28. LIFFeFilmKinoRomanca tedna

Filmska ocena: Columbus

John Cho in Haley Lu Richardson v filmu Columbus

Filmska ocena: Columbus

Meditativen film o medčloveških odnosih, romantičnih in družinskih, več zgodbe predstavi skozi vizualni jezik, predvsem s prikazom arhitekturnih elementov, kot pa skozi dialoge. Pa tudi ti niso slabi. Columbus je film o naslovnem mestu, predvsem pa o potrebi po modernizaciji človekovega razmerja s svetom, nekako v duhu modernistične arhitekture Columbusa v Indiani.

Avtor filma je video esejist Kogonada, ki je s prvencem presedlal iz računalnika za kamero in v filmu je na vsakem kadru mogoče čutiti razliko v pristopu. Kot je sam razložil, je precej natančno vedel, katere kadre hoče in kako jih bo zložil v celoto, tako da je bilo na snemanju bistveno lažje. Zgodba se osredotoča na slavnega arhitekta, ki se v prvih kadrih filma med ogledom znamenitosti v Columbusu onesvesti, njegova asistentka pa pokliče na pomoč sina, Jina. Ta prileti iz Seula, kjer živi in dela, in se nastani v očetovi sobi, vseeno pa ne ve natančno, kaj si začeti, saj sta bila z očetom odtujena in se že leto dni nista pogovarjala. Med postopanjem spozna mlado navdušenko nad arhitekturo Casey s katero kmalu stketa pristno prijateljstvo.

Večino filma tako spremljamo Jina in Casey kako postopata po mestu in debatirata o čustvih in razmerjih z uporabo metafor okoliške arhitekture ter obratno – v stavbah in njihovih linijah, funkcijah ter nenavadnih podrobnostih najdeta odgovore na osebne tegobe in načine sprejemanja življenjskih sprememb. Dialogi v njihovi pristnosti in odkritosti spominjajo na filme Richarda Linklaterja, denimo Pred sončnim zahodom ali pa Zadeti in zmedeni. Po drugi strani preračunljiva postavitev kadrov in ljudi v njih ter izdatna uporaba simetrije in odsevov spominjata na japonske ustvarjalce in deloma tudi na Wesa Andersona, le brez prikupne čudaškosti. Režiserjevo naslanjanje na vizualne metafore, ki označujejo odnose med liki, je za pozornega gledalca mestoma skoraj preveč očitno, predvsem ob uporabi dolgih in statičnih kadrov, ki jih še toliko bolj izpostavijo. Vseeno je v interakciji z ostalimi filmskimi elementi razvoj likov in njihovih odnosov še zmeraj subtilen, naraven in pripelje gledalca do katarze.

V glavnih vlogah nastopita John Cho, ki je zaslovel v filmih Zadeta modela (Harold & Kumar Go to White Castle) in novih Zvezdnih stezah, ter Haley Lu Richardson, ki je navdušila na lanskem Liffu v romantični drami o odraščanju V sedemnajstem (The Edge of Seventeen).

Columbus je nujen ogled za vsakega filmofila, predvsem zaradi občudovanja Koganadovega obvladovanja vizualnega filmskega jezika. Nič manj ne bo navdušil ljubiteljev arhitekture, ki je redko tako v ospredju filma, zaradi pristnega razvoja odnosov med ljudmi pa je tudi idealen film za zmenek, saj ponudi veliko iztočnic za pogovor.

RežijaKogonada.  IgrajoJohn Cho, Haley Lu Richardson, Parker Posey.

5 namigov: 28. ljubljanski filmski festival LIFFe

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published.