Akcija do koncaFilmNetflixVideoteke

Akcija do konca: Razsvetljeni* (Bright)

will smith joel edgerton v sceni iz filma razsvetljeni (bright)

Akcija do konca: Razsvetljeni* (Bright)

Razsvetljeni (Bright) je Netflixov največji blockbuster in kot kaže tudi ena največjih uspešnic. Gre za akcijski triler o policistih, ki jima po naključju pade v roke velik kriminalni plen, nato pa se trudita preživeti, ko ju zaradi tega skušajo pospraviti različni kriminalci in tudi njuni kolegi. Vsi elementi policijske klasike so na mestu, razlika pa je v tem, da se ne dogaja v povsem običajnem Los Angelesu, temveč v nekakšni alternativni različici sveta, kjer živijo tudi orki, vilinci in druga mitološka bitja. Glavni junak je izkušeni policist Daryl Ward v podobi Willa Smitha, njegov partner pa je Nick Jakoby, prvi orkovski policist, ki ga odlično odigra Joel Edgerton.

Večina zgodbe se odvije v eni noči, ko policista med patruljo naletita na čarobno palico. Te so zelo redke, a tudi smrtonosne za vsakega, ki jih ni vreden. Vihtijo jih namreč lahko zgolj naslovni razsvetljenci oz. “brighti”, to pa so povečini vilinci. Poleg palice je tudi zmedena mlada vilinka Tikka (Lucy Fry), v šoku po pokolu, ki mu je bila priča. Tikko je namreč ugrabila militantna vilinska skupina, ki jo je hotela izkoristiti za ponovno oživitev hudiča in vodja te skupine Leilah (Noomi Rapace) jim je takoj za petami.

Če odmislimo fantastične elemente, je film videti kot kombinacija Podlih fantov, Dneva za trening in Zadnjega obhoda. To ni nepričakovano, saj Razsvetljeni s prvim filmom deli glavnega igralca, z zadnjim pa režiserja Davida Ayerja. Film v prvi vrsti cilja na akcijo in zabavo, a hkrati skuša skozi prikaz družbene hierarhije z mitološkimi bitji podati tudi družbene komentarje. Pri tem ni posebej uspešen, mestoma celo zapade v nenačrtovan rasizem.

Razsvetljeni je bil ob izidu deležen obupnih kritik, vendar so pri Netflixu vseeno tako zelo zadovoljni z gledanostjo, da so že naročili nadaljevanje. To ne bo vključevalo scenarista Maxa Landisa, vendar je že ta film bolj videti kot Ayerjevo delo, tako da bo morda celo bolje, če ima povsem proste roke. In dovolj časa. Ker nočemo še enega Odreda odpisanih.

noomi rapace v filmu bright razsvetljeni Ocena filma Razsvetljeni (Bright)

Ocena kokice in kokakola! pomeni, da gre za nezahteven in mestoma zabaven film.

RežijaDavid AyerIgrajoWill Smith, Joel Edgerton, Noomi Rapace, Lucy Fry, Edgar Ramirez.

Razsvetljeni* (Bright) je na voljo na Netflixu. Če vam je film všeč, vam bo še bolj všeč Thor: Ragnarok.

* Netflix še ni na voljo v slovenščini, zato so prevodi naslova zgolj (zelo verjetna) ugibanja. Ko bo Netflix uradno poslovenil serijo, bomo po potrebi prilagodili naslove.

Igor Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *