DKinoFilmFilmske nagrade 2018KinoVideoteke

Ocena: Vojna za planet opic (War for the Planet of the Apes)

Šimpanz Cezar v filmu Vojna za planet opic (War for the Planet of the Apes)

Ocena: Vojna za planet opic (War for the Planet of the Apes)

Vojna za planet opic je zgolj zadovoljiv zaključek trilogije.

Zaključek trilogije, ki prikazuje zamenjavo na vrhu prehranjevalne in intelektualne verige na planetu, je ravno tako temačen kot prva dva filma, vendar pa nekoliko pretirava s simbolizmom. Opice si pod poveljstvom šimpanza Cezarja želijo samo mirno živeti v gozdu, vendar jih človeška vojska neutrudno napada. Medtem ko so prvi prikazani kot nekakšni plemeniti divjaki, so slednji fašistična in krvoločna diktatura, ki pred seboj vidi zgolj smrt. Kot nakaže že naslov, gre za vojni film, pri čemer je zadnji del postavljen v vojaško taborišče, kjer tematika in ikonografija pogosto spominja na predzadnji film Angeline Jolie, Neuklonljiv. Kar ni kompliment.

Deloma je to tudi rezultat smelega režijskega pristopa, saj sta v tem filmu le še dva dodelana človeška lika, pri čemer je eden psihopatski antagonist v podobi Woodyja Harrelsona, druga pa je nema mlada deklica. Večina dialogov je tako v znakovnem jeziku s podnapisi in v kretnjah, medtem ko so v prvih dveh filmih ljudje igrali ključne vloge. Tak način podajanja in izmenjave informacij upočasni tempo v prvem delu, ko je veliko ekspozicije in v kombinaciji s pretiranim simbolizmom ne naredi junakov prepričljivih. V sredinskem delu filma, ko akcija dobi zagon, se film precej bolje obnese, a ga v zadnjem delu zloraba simbolizma skupaj z občasno neposrečenimi poskusi humorja ponovno ustavi.

Kot zaključek trilogije je film najšibkejši člen, a vseeno pripelje zgodbo do zadovoljujočega zaključka in upajmo, da bo pri tem tudi ostalo.

Režija: Matt ReevesIgrajo: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn.

Ocena filma Vojna za planet opic: Vredno ogleda

Ocena vredno ogleda pomeni, da gre za film, ki ga priporočamo vsakomur in kadar koli.

Napovednik filma Vojna za planet opic

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *