HBO GoIgra prestolovSerijaTVVideoteke

Igra prestolov: Zmaj in volk, 7. sezona, 7. epizoda

Sansa (Sophie Turner) v sedmem delu sedme sezone serije Igra prestolov.

Igra prestolov: Zmaj in volk, 7. sezona, 7. epizoda

Finale sezone se začne in konča s prikazom vojaške moči, kakršne še nismo videli, in odgovori na največje vprašanje iz prejšnjega tedna: ogenj ali led? Predvsem pa nastavi dogajanje za še bolj epsko nadaljevanje zgodbe – na katero pa bo treba čakati kar leto in pol.

POZOR: Povzetek in analiza razkrijeta vsebino 7., zadnjega dela 7. sezone Igre prestolov, ki je na sporedu programa HBO 28. avgusta 2017. Če te epizode še niste videli, nadaljujete na lastno odgovornost!

Zgodba Igre prestolov praviloma poteka na številnih lokacijah in s še bolj številnimi junaki, zato je povzetek razdeljen po lokacijah.

Kit Harrington (Jon Sneg) v sedmem delu sedme sezone serije Igra prestolov.
Foto: HBO

Zmajevo brezno: Govoriti resnico

Prvi kadri epizode prikažejo vojaško (pre)moč Daenerys Targaryen pred Kraljevim pristankom, ki prisili Lannisterje v pogajanja. Podobno kot v prejšnji epizodi smo tudi tokrat takoj na začetku priča krasnim dialogom med junaki, ki se že več sezon niso videli in si imajo veliko povedati, odlični scenaristi Igre prestolov pa so vse destilirali v pikre, globoke in predvsem zabavne pogovore, ki skupaj z odlično igro v nekaj izmenjavah povedo vse. Pes in Brienne, Tyrion in Bronn, Podrick in Tyrion, brata Clegane in še in še. Predvsem Tyrion se vrne v velikem slogu, potem ko se je večino sezone držal nazaj. Proslavljanje ostrega jezika »tistega, ki pije in ve« gre celo tako daleč, da gledalca kmalu postane strah, da bomo slišali njegove poslednje besede.

Pogajanja potekajo v Zmajevem breznu, areni, ki je bila nekoč pod kupolo in v kateri so Targaryeni imeli zmaje. Zdaj se prvič po več stoletjih v brezno vrne zmaj, ko na njem prijezdi Daenerys. Cersei ni videti posebej ganjena ob prikazu te moči, vendar je prišleke pripravljena poslušati. Tudi ko skuša Euron vse sabotirati. Demonstracija neživca je na videz več kot uspešna, saj najprej prestraši Eurona, da ta napove vrnitev na Železne otoke, nato pa še Cersei privoli v zahteve. Zahteva le, da Jon Sneg v spopadu med kraljicama ostane nevtralen in z njim ves Sever. Ko so že vsi videti zadovoljni, se Jon odloči povedati resnico, da je že zaprisegel Daenerys Targaryen. Cersei odvihra s pogajanj in Tyrion se odpravi za njo.

Scena iz sedmega dela sedme sezone serije Igra prstolov.

Zimišče: Konec laži

Novica o Jonovi prisegi Daenerys hitro dvigne prah tudi v Zimišču, kjer Sansa ugotavlja, kako naprej, Mezinček pa ji daje nasvete. Sansa jih sprejme in pozove Aryo na zagovor. Kmalu se izkaže, da je bilo napeljevanje na konflikt med sestrama, ki ni prepričalo nikogar, resnično zgolj napeljevanje. V povsem pričakovanem preobratu se izkaže, da ni Arya tista, ki jo Sansa obtožuje izdajstva in umora, temveč je to Mezinček. Sansa ga obtoži umora Lyse Arryn, ki mu je bila priča, Bran pa še vsega ostalega, kar je zakrivil, med drugim spodbujanja spora med Starki in Lannisterji ter smrti Neda Starka. Mezinček panično poskuša z različnimi taktikami, vendar je kmalu jasno, da ga je Sansa nadigrala. Ko prosi za milost s tem, da je vse storil iz ljubezni do Sanse, ga Arya usmrti z njegovim bodalom. Prisotni vitezi Severa in Dola sodbo podprejo. Celoten koncept navideznega razdora med sestrama Stark je bila ena slabših niti zgodbe to sezono. Avtorji so pretiravali z mračnimi toni in na videz neizrečenimi grožnjami, tako da je bilo že kar očitno, da jo bo Mezinček skupil. Sploh po tem, ko smo spremljali, kaj vse sta Sansa in Arya preživeli v prejšnji sezonah, je bilo jasno, da ne bo nobena od njiju kar tako zaključila svoje poti. Seveda njuno preživetje ni gotovo, predvsem ob zadnji sceni epizode.

Kraljevi pristanek: Zavezništvo?

Neprepričljivo zlovešče vzdušje se nadaljuje, ko Tyrion vstopi v Cerseijine sobane, da bi rešil pogajanja. Kmalu se izkaže, da ga Cersei ne namerava usmrtiti in da jo celo prepriča v sodelovanje, sploh ko ugotovi, da je noseča. Cersei tudi nemudoma napove svoje sodelovanje v obrambi proti Belim hodcem in obljubi podporo vojske. Medtem ko si vsi zadovoljni čestitajo k najboljšemu možnemu razpletu pogajanj in se odpravijo proti Severu, Cersei razkrije Jamieju svoj dejanski načrt: Euron jih ni zapustil, odšel je v Vzhodnje, kjer je Cersei s financiranjem Železne banke najela Zlato družbo, elitno vojsko, ki šteje 20.000 mož, konjev in slonov. Drugim bo prepustila, da se spopadejo na Severu, a ko se bo kateri koli od njih (oslabljen) podal proti jugu, bo pripravljena ubraniti svoj prestol. Prav tako pravilno oceni, da je Daenerys izgubila enega od zmajev, ki torej niso neustavljivi. A za Jaimeja njen načrt predstavlja rubikon, ki ga ni pripravljen prečkati. Prepoznal je nevarnost Belih hodcev in ni več pripravljen prelomiti obljube. Čeprav je brez vojske, se odpravi na Sever. Jaimejev odhod je dokaj pričakovan. Po tem, ko je preživel bitko na začetku sezone, je bilo jasno, da avtorji še niso zaključili z njim, tako da je bil čas, da se vrne tisti bolj viteški Jaime, ki ga poznamo iz knjig in iz časov, ki jih je preživel ob Brienne. In glede na to, da jo bo najbrž kmalu dohitel, kaže, da je romanca Brienne + Jaime ponovno bolj realna kot Brienne + Tormund. A k njemu se še vrnemo v nadaljevanju.

Lena Headey (Cersei Lannister) v sedmem delu sedme sezone serije Igra prestolov.
Foto: HBO

Zmajev kamen: Pravični mož

Pred odhodom vojske na Sever se Theon posvetuje z Jonom. Želi si biti boljši človek, tak, ki bi znal sprejemati prave odločitve – tak kot Jon. Hitro ugotovi, da je edina prava pot rešitev sestre Yare. Preostali železnorojeni v njegovi posadki imajo drugačen, bolj prvobitno barbarski načrt: odpluti do manjšega otoka, pobiti moške in si vzeti ženske. Theon se spopade z njihovim vodjo, ki ga po pričakovanjih raztrešči. A ko mu namerava zadati coup de grâce, tako da bi mu zdrobil testise, to seveda ne deluje. In Theon prične udarjati nazaj ter prvič v življenju zmaga v spopadu. Krvav in obtolčen pozove može, naj mu sledijo, in prvič ima za seboj goreče podpornike, ki verjamejo vanj. Ali bo to dovolj, da rešijo Yaro in ustavijo Eurona, bomo videli v prihodnji sezoni, a Theon je, podobno kot Sansa, očitno na dobri poti, da se vsaj poskusi odkupiti za svoja zgrešena mladostniška prepričanja in postane junak.

Zimišče: Aegon

Sam prispe v Zimišče in se sreča z Branom, kjer najprej obudita spomine na srečanje ob Zidu, nato pa nemudoma primerjata zapiske glede Jonovega porekla. Bran kot pametnjakovič trdi, da bi se moral pisati Pesek, glede na to, da je rojen v Dorniji, Sam pa mu pove, da Jon sploh ni pankrt, temveč Rhaegarjev zakonski sin. S tem dobimo vpogled v to, kako Branove moči trookega vrana delujejo, saj potrebuje referenčno točko, da se lahko ozre v preteklost. Tako uspe videti poroko ter tudi izve Jonovo ime: Aegon Targaryen. To sproži več vprašanj, predvsem pa je to morda potrditev, da je Jon obljubljeni odrešitelj. Najprej nekaj razlage: v knjigah smo izvedeli, da je bil Rhaegar najprej prepričan, da je sam obljubljeni odrešitelj, pozneje je trdil, da je to njegov sin Aegon. Ko so Targaryeni izgubili vojno v Robertovem uporu in so Lannisterji izropali Kraljevi pristanek, je Gregor Clegane brutalno umoril Rheagarjeva otroka Aegona in Rhaenys ter posilil in umoril njegovo ženo Elio Martell. To je tudi povod za poskus maščevanja Oberyna Martella v spopadu za Tyrionovo čast v 5. sezoni, ko mu na koncu zastrupljeni Gregor Clegane zdrobi glavo. Vendar se v knjigah izkaže, da Aegon ni umrl, temveč ga je rešil Rhaegarjev prijatelj Jon Connington, ki se je v zadnji izdani knjigi z njim vrnil v Zahodnje in zasedel par gradov. V seriji so to nit zgodbe očitno opustili, a Rhaegarjeva odločitev, da tudi drugega sina (ki je po razveljavitvi poroke z Elio ter poroki z Lyanno postal edini legitimni sin in prestolonaslednik) poimenuje Aegon, kaže, da je verjel v prerokbo, in to je nedvomno pomembno tudi za zadnjo sezono.

Vzhodna straža ob morju: Ledeni mož prihaja

Epizoda in z njo sezona se zaključi s sceno v gradu Vzhodna straža ob morju, kjer Tormund in Beric Dondarrion zreta onkraj Zidu in opazita prihajajočo invazijo neživcev. Sprva ju še ne skrbi, saj vesta, da je Zid trden, a ko zagledata Nočnega kralja, kako prijezdi na neživem Viserionu, panično zaukažeta umik. Kmalu izvemo tudi odgovor na največje vprašanje, ki je ostalo po prejšnjem tednu: Ali neživi zmaj bruha ogenj ali led? Odgovor je (modri) ogenj. In to tako močan ogenj, da stali Zid. Ko se dobršen del Zidu okrog Vzhodne straže ob morju sesuje in Beli hodci zakorakajo naprej, je Bericova in Tormundova usoda negotova, a če sta preživela, bosta zagotovo prišla do Zimišča pred počasnimi neživci. Padec Zidu je bil pričakovan že dolgo, a šele zdaj je postala jasna taktika Belih hodcev. Tisočletja so bili ujeti onkraj Zidu, brez možnosti prečkanja, in zdaj jim je Daenerys poklonila zmaja. Ali jih lahko sploh kaj ustavi? In seveda, ali je v njihovem pohodu morda kakšna druga logika poleg uničenja? So res zgolj podivjano orožje, ki so ga ustvarili Otroci gozda za obrambo pred ljudmi?

Scena z Nočnim kraljem v sedmem delu sedme sezone serije Igra prestolov.

Prepotovane razdalje

V tej epizodi izvemo ključno podrobnost: Dothraki lahko s polno hitrostjo prijezdijo od Kraljevega pristanka do Zimišča v dveh tednih. To pomeni, da je glede na razdaljo minilo najmanj pet tednov, odkar je Sam zapustil Staro mesto in bi na poti prek pol kontinenta moral naleteti na vojsko Brezmadežnih, ko je bila na poti do Kraljevega pristanka, predvsem pa bi moral izvedeti kaj o smrti svojega očeta in brata. Avtorja serije Benioff in Weiss sta razložila, da so številni preskoki po deželi posledica tega, ker so prvih 6 sezon gradili in širili svet, zdaj pa ga krčijo z vse večjim fokusom na ključne dogodke. Prav, ampak s tem rušijo iluzijo. Čarobni zmaji in vrani lahko res kontinent preletijo v enem dnevu, a letošnje rošade vojska in junakov po Zahodnjem so dale Igri prestolov občutek namizne igre, kot je Risk. Upajmo, da bodo z zadnjo sezono ta vtis popravili.

Zmaj in volk

Ključno sceno sezone, naslovno združitev zmaja in volka, smo pustili za konec. Po namigih skozi vso sezono se Jon in Daenerys zbližata tudi fizično, v bibličnem smislu. To je najbrž eden bolj težavnih zapletov za konec serije, saj korenito spremeni razmerja moči in zaplete njun odnos do onemoglosti. Za začetek je uradni prestolonaslednik Jon oz. Aegon in ne Daenerys. Velika osvajalka je morda nanj gledala kot na politično in sicer primernega partnerja, a se nikakor ni pripravljena odreči zahtevi po železnem prestolu. Jon se morda res počuti Severnjaka in bi bil povsem zadovoljen v Zimišču, a vprašanje je, če bi ga kot Targaryena sploh še hoteli. Poleg tega bi mu bilo glede na vse, kar smo doslej izvedeli o njem, brez dvoma težko nadaljevati ljubezensko razmerje s svojo teto. Čeprav je v seriji pogosto poudarjeno, kako vsakdanje je bilo to med Targaryeni, pa je incestno razmerje med Cersei in Jaimejem brez izjeme prikazano kot izprijeno, in prepričani smo lahko, da se serija ne more zaključiti s srečno poročenima Jonom in Daenerys. Glede na to, da smo skozi to sezono videli več scen, v katerih je bila Daenerys prikazana kot nevarna, in novo razkritje, da je Jon zelo verjetni odrešitelj, ne bi bilo povsem nepričakovano, če bi med njima prišlo do razdora, morda celo obračuna.

A prvi korak naslednje sezone bo vsekakor obramba Zimišča. Glede na počasnost pešakov neživcev bodo Beli hodci od Zidu do Zimišča vsekakor potrebovali par tednov, kar bo dovolj, da bodo lahko pripravili učinkovito obrambo. Dothraki in Brezmadežni bodo imeli težave zaradi mraza, a so povsem sposobni poskrbeti za obrambo in hiter napad. Z dovolj zmajskega stekla so lahko resna sila v boju proti Belim hodcem, seveda pod pogojem, da bosta Drogon in Rhaegal uspešno odbijala Viserionove napade in ne bosta končala pod ledenimi kopji.

Scena iz sedmega dela sedme sezone serije Igra prestolov.

Potem pa je seveda tukaj še Bran, ki je ključen že od začetka. Prva knjiga se začne z njegovim prvoosebnim pogledom, Jaimejev poskus umora, ko ga vrže skozi okno, pa je tisto izvirno dejanje, ki sproži vojne. Kot trooki vran se vse bolj uči uporabljati svoje moči in videli smo, da lahko vpliva na preteklost. Se bo res izkazalo, da je on tisti, ki je zgradil Zid, ali pa je morda on vplival na Rhaegarja, da je bil pripravljen žrtvovati kraljestvo za to, da je naredil otroka z Lyanno Stark, otroka, ki je kot pesem ledu in ognja?

Zadnjo epizodo Igre prestolov si lahko ogledate na HBO-ju ob 20.00, najdete pa ga na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 6, v visoki ločljivosti pa na programskem mestu 201. Vse sezone Igre prestolov so na voljo tudi v videoteki HBO On Demand na televiziji Telekoma Slovenije na programskem mestu 203 ali v videoteki HBO Go, ki je na voljo na programskem mestu 240 na televiziji Telekoma Slovenije, na računalniku, pametnem telefonu ali tablici.

7 kandidatov za železni prestol

Pred zaključkom sezone smo si podrobneje ogledali 7 glavnih kandidatov za železni prestol in njihove kvalifikacije. Pravilno smo uganili, da se Sansa in Mezinček izključujeta, vsi ostali pa so še vedno v igri. Več v spodnjem videu.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *