne novinarke, ki je pripravljena storiti vse, da bi prišla do zgodbe, saj je sredi snemanja Prijateljev želela igrati nekoga malo manj … prijateljskega.

Kriku so sledila tri nadaljevanja, ki jih je režiral Wes Craven na osnovi Williamsonovih scenarijev. Nekatera so bila bolj uspešna od drugih, vsako pa je poskusilo nadgraditi metafikcijo zgodbe in vključiti zabavne reference. Tako se denimo v prvem filmu Sidney pošali, da bi jo v filmu o njenem življenju najbrž igrala Tori Spelling iz takrat priljubljene najstniške žafjnice Beverly Hills 90210, nakar v Krik 2 vidimo napovednik za film Vbod, posnet po dogodkih iz filma Krik, kjer glavno vlogo dejansko igra Spelling. Tretji film se celo odvija na setu nadaljevanja za Vbod, kjer so nekateri izmed junakov prvega filma svetovalci, četrti pa dogajanje vrne v majhno mestece, a potencira samoreferenčnost zgodbe, ko ključno vlogo Sidneyjine sestrične dodeli Emmi Roberts, nečakinji slavnejše Julie Roberts.

Po četrtem filmu sta se Craven in Williamson odločila, da sta opravila s Krikom, po Cravenovi smrti pa Williamson tudi ni sodeloval pri seriji Krik, ki jo je med 2015 in 2019 predvajal MTV (zaradi pogodbenih obveznosti sta vseeno navedena kot producenta, kakor tudi Harvey Weinstein). Ker pa v Hollywoodu nič ne more ostati mrtvo, še najmanj pa morilec z obrazom srhljivega duha, smo v kino dobili še peti film, ponovno poimenovan zgolj Krik. Režiserja filma sta Matt Bettinelli-Olpin in Tyler Gillett, ki sta zaslovela pred tremi leti z grozljivko Dobro se skrij (Ready or Not). Ta je bila uspešnica tako med kritiki kot tudi gledalci, očitno pa tudi pri vodjih studia Paramount, ki jima je zaupal Krik. Avtorja sta se projekta lotila premišljeno in osebno stopila v stik z igralci iz prejšnjih filmov ter jih prepričala z lastnim navdušenjem nad izvirnim filmom, predvsem pa z dejstvom, da je bil prav ta film odločilen za njuno karierno pot, saj jima je razkril moč filma.

Napovednik za film obljublja vse pričakovane elemente zgodbe, mlade ljudi na begu pred morilcem v maski, ki se hoče pogovarjati o grozljivkah, Sidney, policista Deweyja in novinarko Gale Weathers v svojem domačem mestu, razlage pravil morilca/žanra in seveda veliko zabadanja z lovskim nožem. Prve reakcije kritikov na družabnih omrežjih kažejo, da je novima režiserjema uspelo ponoviti uspeh Cravena in Williamsona, saj je navdušenje vsesplošno in vse kaže, da Sidney Prescott še ni izpustila svojega poslednjega Krika.

Prvič objavljeno v Vikendu.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *