28. LIFFeFilmFilmske nagrade 2018KinoVideo eseji

Video ocena: Krčenje (Downsizing)

Video ocena: Krčenje (Downsizing)

Krčenje je filmska mojstrovina, ki uporabi fantastičen element za prikaz njegovega vpliva na naš povsem realen svet. Ko norveški znanstveniki izumijo tehniko pomanjševanja ljudi in drugih bitij na nekaj centimetrov velikosti, se to izkaže kot možnost rešitve planeta, saj majhni ljudje porabijo bistveno manj prostora in naravnih virov. To vpliva tudi na gospodarstvo in njihove osebne finance, ker je pomanjšano vse ceneje, od hrane do nepremičnin in nakita.

Svet spoznamo skozi oči slehernika Paula, ki ga igra Matt Damon. Kljub trdemu delu jima z ženo ne uspe privarčevati dovolj za novo hišo, zato se odločita za pomanjšanje, vendar pa si ona v zadnjem trenutku premisli in tako ostane sam. To razkrije že napovednik, ki nato obljubi zgodbo o spoznavanju sreče po življenjski spremembi in iskanju samega sebe, a Krčenje ponudi veliko več kot to.

Za začetek je Matt Damon igralsko v najboljši formi zadnjih let, nič manj pa ne navdušita Christoph Waltz v vlogi srbskega prekupčevalca Dušana in skrita zvezda filma Hong Chau, ki v drugi polovici filma prevzame fokus zgodbe. Krčenje namreč ni zgolj ZF miselni projekt o vplivu nove tehnologije na družbo, temveč predstavi zanimive vpoglede na težave človeštva in mogoče načine reševanja sveta; tako osebnega sveta posameznika kot tudi našega planeta.

Film je naletel na mešane odzive pri kritikih in pri gledalcih v kinu. Morda je razlog zavajajoč napovednik, morda usihajoča priljubljenost glavnega igralca, a revolucionarne ideje za filmom in brezhibnost izvedbe bosta Krčenju skoraj zagotovo prinesla kultni status.

Ocena filma Krčenje (Downsizing)

Ocena TAKOJ V KINO! pomeni, da gre za film, ki ga priporočava in ga je fajn videti na velikem platnu.

Odličen izbor kakovostnih filmov kot je Krčenje je ponudil 28. festival Liffe. Tukaj najdete naš izbor najboljših filmov in njihovih ocen.

Tamara in Igor Harb

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *