Akcija do koncaAmazon VideoDKinoFilmKinoVideoteke

5 kaskaderskih podvigov Toma Cruisa v nemogočih misijah

5 kaskaderskih podvigov Toma Cruisa v nemogočih misijah

V kino je prišel že šesti film iz serije Misija: Nemogoče, v kateri Ethan Hunt in njegova ekipa med izvajanjem spektakularnih akcij rešujejo svet. Tudi najnovejši Misija: Nemogoče – Izpad ponudi vse, kar lahko pričakujemo, a noro potencirano.


 

Misijo: Nemogoče že od samega začetka zaznamujejo nori kaskaderski podvigi, ki jih glavni igralec in producent Tom Cruise izvaja sam, pogosto pa k temu pritegne tudi soigralce. Po tem ko je v enem od prejšnjih filmov plezal po najvišji stavbi na svetu, se je zdelo, da tega ne more prekositi. A skupaj z ekipo se niso vdali in tako v najnovejšem filmu Cruise izvede kar tri drzne akcije: v Parizu drvi na motorju, med norim pregonom pilotira helikopter in izvede celo spektakularen HALO skok s padalom.

Tukaj je najbolj 5 norih scen iz serije filmov Misija: Nemogoče.

HALO skok v filmu Misija: Nemogoče – Izpad

Šesti film je poln kaskaderskih podvigov. Med tekom po londonskih strehah in skokom iz ene na drugo stavbo si je Tom Cruise celo zlomil gleženj, a je svojo zagnanost, ki bi lahko rekli, da že meji na norost, potrdil s tem, da se je potegnil navzgor in odkrevsal mimo kamere, da scene ni bilo treba ponavljati.

A vse podvige preseže t.i. HALO skok iz letala na višini okrog 7000 metrov, pri katerem se padalo odpre na približno 500 metrih. Skoki iz takih višin so seveda življenjsko nevarni in jih je razvila ameriška vojska za neopazno dostavo vojaške opreme ali infiltracijo specialcev. Med snemanjem so izvedli več kot 100 skokov, da so posneli to sceno, saj so imeli vsak dan na voljo le dva krat po tri do štiri minute idealnih svetlobnih pogojev, ob sončnem vzhodu in zahodu.


 

Plezanje po skalah v Misija: Nemogoče II in po stavbi Burj Khalifa v Misija: Nemogoče – Protokol duh

Ko smo v uvodni špici drugega filma gledali Toma Cruisa, kako prosto pleza po visokih skalah v Utahu, si nismo predstavljali, da je to šele začetek njegovih plezalskih podvigov pred kamero in da bo nekaj filmov kasneje plezal po več kot 800 metrov visoki stekleni stolpnici v Dubaju. Za posnetke plezanja v Utahu so seveda najprej hoteli uporabiti kaskaderja, a je Cruise vztrajal, da bo to izvedel sam, kar je kot producent filma tudi zlahka dosegel. Čeprav so ga ves čas spremljali izkušeni plezalci, je bil režiser John Woo tako živčen zaradi plezanja, da naj bi le s težavo spremljal snemanje.


 

Medtem ko nekateri člani ekipe zaradi nelagodja na višini niso niti vstopili v sobe pri vrhu Burj Khalife, v katerih so za potrebe snemanja sneli okna, je Tom očitno brez strahu. Ne le da je visel iz vrha stolpnice, spustil se je tudi nekaj nadstropij niže, se zavihtel in tekel po stavbi.


 

Vzlet letala in podvodna akcija v filmu Misija: Nemogoče – Odpadniška nacija

Ethan Hunt visi z letala, ki vzleta, dokler mu Benji (Simon Pegg) na daljavo ne odpre vrat. Podobne kadre akcijski filmi pogosto naredijo v studiu, a Tom Cruise je seveda moral resnično viseti na letalu Airbus A400M, ko je to vzletalo in pristajalo. Pri tem so največja nevarnost različni drobni predmeti v zraku, denimo listje ali vejice, ki pri tej hitrosti lahko povzročijo hude poškodbe; eden ga je celo zadel, a na srečo v predel telesa, ki je bil varovan. Veliko o franšizi pove izjava koordinatorja kaskaderjev, da ga ta scena sploh ni najbolj skrbela.


 

Zahtevnejša je namreč bila podvodna scena, v kateri se Ethan potopi in vlomi v podvodni trezor. Med snemanjem je moral Tom Cruise držati sapo pod vodo okrog šest minut in ob tem še igrati, da je padel v nezavest. Cruise se je tega naučil s pomočjo potapljača na dah, podvodne scene pa so snemali približno dva tedna. Treninga pa se ni udeležil le glavni igralec, ampak tudi zvezdnica zadnjih filmov te franšize Rebecca Fergussson, ki je prav tako sama izvedla veliko kaskaderskih podvigov, med drugim tudi skok iz velike višine, čeprav ima strah pred višino.


 

Prvih pet filmov Misija: Nemogoče je na voljo v videoteki DKino.

Članek je bil objavljen avgusta na Tehniku.
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *