HBO GoSerijaTVVideoteke

Evforija: Najbrž najbolj kontroverzna serija leta

Evforija: Najbrž najbolj kontroverzna serija leta

Najstniki seksajo in se drogirajo. To je osrednja tema nove serije Evforija, ki je takoj po premieri požela enako mero zgražanja kot pohval.

Zgodba spremlja 17-letno Rue, ki ob zaključku poletnih počitnic prispe iz klinike za odvajanje od mamil, kamor so jo napotili po predoziranju. Dekle nima niti najmanjše želje po treznosti in se hitro znajde na vrtiljaku tabletk, praškov in smotk, medtem pa se trudi navigirati med srednješolskimi klikami in šolskimi obveznostmi. Junakinja je še toliko bolj učinkovita, ker jo igra nekdanja Disneyjeva zvezdnica Zendaya, ki jo lahko videli tudi v novem Spider-Manu. To je precejšnji preskok za nekdanjo mladinsko zvezdnico, ki išče zahtevnejše in bolj drzne vloge in glede na prikazano v Evforiji, je to vsekakor prava odločitev.

Čeprav osrednja, je Ruina zgodba zgolj ena od mnogih, ki jih serija spremlja. V ospredju je tudi njena nova prijateljica Jules, trans dekle, ki si skuša izoblikovati svoje mesto v svetu, ob tem pa se zapleta v nenavadna razmerja, tukaj sta tudi na videz srečen par Nate in Maddy, stereotipna športnik in navijačica, ki pod površjem skrivata precej razburkan odnos, pa mlada Kat, ki po prvi spolni izkušnji odkrije svojo spolno privlačnost. Liki so večplastni in dodelani, tako da pri nobenem od njih gledalec ne dobi občutka, da so namenjeni zgolj predstavitvi neke družbeno relevantne teme, čeprav je to vsekakor ena izmed ključnih premis serije.

Seks in droge in mobilni telefon

Kot omenjeno, se serija osredotoča na prikaz spolnosti in uporabe/zlorabe mamil med mladimi, nič manj pomembna pa ni uporaba sodobnih tehnologij, predvsem mobitelov. Kot že v prvem delu razloži Rue, je vsakršno moraliziranje glede golih fotografij zgolj prazno sprenevedanje, saj so te valuta dokazovanja ljubezni in si jih pošiljajo vsi. Še več, pridiganje dekletom, da naj se ne fotografirajo gole, je hinavsko, saj so prave tarče za izkoreninjene zlorabe teh fotografij fantje, ki jih izmenjujejo prek zaklenjenih in šifriranih oblačnih omrežij. A serija hitro pokaže, da so dekleta daleč od ubogih žrtev, ki bi jih tovrstni incidenti sesuli, saj poznajo zakonodajo in hitro zabrusijo, da so šele 17, ter da je ogled ali lastništvo tovrstnih vsebin otroška pornografija in strogo kaznivo. Kar hitro ustavi vsakogar, ki bi želel kar koli komentirati, celo ravnatelja.

Medtem ko sta Zendaya in Hunter Schafer, ki igra transspolno Jules, sama ustvarila karieri s trdim delom že od zgodnjih let – Schafer se je uveljavila kot manekenka – pa njeno prijateljico Lexi igra Maude Apatow, hči režiserja in producenta Judda Apatowa (Napumpana, 40-letni devičnik) in igralke Leslie Mann (Ne z mojo hčerko), ki je doslej večinoma igrala v epizodnih vlogah v očetovih filmih in serijah. Tudi avtor serije in režiser polovice epizod Sam Levinson prihaja iz filmske družine (oče Barry je med drugim dobil oskarja za dramo Rain Man), vendar Evforija ni projekt, ki bi mu ga priskrbel oče, temveč ga je izbral zaradi lastnih težavnih izkušenj z mamili in odvajanjem ter celo zaužitjem prekomernega odmerka. On skrbi za natančnost in pristnost tega vidika zgodbe, medtem ko je vplive tehnologije na zasebnost preučeval že v svoji lanski filmski uspešnici Narod morilcev.

Zgroženi starši

Takoj po premieri je serija doživela burne odzive tako v javnosti, kot med kritiki, pa tudi po družabnih omrežjih. Medtem ko so nekateri kritizirali serijo, da skuša predvsem šokirati in nima prave vsebine, so drugi hvalili svežo vizualno podobo, izpiljene pristope v montaži in drznost. Sami najstniki – ki so tudi osnovna ciljna publika serije – so povečini skomignili z rameni in prikimali, da je vse res, ampak, da jih zdaj, ko si bodo serijo bržkone ogledali tudi njihovi starši, čaka dilema, ali naj lažejo, da oni že niso taki, ali pa se pripravijo na resen pogovor. Večina odraslih je namreč docela pretresenih zaradi eksplicitne seksualnosti in novih dimenzij, ki jih v že tako težavna najstniška razmerja vnašajo sodobne komunikacijske tehnologije. Vseeno pa pozabljajo, da so tovrstni škandalozni vpogledi v najstniško neukročenost stalnica vsake generacije in da so tudi sami v mladosti gledali filme kot so Mularija, Ken Park in Tolpa, še starejši pa brali knjige kot so Manj kot nič, Na cesti in Varuh mlade rži, ki danes veljajo za klasike.

Če uporabljate NEO, samo pritisnite gumb z mikrofonom in recite “Evforija”.

Foto: HBO

Prvič objavljeno na blogu Tehnik.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *