SerijaTV

Serija The Terror: zgodovina in groza

Serija The Terror

Serija The Terror: zgodovina in groza

Serija The Terror nas ponese na konec sveta, v mraz in neskončno belino, kamor sta se leta 1845 podali britanski ladji HMS Erebus in HMS Terror v iskanju severozahodnega prehoda čez Arktiko.

Ladji sta izginili, njuna usoda pa je ostala skrivnost vse do leta 2014, ko so našli Erebus zakopan v ledu. Ustvarjalci serije so vzpostavili temačno vzdušje, v katerem junake pestijo hude vremenske razmere in bolezni, za nameček pa nanje preži še neznana pošast.

Desetdelna serija The Terror je na sporedu vsak četrtek ob 22. uri na kanalu AMC.

Opozorilo: Če si niste ogledali še nobenega dela serije, nadaljujete na lastno odgovornost, članek razkriva zgodbo prvih nekaj delov.

 

Resničnost in fikcija

Izginotje obeh ladij je dolga leta burilo domišljijo, saj številne odprave nikakor niso odkrile ostankov ladij. Pojavljale so se razne teorije in ugibanja, dokler leta 2014 niso dokončno našli ladje Erebus, dve leti kasneje pa še Terror. Že pred tem je leta 2007 Dan Simmons napisal roman o dogajanju na odpravi, ki je tudi osnova za serijo. V tej zgodbi je vključil veliko zgodovinskih dogodkov in oseb, a je usodo propada na ledu nadgradil z nadnaravnim elementom, pošastjo, ki preži na ujeto posadko.

K odkritju obeh ladij so pomagale tudi inuitske zgodbe o videnjih odprave. Tudi v seriji smo doslej že spoznali dva Inuita, očeta, ki so ga raziskovalci pomotoma ustrelili in ubili, in hčer, ki sicer ne pove veliko, a kot smo videli, jo pošast pusti pri miru, pravzaprav, po smrti očeta celo poskrbi zanjo.

Zgodovinska podlaga

Serija ohranja resnična imena članov posadke; odpravo je vodil John Franklin na ladji Erebus, medtem ko je bil poveljnik ladje Terror Francis Crozier. Kapitan Franklin je bil pred to odpravo že na Arktiki, a se je kasneje vrgel v politiko in je imel za sabo neuspešno politično kariero. S tem projektom je poskušal popraviti svoj sloves. Pri tem mu je pomagala tudi žena, ki se je po izginotju ladij ves čas neumorno trudila organizirati iskalne akcije.

John Franklin je bil precej manj sposoben pomorščak kot njegov namestnik Francis Crozier, a žal slednji ni bil posebej priljubljen. Melanholični Irec je verjel, da je vedno treba biti pripravljen na najhujše. Prav odnosi med temi liki ter prikaz družbene razslojenosti na ladji najbolj prepričajo v ogled, navdušita pa tudi scenografija in kostumografija, saj dobiš občutek, da si skupaj z junaki v strašnem mrazu, pa čeprav so večino serije posneli kar v studiu na Madžarskem, nekaj pa tudi na otoku Pagu.

 

 

Mojstri groze in igre

Zgodba izgubljenih raziskovalcev na Arktiki, ki jim preti pošast, je kot naročena za Ridleya Scotta, režiserja Osmega potnika, ki pogosto sodeluje tudi pri produkciji TV serij. Izjemna je tudi igralska ekipa. Jared Harris, stari znanec TV ekranov, ki je med drugim navdušil v seriji Oglaševalci, je Francis Crozier, Johna Franklina pa igra Ciarán Hinds, ki se ga ljubitelji Igre prestolov zagotovo spomnite kot Manca Ryderja.

Kam naprej?

Zaključek je jasen, raziskovalci seveda ne bodo preživeli te težke preizkušnje, a po doslej predstavljenem nas zanima, kako bodo dočakali svoj konec. V prvih delih smo ugotovili, da jih pesti bolezen, v četrtem delu pa, da na njihovi sledi zagotovo ni medved, temveč nekaj bolj nadnaravnega. Medtem možje počasi padajo, eden za drugim, tako da se nikar ne navežite na junake, saj podobno kot v Igri prestolov in Živih mrtvecih, umrejo tudi tisti, za katere se zdi, da so glavni liki. Dlje kot se bodo možje podali, večja grožnja pa bodo tudi eden drugemu.

 

Besedilo je bilo aprila objavljeno na Tehniku.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *