FilmKinoSnema se

Snema se: Maščevalci: Brezmejna vojna (Avengers: Infinity War), 2018

Snema se: Maščevalci: Brezmejna vojna (Avengers: Infinity War), 2018

Končno smo dobili prvi napovednik za enega najbolj masovnih filmov vseh časov, ob katerem je Titanik videti kot študentski film, trilogija Gospodar prstanov anemična, Dunkirk sprehod po plaži. Maščevalci: Brezmejna vojna je tretja združitev superjunakov in v kino prihaja desetletje po prvem Iron Manu, ki je začel celotno Marvelovo filmsko vesolje.

© Marvel

Zgodba tretjih Maščevalcev bo najprej razrešila konflikt iz zaključka filma Stotnik Amerika: Državljanska vojna, da bodo lahko vsi superjunaki združili moči proti vesoljskem titanu Thanosu. Njegov prihod se napoveduje že od prvih Maščevalcev, saj je on stal za Lokijem in vesoljci, ki so napadli Zemljo, prav tako je bil v ozadju pri Varuhih galaksije in v sceni po napisih v Ultronovi dobi, njegovo ladjo pa smo videli tudi v zadnji sceni aktualnega Thor: Ragnarok. V stripih je Thanos eno najmočnejših bitij v vesolju, sploh, ko dobi v roke t.i. kamne neskončnoste. Ti so v filmih iz Marvelovega vesolja pogosto služili kot maguffin (tj. tista stvar, ki so jo vsi hoteli imeti): modra zadeva v Maščevalcih, rumena v Ultronovi dobi, bela v Varuhih galaksije, zelena v Doktorju Strangeu. Če bi Thanos dobil vse in si jih nadel na svojo rokavico, bi lahko zavladal vesolju ali ga celo uničil. Ampak Maščevalci in Varuhi galaksije mu tega seveda ne morejo dovoliti.

Prelomne točke

Z dodajanjem novih junakov je Marvelovo filmsko vesolje postalo prenatrpano, zvezdniški igralci pa z vsakim novim uspehom predragi, zato je nedvomno čas za »čiščenje«. V Brezmejni vojni lahko pričakujemo smrt vsaj enega, če ne dveh junakov iz osnovne trojice, torej Iron Mana, Stotnika Amerike ali Thora. Morda se bomo poslovili tudi od katerega od Varuhov galaksije, medtem ko je usoda novih junakov, torej Spider-Mana, Doktorja Strangea in Črnega panterja dokaj varna. No, resnici na ljubo je povsem mogoče, da bi jih umrlo več, morda celo večina, pa bi jih nato povrnili s potovanjem skozi čas (kar omogoča zeleni kamen neskončnosti, ki ga ima trenutno Strange), projektom Tahiti (kot so agenta Coulsona v Agentih S.H.I.E.L.D.) ali kakšnim drugim, manj očitnim trikom. Do prihoda filma v kino ne bo nič jasnega, a glede na izjave igralcev glede prihodnosti je najbolj verjetno, da se bo poslovil Stotnik Amerika, saj ima Chris Evans režiserske ambicije, ali pa Iron Man, saj ima Robert Downey Jr. pogodbo s studiem, ki si je ta ne more več privoščiti.

Chris Evans kot Stotnik Amerika v filmu Stotnik Amerika: Državljanska vojna.
Foto: © Marvel

Gladka zmaga ali poraz?

Čeprav ni dvoma, da bodo Maščevalci slavili v finančnem izkupičku, pa ni nujno, da bodo v Brezmejni vojni premagali Thanosa. Režiserja Anthony in Joe Russo namreč hkrati snemata tudi nadaljevanje, ki zaenkrat še nima naslova. Prvotna ideja je bila, da naj bi bila Brezmejna vojna razdeljena v dva filma, a so se nato odločili, da bo ta zgodba podana v enem filmu, medtem ko za nadaljevanje ne želijo razkriti naslova vse do premiere Brezmejne vojne. Najbolj logična razlaga je, da bi naslov drugega filma razkril konec prvega, a zaenkrat se še ni pojavila prevladujoča teorija, katera zgodba iz stripov bi lahko bila inspiracija za kaj takega. Kakor koli, Marvel za milijardo dolarjev snema dva epska filma hkrati predvsem, da bi pri tem privarčeval. Veliko preprosteje je namreč vse te igralce uskladiti za eno rundo snemanja kot za dve. Glede prihodkov od prodaje kino vstopnic pa oba filma skupaj lahko skoraj zagotovo računata na 2 milijardi dolarjev, če bo šlo vse res kot po maslu pa celo 3.

Za kamero in pred njo

Režiserja filma sta brata Joe in Anthony Russo, ki sta začela s televizijskimi serijami (predvsem odlična Community), na filmu pa jima je uspel preboj z drugim Stotnikom Ameriko, ki je za več stopenj povzdignil naslovnega junaka in celotno Marvelovo filmsko vesolje. Scenarista sta Christopher Markus in Stephen McFeely, ki sta podpisana pod vse filme o Stotniku Ameriki, večino Thorov, serijo filmov Zgodbe iz Narnije in za nameček še pod dvema odbitima mojstrovinama: Dvigni in Življenje in smrt Petra Sellersa. Skratka, dober pedigre. Pred kamero pa bo prava gneča, saj bodo moči združili (po skupinah):

Izvirni Maščevalci: Tony Stark / Iron Man (Robert Downey Jr.), Thor (Chris Hemsworth), Steve Rogers / Stotnik Amerika (Chris Evans) in Bruce Banner / Hulk (Mark Ruffalo), Natasha Romanoff / Črna vdova (Scarlett Johansson), Clint Barton / Hawkeye (Jeremy Renner) in James Rhodes / War Machine (Don Cheadle).

Plakat za film Maščevalci.
Foto: © Marvel Studios

Novi Maščevalci: Peter Parker/Spider-Man (Tom Holland), Scott Lang / Ant-Man (Paul Rudd), Vision (Paul Bettany), Sam Wilson / Falcon (Anthony Mackie), T’Challa / Črni panter (Chadwick Boseman) in Wanda Maximoff / Scarlet Witch (Elizabeth Olsen).

Varuhi galaksije: Peter Quill / Star Lord (Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldana), Mantis (Pom Klementieff), Drax (Dave Bautista), Groot (Vin Diesel), Rocket Raccoon (Bradley Cooper) in Nebula (Karen Gillan).

Scena iz filma Varuhi galaksije 2.
Foto: © Marvel

Poleg njih naj bi se pojavilo tudi cel kup stranskih likov iz prejšnjih filmov, med drugim Loki (Tom Hiddleston, Zbiralec (Benicio Del Toro), Valkyrie (Tessa Thompson), Wong (Benedict Wong), Bucky Barnes / Zimski vojak (Sebastian Stan) in Pepper Potts (Gwyneth Paltrov), čeprav za slednjo ni jasno, če še ima supermoči, ki jih je dobila v Iron Man 3.

Za drugi film je napovedana še Carol Danvers oz. Stotnica Marvel, ki jo bo upodobila oskarjevka Brie Larson, vendar skoraj zagotovo lahko pričakujemo kakšno sceno z njo tudi v prvem, morda po napisih.

Kljub enormnemu številu igralcev, zasedba vključuje le 3 oskarjevce, Brie Larson, Gwyneth Paltrov in Benicia Del Tora, po številu nominacij pa prednjači Bradley Cooper s štirimi, medtem ko ima Mark Ruffalo 3, Robert Downey Jr. in Jeremy Renner po 2, Josh Brolin, Don Cheadle in Benedict Cumberbatch pa po eno.

Ali bo vredno ogleda?

Nobenega dvoma ni, da bo Brezmejna vojna spektakel kot ga še nismo videli, a pri tako glomaznem obsegu obstaja resna nevarnost, da film ne bo dosegel pričakovanj. Če denimo vsak izmed zgoraj naštetih igralcev dobi 2 minuti v ospredju, je to že skoraj cela ura, za humor in akcijo pa je potrebno še več časa. Precej neodobravanja med oboževalci je prinesla Thanosova podoba, ki se mnogim zdi nedodelana in dolgočasna, a pravi izziv za tega junaka bo manifestacija zadostno epske nevarnosti, da bo vreden odziva vseh zbranih junakov. Že samo letos smo imeli več primerov premalo izrazitih negativcev, predvsem seveda v Ligi pravičnih, čeprav svojih junakov nista bila vredna niti  Hella in Ares, ki sta se pojavila v sicer odličnih Thor: Ragnarok in Čudežna ženska.

Cate Blanchett v filmu Thor: Ragnarok.
Foto: © Marvel

Kakor koli, Maščevalci: Brezmejna vojna bo skoraj zagotovo najbolj gledan film leta 2018, njegovo nadaljevanje pa se bo leto dni kasneje za ta naslov moralo trdo boriti z zaključkom aktualne trilogije Vojne zvezd.

Režija: Anthony Russo, Joe Russo. Igrajo: Scarlett Johansson, Karen Gillan, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Elizabeth Olsen, Tom Holland, Chris Pratt, Benedict Cumberbatch, Mark Ruffalo, Zoe Saldana, Pom Klementieff, Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Josh Brolin, Sebastian Stan, Chris Evans, Cobie Smulders, Dave Bautista, Vin Diesel, Jon Favreau, Bradley Cooper, Benicio Del Toro, Paul Rudd, Chadwick Boseman, Gwyneth Paltrow, Paul Bettany, Sean Gunn, Anthony Mackie, Don Cheadle, Benedict Wong.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *