DKinoFilmKinoVideoteke

Mladinski film Gajin svet in boj proti spletnemu nasilju

Scena iz filma Gajin svet

Mladinski film Gajin svet in boj proti spletnemu nasilju

Po filmih Gremo mi po svoje in Košarkar naj bo smo ponovno dobili mladinski film, ki bo napolnil kinodvorane do zadnjih kotičkov.

Gajin svet je zgodba o 11-letni Gaji, ki jo odlično odigra Tara Milharčič, navihani in iznajdljivi punci, ki poskrbi, da bo z družino vse v redu, kljub ločenemu življenju in zapletom s kriminalci. Gajina najstniška sestra Tea (Neža Smolinsky) se nevede zaplete s spletnim predatorjem, a jo Gaja s pomočjo prijatelja Matica, očeta in hudomušnega inšpektorja Haceta reši iz krempljev kriminalne združbe. Gajin svet tako nosi tudi pomembno sporočilo o nasilju na spletu.

Film Gajin svet je po priporočilih Kinodvora primeren za otroke stare 8 let in več.

Oglej si video oceno filma Gajin svet.


 

Gremo mi po svoje in njegovo nadaljevanje ste na voljo v DKinu, Gajin svet je v kinu.

Spletno nasilje

Film se dotakne vidika spletnega nasilja in prevar, s katerimi se otroci in mladostniki pogosto srečajo. V okviru projekta Odklikni, ozaveščanje o spletnem nasilju in nadlegovanju žensk in deklet, ki so ga skupaj s partnerji pripravili na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je nastala tudi raziskava Fakultete za družbene vede, ki je pokazala, da je med osnovnošolci v preteklem šolskem letu vsaj eno obliko nadlegovanja doživelo 56 % učenk in 50 % učencev v zadnji triadi ter 65 % dijakinj in 55 % dijakov. Spletni nadlegovalci so najpogosteje fantje, pri čemer fante najpogosteje nadleguje oseba z njihove šole, pri puncah pa pogosteje osebe izven šole.

Številke so visoke, posledice spletnega nadlegovanja pa nikakor niso zanemarljive, saj se pogosto odražajo kot strah, nemoč, stres in celo depresija. Raziskava je pokazala, da fantje nadlegovanje jemljejo manj resno in se nanj pogosto ne odzovejo, med tem ko imajo dekleta, pri katerih je nadlegovanje pogosteje povezano z njihovo osebnostjo in videzom oziroma pomeni vdor v zasebnost, tudi pogosteje resne posledice.

Gaja v filmu za pomoč prosi očeta in policijo, več o tem na koga se poleg staršev, učiteljev in svetovalnih služb v šolah lahko obrnemo v primeru nadlegovanja in o preventivnih ukrepih pa je na voljo v mobilni aplikaciji Odklikni (brezplačno na voljo v Google Play) in na spletni strani http://odklikni.enakostspolov.si.


 

Šopek odličnih filmov za otroke iz DKina

Če ste Gajin svet že videli, vam videoteka DKino ponuja še nekaj odličnih filmov za otroke, v katerih vas bodo očarali iznajdljivi in pustolovski otroci različnih starosti. Starostna priporočila so povzeta po priporočilih Kinodvora. Vsi filmi so na voljo v videoteki DKino.

Prespati pri prijateljici (6+)

Švedski film združi prvo izkušnjo spanja pri prijateljici s fantastičnim svetom. Ko Cerisia, nova učenka v šoli, k sebi povabi sošolko Siv, se ta ne more načuditi drugačnosti njenega doma, predvsem ponoči, ko med drugim sreča celo govoreča jazbeca.


 

Ptice selivke (7+)

Katka za rojstni dan dobi jajce, a ko se račka izleže, se naveže na prvo osebo, ki jo zagleda, na Katkino prijateljico Margo. A Margo je na invalidskem vozičku in za račko težje skrbi, pa tudi starša se račke želita znebiti. Margo in Katka se upreta in poskušata poskrbeti za račko ter ji pomagati zaživeti z novo račjo družino.


 

Učitelj žaba (6+)

Zabavna nizozemska zgodba o učitelju, ki se spreminja v žabo, tako kot so se že njegovi predniki. Za njegovo skrivnost najprej izve Sita, nato pa tudi ostali učenci. Na koncu morajo združiti moči, da ga rešijo pred požrešno štorkljo.


 

Rdeči pes modri (9+)

Avstralski film o slovesu od otroštva. Mick pripoveduje sinu zgodbo o dečku, ki se preseli k dedku v avstralsko divjino in tam najde psa Modrega, s katerim postaneta nerazdružljiva in skupaj doživita množico pustolovščin.

Besedilo je bilo septembra objavljeno na Tehniku.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *