BeremoHBO GoTVVideoteke

Mi, otroci s postaje ZOO: Brezno drog in propada v sveži podobi

Mi otroci s postaje ZOO

Mi, otroci s postaje ZOO: Brezno drog in propada v sveži podobi

Zgodba o nevarnostih heroinske omame Mi, otroci s postaje Zoo velja med mladostniki za kultno knjigo že štiri desetletja od izida, nova serija pa skuša zgodbo prenesti novim generacijam.

Avtorica in protagonistka zgodbe je Christiane F., ki je odraščala v sedemdesetih v Zahodnem Berlinu. Pri dvanajstih je začela eksperimentirati z mamili, pri štirinajstih je svojo heroinsko odvisnost podpirala s prostitucijo. Ko se je kot priča pojavila na sojenju, sta jo kontaktirala novinarja revije Stern Kai Hermann in Horst Rieck in se dogovorila z njo, da jima pove svojo zgodbo. Ta je najprej izšla v obliki raziskovalnih člankov za revijo, kasneje pa kot slovita knjiga, Mi, otroci s postaje Zoo (na voljo tudi v slovenščini). Napisala sta jo novinarja, a se je založnik skupaj z njima in Christiane dogovoril, da bo zaradi avtentičnosti podpisana ona. Dve leti po izidu knjige in prevodu v večino evropskih jezikov je nastal tudi film z naslovom Christiane F., ki je postal fenomen sam po sebi.

Usoda Christiane v zgodbi in v resničnem življenju je bila revolucionarna, saj je bilo dotlej splošno mnenje, da so narkomani načeloma ljudje z roba družbe, beatniki in protagonisti pesmi Loua Reeda. Christiane F. pa je pokazala, da so to lahko tudi povsem običajni najstniki, tako rekoč otroci, in to iz povsem povprečnih družin. Knjiga tudi odlično ujame njene razloge za jemanje drog ter evforijo, ki jo te prinašajo in ki se sprva krasno stopnjuje. Seveda pa mamila terjajo svoj davek in skozi zgodbo Christiane večkrat in vsakič bolj trpi pri odvajanju od njih, a običajno hitro pade nazaj v stare tirnice. Kmalu se poda tudi v prostitucijo in krajo, kar pa vodi v vse večje nevarnosti.

Od heroina do slave

Na koncu knjige je Christiane F. »čista« in se odseli iz Berlina, kar se je zgodilo tudi v resničnem življenju s Christiane Felscherinow, kot ji je v resnici ime. Z uspehom knjige je postala slavna in se celo družila s pisatelji kot so Patricia Highsmith (Nadarjeni gospod Ripley), Patrick Süskind (Parfum) in starosto beatnikov Williamom S. Burroughsom (Goli obed) ter ljubimkala in posnela ploščo z enim od članov nemškega banda industrijskega rocka Einstürzende Neubauten. Na premiero filma Christiane F. je prišla v spremstvu Davida Bowieja, ki je bil velik oboževalec knjige, saj je v njej omenjen in je tudi osebno poznal berlinsko heroinsko sceno. Pravzaprav sta se Bowie in njegov prijatelje Iggy Pop v sedemdesetih preselila v Berlin, da bi se znebila zasvojenosti z mamili, kar jima je – po nekaj neuspelih poskusih – tudi uspelo in sta v tem času ustvarila tudi kopico odlične glasbe.

Christiano je njena popularnost pričela motiti, ko je ugotovila, da je postala vzornica t.i. heroin chic estetike in da je postaja podzemne železnice pri živalskem vrtu turistična atrakcija. A glede tega ni mogla narediti ničesar. Medtem ko je njena zgodba nekaterim služila kot opozorilo pred nevarnostjo omame, je druge prav to privlačilo; kaj je tako čudovitega na heroinu, da je bila pripravljena iti skozi vse za naslednji fiks. To je bila tudi tema, ki so jo v devetdesetih ponovno raziskovali pisatelji, glasbeniki in filmarji, ko so nastajala prelomna dela, kot so Šund, Trainspotting, Rekvijem za sanje in seveda berlinska faza U2, ki vsebuje celo pesem Zoo Station.

Tudi nova nemška serija se loteva teh vprašanj, a zgodbo nekoliko razširi z dodanimi perspektivami Christianinih prijateljev. Za razliko od knjige in filma iz leta 1981 so protagonisti tukaj nekoliko starejši, skoraj polnoletni, 25-milijonski proračun pa prinese pretirano spolirano in glamurizirano podobo mesta in junakov. Zaradi tega je bila serija deležna mnogih kritik med oboževalci knjige, drugi gledalci pa so jo vseeno sprejeli pozitivno. Čeprav se vzroki za iskanje izhoda ali zatočišča v drogah skozi zgodovino ne spreminjajo, pa so sodobne družbene okoliščine vseeno bistveno drugačne, tako da je zgodba Christiane F. tudi v novi podobi zgodovinski dokument, medtem ko novejše serije, kot je Evforija, bolj iskreno prikažejo s kakšnimi težavami se soočajo današnji mladostniki ob stiku s svetom mamil.

Serija Mi, otroci s postaje ZOO je na voljo v celoti v videoteki HBO GO.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *