DokumentarnoHBO GoTVVideoteke

Dokumentarci o zločinih: Groza morilčevih dejanj in kremplji kulta

Scena iz serije Vzela me bo noč (I'll be gone in the dark)

Dokumentarci o zločinih: Groza morilčevih dejanj in kremplji kulta

Kriminalke so eden najbolj priljubljenih žanrov, a dokumentiranje pravih zločinov je še bolj pretresljivo od fiktivnih in nič manj popularno. Pod drobnogled smo vzeli dve odlični dokumentarni seriji, Vzela me bo noč (I’ll Be Gone in the Dark) in Zaobljuba (The Vow).

Podrobna poročila podrobnosti zločinov, predvsem umorov, že od nekdaj fascinirajo bralce in čeprav je to v osnovi domena tabloidov, so znotraj žanra nastali tudi literarni presežki, kot je Hladnokrvno Trumana Capota. Ta je doživela tudi dve sloviti filmski adaptaciji, na zadnje leta 2005, ko je vloga pisatelja prinesla oskarja Philipu Saymorju Hoffmanu. A tovrstna dela so izjeme, tako v besedi kot v podobah, kjer žanr dominirajo na hitro posnete in senzacionalistično zmontirane serije s kombinacijo dramatizacij in intervjujev, ki nosijo naslove kot Umor me je izbral, Smrtonosne skrivnosti in Umori v močvirju, ki jih vrtijo na Discovery ID Xtra in CBS Reality.  Seveda imajo te svoje oboževalce, tako kot vsak priljubljen žanr, a njihov šablonski format in pretiran fokus na poskuse šokiranja mnoge odvrneta. 

Vzela me bo noč

Ravno tako kot je Capote z raziskavo okoliščin umora družine Clutter ustvaril umetniško delo, je to uspelo tudi Michelle McNamara, njeno zgodbo pa je lani v odlično dokumentarno serijo prelila nominiranka za oskarja Liz Garbus. Vzela me bo noč je zgodba o iskanju serijskega posiljevalca in morilca, ki je bil znan pod različnimi imeni, saj je tekom svoje več kot desetletje trajajoče »kariere« ustrahoval različne kraje, preiskovalci pa zločinov dolgo niso povezali. Serija se sprva osredotoča na McNamaro in njene pristope k raziskavi, a pravi fokus hitro postavi na preživele žrtve in svojce umrlih ter njihovo doživljanje te groze. To potencirajo pogovori z upokojenimi policisti in preiskovalci, ki pogosto zaradi pomanjkanja politične volje niso uspeli slediti pravim namigom in najti pravih sledi, da bi ga ujeli. Ta vidik naredi serijo edinstveno, saj fascinacijo z okrutnim morilcem ali prebrisanim detektivom, ki mu je za petami, nadomestijo surove posledice njegovega početja, ki jih tudi več desetletij kasneje ni mogoče izbrisati. Poleg groze morilčevih dejanj (zaradi katerih boste preverili, če ste zaklenili vrata, preden greste spat) pa čustveni naboj seriji doda tudi avtoričina tragična zgodba, saj je umrla med pisanjem knjige, ravno ko je policija ponovno odpirala preiskavo, ki je na koncu privedla do njegovega prijetja.

Zaobljuba

Dokumentarna nadaljevanka razkriva ozadje kulta NXIVM, ki je pred časom razburkal medije, ko so aretirali vodstvo na čelu z ustanoviteljem Keithom Ranierejem in jih obtožili spolnega izkoriščanja in trgovine z ljudmi. A serija v režiji Karima Amerja in Jehane Noujaim poišče pretanjeno pot do tega rezultata, ki jo začini s presenečenji na vsakem obratu. NXIVIM namreč primarno ni kult, temveč na mrežnemu trženju utemeljen sistem izobraževanja za vodstvene funkcije in samoaktualizacijo. Zgodba je podana skozi perspektivo režiserja Marka Vicenta, ki si po pristopu k idejam NXIVM zgradi uspešno kariero predavatelja in rekruterja novih članov … dokler njegova žena ne zasluti nekaterih dobro prikritih vprašljivih praks, ki se odvijajo v ozadju. Serija je kot vožnja z vlakom smrti, saj je vsak nov preobrat povsem nepričakovan in veliko bolj patološki kot bi pričakovali.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *