FilmFilmske nagrade 2018Kino

Kaj je to Iztrebljevalec 2049 in ali upraviči pričakovanja?

ryan gosling in ana de armas v filmu iztrebljevalec 2049 (blade runner 2049)

Kaj je to Iztrebljevalec 2049 in ali upraviči pričakovanja?

Iztrebljevalec velja za enega najboljših ZF filmov vseh časov, a je ob prihodu v kino pogorel tako pri kritikih kot pri gledalcih. Nadaljevanje, Iztrebljevalec 2049, je te dni naletelo na precej boljši sprejem, ampak ali bo imelo tudi podobno dolgotrajni vpliv?

OPOZORILO: Brez skrbi, članek ne razkriva ključne vsebine Iztrebljevalca 2049, zato kar berite naprej, tudi če si filma še niste ogledali.

1. Iztrebljevalec 2049 je dober film

Agregat filmskih kritik Rotten Tomatoes trenutno pripisuje filmu 90 %, kar pomeni, da je veliki večini kritikov zelo všeč. Tudi gledalci se strinjajo in kaže, da bo prvi vikend zelo uspešen in bo filmu mednarodno prinesel okrog 100 milijonov dolarjev. Razlog je očiten: Iztrebljevalec 2049 je dober film. Uspešno združi akcijo, filozofska razmišljanja in osupljivo vizualno podobo, tako da deluje kot organsko nadaljevanje izvirnika.

Ryan Gosling v filmu Blade Runner.
Foto: Sony Pictures

2. Tok zgodovine prihodnosti

Vzporedno ob Iztrebljevalcu 2049 so nastali še trije kratki filmi, ki osvetlijo ključne dogodke med prvim in drugim filmom. Prvi, 2036: Nexus Dawn, predstavi sestanek na katerem pade odločitev za vrnitev replikantov, v drugem, 2044: Nowhere to Run, pa spoznamo replikanta Sapperja Mortona (Dave Bautista), ki se odloči za sočutje v vse bolj krutem svetu. Oba je posnel Luke Scott, sin Riddleyja Scotta, režiserja izvirnika in producenta nadaljevanja. Najbolj zanimiv je tretji, Black Out 2022, petnajstminutna anima v režiji Šiničira Watanabeja, sicer avtorja priljubljene serije Cowboy Bebop. Ta predstavi napad replikantov na osnove digitalne infrastrukture, ki uniči vse arhive in reši replikante pred pregonom. Ogled predfilmov ni obvezen, saj so dogodki razloženi tudi znotraj Iztrebljevalca 2049, vseeno pa so estetsko doživetje in mojstrski primeri izgradnje oziroma nadgradnje sveta.

3. Svet je še bolj temačen, a v njem je več upanja

Ekološko opustošen svet leta 2049 je še bolj moreč kot tisti iz izvirnika, a v njem spoznamo like, ki imajo veliko upanja za prihodnost. Večina ljudi je apatičnih in osredotočenih na vzdrževanje statusa quo in v tem jim je povsem podoben tudi glavni junak, replikant in iztrebljevalec K, ki ga upodobi Ryan Gosling. Film predstavi tudi številne replikante in holografsko umetno inteligenco Joi, ki so polni upanja, cenijo življenje in delujejo za boljšo prihodnost vseh. Proizvajalec replikantov Niander Wallace, ki ga igra Jared Leto, je megaloman s kibernetičnimi nadgradnjami telesa in božjim kompleksom, medtem ko umetno ustvarjena bitja iščejo zgolj čustva in pripadnost.

4. Kdo je pravzaprav K?

Zgodba glavnega junaka K-ja se začne kot policijska preiskava, ki se spreobrne v iskanje globljih življenjskih resnic in preučevanje temeljev na katerih stoji svet. Ta struktura je enaka kot v Iztrebljevalcu, a med njima je tudi kup razlik. Tako se K zaveda, da je replikant in je s tem tudi zadovoljen. Njegovo osamljeno življenje izpopolnjuje virtualno dekle Joi, ki jo igra Ana de Armas. V njuni romanci je mogoče najti nekaj omejenih vzporednic s filmom Ona, in čeprav so tudi tukaj zelo izpostavljene iluzije, ki si jih gradimo ljudje oziroma bitja z zavestjo, je fokus Iztrebljevalca 2049 drugje.

Scena iz filma Iztrrebljevalec 2049.
Foto: Sony Pictures

Zanimiva je tudi asociacija na Franza Kafko in njegov roman Grad, kjer je glavnemu junaku prav tako ime K. Tudi replikant pogosto ne pozna svoje prave naloge in resnice o njej, se občasno vrti v krogih in ima ljubico, ki jo drugi jemljejo za manjvredno. Vseeno pa gre v Iztrebljevalcu za zelo aktivnega protagonista, ki pride zadevi do dna, pa čeprav odgovori, ki jih najde niso tisti, ki jih je želel najti.

5. Vzporedna resničnost?

Dogodki v izvirnem Iztrebljevalcu se odvrtijo v letu 2019, a brez skrbi, Los Angeles čez dve leti skoraj zagotovo ne bo videti kot pekel, saj nadaljevanje potrjuje, da se ta zgodba odvija v neki vzporedni resničnosti. Eden od dokazov so še zmeraj prisotni oglasi za Pan Am, letalsko družbo, ki je propadla leta 1991. Po drugi strani se v obeh filmih pojavijo tudi oglasi za Atari, pa je ta bankrotiral in se nato vrnil kot blagovna znamka dveh različnih podjetij. Morda bomo kmalu videli ponovni vzpon Pan Ama. In takoj za tem najbrž še replikante.

Iztrebljevalec 2049 je že v kinu in je vreden ogleda v čim boljši kakovosti. Če imate možnost, izberite dvorano s projekcijo v 4K. Direktor fotografije Roger Deakins, ki je bil že 13. krat nominiran za oskarja, ga bo to pot najbrž zasluženo tudi prejel.

Kar se tiče vprašanja iz začetka, ali bo Iztrebljevalec 2049 imel tako dolgotrajni vpliv kot izvirnik, pa bo odgovor dala prihodnost. To je nedvomno eden boljših filmov leta in videlo ga bo veliko ljudi. Vprašanje pa je, ali se bo uspel dovolj močno zapisati v podzavest tistih gledalcev, ki bodo sami kasneje ustvarjali filme in drugo umetnost, da se bodo podobe in ideje filma širile še naprej? Najbrž ne, bo pa nedvomno podaljšal vpliv in prezenco izvirnika daleč v prihodnost.

Napovednik filma Iztrebljevalec 2049 (Blade Runner 2049)

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *